EHÖK HÍR
EHÖK A futballszurkolók Kánaánja

A futballszurkolók Kánaánja

2019-02-18

Te is izzadó tenyérrel ülsz le minden meccsnapon a tévé elé? Megrögzötten követed a kedvenc csapatoddal kapcsolatos tartalmakat? Bepillantanál az imádott együttes öltözőjébe egy sorsdöntő mérkőzés félidejében?  Minden vágyad, hogy megtudd végre, mi zajlik a kulisszák mögött? Akkor ezt a műfajt neked találták ki: üdv a futball-dokumentumsorozatok világában!

„Hogy micsodában?” – merülhet fel a kérdés minden józanul gondolkodó olvasóban, kik meglepetten konstatálják e két, látszólag össze nem illő szó egy kifejezésben való szerepeltetését.

De minek is nevezhetnénk egy olyan, merőben új sorozatműfajt, mely dokumentarista jelleggel, több szempontból és forrás segítségével nyújt betekintést egyes futballklubok mindennapjaiba?

A 2018-as esztendő szerencsés csillagegyüttállásának – na meg a megnövekedett szurkolói igényeknek és a legnagyobb streaming-szolgáltatóknak hála –

szinte a semmiből robbant be ez a sorozattípus a fanatikusok mindennapjaiba.

Forgattak ilyet az újgazdag Manchester City FC-ről (All or nothing: Manchester City), a komoly történelmi múlttal rendelkező Juventus FC-ről (First Team: Juventus), a dél-amerikai kontinens egyik legpatinásabb alakulatáról, a CA Boca Juniorsról (Boca Juniors Confidential) és a nemzetközi futball színtéren kevésbé jelentős, de annál tradicionálisabb klubról, a Sunderland AFC-ről (Sunderland 'Til I Die) is.

 

 

De vajon mi hívhatta életre ezeket a meglehetősen hibrid alkotásokat, melyekben kiválóan megférnek egymás mellett a mérkőzésjelenetek, a szurkolói megnyilatkozások és a játékosok hétköznapjaiból kivágott képkockák? Egy lehetséges válasz lehet erre a kérdésre: a modern futball egyik velejárója az új típusú szurkolók fogyasztási igényeinek kielégítése. Régen az ember kedvenc csapatával való kapcsolata kimerült a heti egy vagy két mérkőzés megtekintésében.

Azonban a mai globalizált világ futballjában már a klubok igyekeznek minél inkább kitölteni a fanatikusok hétköznapjait,

direkt és indirekt módon szorgalmazva azok minél komolyabb fogyasztói magatartását. Esetünkben ez abban nyilvánul meg, hogy ha az adott szurkoló látni akarja a kedvenc csapatával kapcsolatos sorozatot, kénytelen előfizetni az adott streaming-szolgáltatásra, mely díjból nyilvánvalóan az adott egyesület is komoly bevételre tehet szert.

Nem beszélhetünk azonban a fogyasztók egyoldalú kizsákmányolásáról, hiszen ezek a szolgáltatások olyan élményt nyújtanak, mely rengeteg ember szerint megéri a kellő anyagi áldozatot.

Az igazi fanatikusok minden vágya, hogy minél inkább azonosnak érezhessék magukat szeretett klubjukkal. Ezek a sorozatok pont ezt az érzetet akarják erősíteni azzal, hogy bepillantást engednek a kulisszák mögé, megmutatják a játékosok és az edzők emberi oldalát, ezáltal hozva közelebb őket hozzánk, egyszerű földi halandókhoz.

Nyilvánvalóan az emberek többsége sokkal szívesebben választ magának olyan csapatot, mely trófeát trófeára halmozva sikerélményt csempész hétköznapjaiba.

Az All or Nothing: Manchester City című alkotás például a 2017/2018-as szezon pontrekorddal elhódított bajnoki címét állítja a középpontba, mely nyilvánvalóan minden babakék-szimpatizáns szívét megdobogtatja. Ellenpéldaként felhozhatjuk a Sunderland 'Til I Die című sorozatot, mely az élvonalból frissen kiesett északkelet-angliai csapat életébe nyújt betekintést. Azonban a várt diadalmas visszajutás helyett a klub vesszőfutását követhetjük végig nyolc epizódon keresztül.

Legyél akár ambiciózus és sikerorientált drukker, vagy szimpatizálj és tarts ki mindenáron a kevésbé meghatározó, de a te életedben mindennél fontosabb helyi alakulat mellett; ezt a műfajt neked találták ki!

 

Írta: Pálfi Máté