EHÖK HÍR
EHÖK Dzsiiza, a magyar rapszakma úttörője

Dzsiiza, a magyar rapszakma úttörője

2019-11-21

A pécsi Dzsiiza főként egyedi, változatos zenéivel hívja fel magára a figyelmet, és mára országos népszerűségnek örvend. A mondanivaló, a világ problémáira való reflektálás azonban fontosabb számára, mint a pénz és a hírnév. A dalszövegírás mellett belevágott a zenei alapok készítésébe és a vlogolásba, a rappalánták többségéhez hasonlóan pedig számára is Eminemmel kezdődött minden.

A zenéid elég változatosak; kezdetben inkább a keményebb, szókimondó stílus jellemezte munkásságod, amit felváltottak a dallamosabb, könnyebb hangvételű számok. Alapvetően azonban még mindig inkább rappernek tartanak. Te hova sorolnád magad? 

Egyértelműen rappernek tartom magam, főleg az elmúlt időszakot figyelembe véve, ugyanis a szövegeim visszatértek kissé az alapokhoz. Sok külföldi rapzenénél is bevett szokás az ének, ami befogadhatóbbá teszi a szöveget.

Mi inspirál legjobban, honnan a zenélés iránti töretlen szerelem? 

Főként két dolog miatt csinálom még mindig, egyrészt tíz éve alkotok zenéket, felesleges lenne most abbahagyni, sok munkám van benne.

Másrészt rengeteg dolog idegesít, ami a világban zajlik, ezeket le kell írnom,

és egyből meg is szeretném zenésíteni. Ezekkel a dalokkal a hallgatók is könnyen azonosulhatnak, továbbá némi motivációt is jelenthet számukra. Lényegében adott problémákra reflektálok, melyek másokat is érinthetnek és bosszanthatnak. 

Az internet térhódítása során egyre inkább tapasztalható, hogy a követők és nézettségek száma határozza meg az előadókat, szinte ők alkalmazkodnak a közönséghez, és próbálnak olyan tartalmat gyártani, mellyel minél több kattintást szerezhetnek. Mennyire befolyásolja a zenéidet a hallgatóid száma és a népszerűség iránti vágy? 

Elég, ha megnézzük a YouTube-trendeket, például van egy olyan 7–8 fős réteg, akik mindig ugyanazt mondják a szövegeikben, ami épp a nézettséget hozza. Gondolok itt az amerikai számok lemásolására és a semmitmondó szövegekre egyaránt. Számomra ez értékelhetetlen.

Nekem nem csak arról szól a zene, hogy legyen pénzem és eljárjak fellépni.

Úgy gondolom, hogy az egyediség fontos, illetve némi mondanivaló legyen már a szövegekben. 

Mostanában észrevehető, hogy az általad kiadott zenéket mások adják elő. Mi az oka?

Igen, régóta érdekel a producerkedés része is, valamint szeretek alapokat készíteni és olyan szövegeket is írni, amik nem feltétlenül az én előadásommal jelennek meg. Ha azt látom valakin, hogy jobban illik hozzá egy-egy szövegem, akkor felkérem a szerepre. 

A zenélés mellett más területen is kipróbáltad magad. Pár perces videókat adtál ki egyes témákról, mondhatjuk, hogy elindultál a vlogger pályán is? 

Nagyon sokan mondták, hogy miért nem csinálok hasonló videókat, mert lenne hozzá affinitásom. Ezután kiadtam két ilyen típusú, rövidebb videót tesztként. Szerettem csinálni, és biztosan lesz folytatása. Úgy gondolom, ezáltal is megfogom a hallgatóságot olyan aspektusból, ahonnan mások nem.

Az átlagember szemével közelítem meg a dolgokat, ami szerintem sok vloggerről nem mondható el.

Régebben is írtam ki posztokat az internetes felületeimre, de szóban részletesebben kifejezem magam. Nem mondom, hogy vlogger leszek, de mindenképpen várhatóak további videók.

Mi lesz a következő projekted?

A következő terv egy formáció megalkotása Varga Tündivel, akinek korábban írtam is szöveget. Jól kiegészítjük egymást, és a rap mellé mindig jól jön a női hang – mondhatni ez bevált recept. Tündi első szóló dalát én írtam meg, ami egy hónap alatt több mint százezres nézettséget produkált úgy, hogy nem osztották meg hírességek és zéró marketinget alkalmaztunk. Ez szerintem manapság nagy szó.  

Melyik a személyes kedvenced a saját dalaid közül, illetve kiket hallgatsz otthon?

Ami a saját dalokat illeti, mindig a legújabb a kedvencem is egyben, de a Fegyver című számot kiemelném, aminek fontos mondanivalója is van.

Itt beszélek a hazai helyzetről és megélhetési viszonyokról,

például sokaknak külföldre kell menekülniük, ami miatt családok szakadnak szét. Úgy érzem, ez egy jól sikerült nóta. 

Főleg külföldi előadókat hallgatok, természetesen Eminem volt az első, aki megfogott. Manapság jellemzően Post Malone zenéi szólnak a hangfalakból. 

Mi lenne a tanácsod a kezdő zenészek számára, hogyan induljanak el sikeresen a pályán?

Elsősorban hallgassák meg az Amiért ne kezdj el zenélni… 5+1 ok című videómat, ugyanis sokan divatból kezdik el, ami nem jó. Annak, aki viszont tényleg szenvedéllyel szeretné csinálni; a legfontosabb az idő, ugyanis nem futhat be mindenki egyről a kettőre. Vannak, akik könnyen feljutnak a csúcsra, de azzal a lendülettel gyorsan el is tűnnek a rivaldafényből, mások munkája csak később érik be, de hosszú távon kitart. Összességében az elkötelezettség és a kemény munka az, ami hosszú távon meghozza a gyümölcsét.

 

Írta, fotózta: Prezsnyák Péter

Grafika: Kincses Endre