EHÖK HÍR
EHÖK Apróház mozgalom

Apróház mozgalom

2019-11-25

Unod a kollégiumot, vagy nem akarsz a negyediken lakni albiban? Akkor ragadd meg a lehetőséget, és költözz az arborétumba egy ilyen kis kulipintyóba. Na jó, komolyra fordítva a szót, ha nyakadba akarod venni a világot, vagy csak nem szeretnéd rezsire költeni a fél fizetésed, ajánlhatom neked ezt a háztípust.

Az egész 1998-ban kezdődött Sarah Susanka The Not So Big House című könyvével. Bizonyára léteztek előtte is apróházak, de akkoriban még nem volt igazán elterjedt trend. Az Egyesült Államokban inkább az amerikai álomnak megfelelő 200 m²-es lakások voltak a gyakoribbak és a 100 m²-es házak már aprócskának minősültek ottani viszonylatban.

Az említett könyv fő tanácsa az, hogy a feleslegesen nagy tereket cseréljék inkább a minőségi, funkcionális terekre.

Végül napjainkra ebből alakult ki az apróház mozgalom, ahol 40 m²-től számít egy ház valóban aprócskának, de az igazán komoly fanatikusok 8-10 m²-en is simán eléldegélnek. 

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ekkora helyre zsúfolódik be valaki, akkor miért nem inkább egy lakókocsiban teszi ezt? Több szempontból is egyszerűen megválaszolható a kérdés. Mivel ezek az épületek kinézetükben és alapanyagaikban is hasonlóak nagyobb társaikhoz, így esztétikusabbak a lakókocsiknál. Illetve nem mindenki az utazás szeretete miatt választja az ilyen típusú házat, inkább csak a spórolás vagy helytakarékosság szempontjából dönt mellette.

Igaz, az olcsóbb apróházak mostanában már nem a szokásos téglából és fából készülnek, mivel van egy annál is gazdaságosabb megoldás, ami pedig nem más, mint a konténer. Ennek ellenére mégis megtartják azt az otthonos kisugárzását, mint a más anyagokból épített társaik. Faházakat négymillió forint környékén lehet vásárolni, míg konténerházakat általában  kétmillió körül lehet szerezni. Így a kezdeti befektetés is csökken a rezsi mellett.

Ezeknek a kis házikóknak nagy varázsa még, hogy a legtöbb berendezés a lakó leleményességét bizonyítja.

Igaz, napjainkra már több építkezési vállalat is foglalkozik kifejezetten apróházak kivitelezésével, főleg Amerikában, addig hazánkban inkább a tulajdonos által berendezett vagy készített házak fordulnak elő nagyobb számban. Rengeteg kreativitást lehet, és gyakran kell is, belevinni ezeknek a házikóknak a berendezésébe, mivel ha valaki 10 m²-en kíván élni, nem fog tudni külön dolgozóasztalt és dohányzóasztalt bepakolni a házába az ebédlőasztal mellé. Ha a holmi tárolásáról van szó, gyakran építenek galériákat, valamint a különböző falba épített tárolók is nagyon divatosak, vagy akár az ágy alá is kerülhet egyes kivitelezésekben a tárolóegység.

Szerencsénkre napjainkban nem kell Amerikáig menni egy praktikus, de dizájnos belső térért, az interneten is számos ötletet meríthetünk erre specializálódott oldalakról.

Szóval, ha szívesen jársz kávézókba, bisztrókba vagy esténként szórakozni valahová, és egy zuhanyon és szunyán kívül nem igazán vagy otthon, akkor ez a lakásopció számodra is átgondolandó lehet. Ha pedig szimplán egy kis hadiszállásra van szükséged, ahol megszervezheted a következő külföldi utadat, de azért szeretsz visszatérni is utána valahova, akkor szintén javasolhatom ezt az életmódot. 

 

 

Írta: Rónoki Bertalan

Grafika: Szabó Anna