EHÖK HÍR
EHÖK Az ópusztaszeri látogatás

Az ópusztaszeri látogatás

2020-10-11

Csongrád-Csanád megyében, a dél-alföldi régióban, Budapesttől alig két órányi autóútra található az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, mely a magyar történelem meghatározó kincseit őrzi. Évente több ezer látogatót vonz – nem véletlenül. 

Lehetőségünk nyílt ellátogatni erre a gyönyörű helyre, ahol még jobban megismerhettük a helyi kultúrát, az életmódot és természetesen a magyar történelmet. Elképesztő élmény volt ott lenni a különböző országokból érkező hallgatókkal. Jómagam mentorként vettem részt az eseményen.  

Pécsről indultunk, majd egy közel háromórás út végén – Szegeden keresztül, mely Magyarország harmadik legnagyobb városa – elértünk Ópusztaszerre. Tökéletesen megérte.

Nagyon jelentőségteljes helyszín, mely a magyar államiság bölcsőjének is tekinthető.

A magyarok úgy tartják, népük itt fektette le a Magyar Királyság alapjait Árpád vezetésével a honfoglalás idején (azzal, hogy megállapították az ország törvényeit és „szerét ejtették” az ország dolgainak – a szerk.).  

Amikor megérkeztünk, az örökségpark vezetősége üdvözölt minket, majd a múzeum általános bemutatása után egy kisebb ismertetőt is kaptunk a legikonikusabb történelmi pillanatokról. Jó volt látni, hogy más turisztikai parkokhoz hasonlóan itt is vannak angol nyelvű útmutatók. 

Meglátogattuk a park különböző részeit, melyek több nagy múltú eseményt bemutattak, megtekintettük Európa egyik legnagyobb panorámafestményét, a Feszty-körképet, illetve a középkori kolostorokat. 

A panoráma iránt érdeklődve kezdtük el meglátogatni a festményeket, így láthattuk a magyarok honfoglalásának kezdetét ábrázoló képeket. A magyar történelem kulcsfontosságú eseményét bemutató műalkotások a 19. században tettek szert komoly ismeretségre. Az ópusztaszeri különlegesség mellett a világban csupán 40-50 hasonló gigantikus panoráma található.

A 15 méter magas, 120 méter hosszú panorámakép elkészítése közel két évet vett igénybe. 

A mélyen megható és valósághű festményt elsőként Budapesten állították ki 1894-ben, Magyarország fennállásának 1000. évfordulóján. A második világháborúban azonban sajnos megrongálódott és komolyan megsérült. 

Nemcsak a panoráma csodálatos, hanem a mellette elhelyezkedő remekművek is, melyek szintén olyan régiségeket illusztrálnak számunkra, amik a magyarok bejövetelével kapcsolatosak. Elragadó látvány.

Néha még nehéz is megkülönböztetni a festmény mellett fekvő dolgokat a panorámán látható tárgyaktól.

Ettől lesz igazán meghökkentő! 

Az óramutató járásával egyező irányba haladva láthatjuk Árpádot hitvesével és követőivel érkezve. Egy völgyben jól láthatóak azok a magyarok, akik menedék után kutatva szarvasmarhákat terelgetnek. A magyarok mintha aggódva állnának, és azt kérdeznék, mi vár rájuk.

A hosszú vándorlás azonban véget ért, a nép megtalálta állandó hazáját a Kárpát-medencében. 

Ma ez az örökségpark több mint egy helyszín: lehetőséget ad a magyaroknak arra, hogy megerősítsék nemzeti identitásukat, és kicsit átéljék a múlt történéseit. 

 

Írta: Ali Nasrullah

Fordította: Prezsnyák Péter

A fotók forrása: opusztaszer.hu