EHÖK HÍR
EHÖK Emberarcú bajnok

Emberarcú bajnok

2019-07-08

Zoric Szonja egy harkányi lány, aki a pécsi Leőwey gimnáziumban tanult francia-magyar kéttannyelvű tagozaton. 2017-ben iratkozott be a KTK angol nyelvű gazdálkodás menedzsment szakára, most másodéves. Egyetem mellett recepciósként dolgozik Siklóson. Általános iskolásként már zeneiskolába járt, fuvolázni is tanult. Nyolcadikos korában szerepelt először nagy közönség előtt, azután minden lehetőséget megragadott, hogy énekelhessen.

Miben változott az énekléshez való hozzáállásod, tervezel esetleg énekesi karriert?

Amikor beneveztem a versenyre, volt bennem egy olyan érzés, hogy kicsit elhanyagoltam a művészeti vonalat az egyetemi éveim alatt. Mivel az éneklés mindig is a hobbim volt, szerettem volna újra foglalkozni vele, nem akartam veszni hagyni.

Volt egy kósza gondolatom az elején, hogy ha esetleg megnyerem a versenyt, akkor komolyabban fogok foglalkozni az énekléssel.

Most szeretném folytatni, ha máshogy nem, legalább tanulni, fejleszteni magam. Nem gondolom, hogy énekesnő leszek, de ki tudja. Jó volt együtt dolgozni felkészítő tanárunkkal, Balásy Szabolccsal, aki felvetette a közös munka lehetőségét, amiben nagyon reménykedem.

Milyen érzés a PTE Hangjának lenni?

Úgy érzem, hogy ez felelősség is, mivel az emberek elkezdtek megismerni, és felhívnak, hogy nyáron fellépnék-e náluk, meg hasonló, számomra elképesztő felkérések érkeznek.

Egy barátnőm pedig a harmadéveseknek csinált egy Kahoot!-ot, szaknap alkalmából, amiben benne volt egy olyan kérdés is, hogy ki nyert idén.

Jó érzés az, hogy felismernek a folyosón és megállítanak, hogy gratuláljanak.

Hogyan választottál dalt?

Francia szakos gimibe jártam közel öt évig, így a nyelv és a kultúra közel áll hozzám.

A válogatón igyekeztem biztosra menni, ezért választottam francia dalt.

A döntőben Szabolcs ajánlott nekem szintén egy francia számot. Nem feltétlenül akartam megint azt énekelni, de amikor próbáltam a többit, azt éreztem, hogy azokkal nem tudok azonosulni. Így maradt ez a dal, mivel pörgős és vidám volt. Én, és talán a zenekar is, ezt élveztük a legjobban.

Sajnos én csak utólag tudtam meghallgatni a dalaid, de az első szám nagyon tetszett, és be kell valjam, meglepett, hogy a döntőben is francia dalt énekeltél. Te nem aggódtál emiatt?

Szabolccsal is beszéltük, hogy annyi remek ötlete van még, de nem akartuk azt, hogy megbélyegezzenek azzal, hogy én csak franciául énekelek. Persze ez áll legközelebb a szívemhez, azt vettem észre, hogy az emberek mikor meghallják, az ugrik be nekik, hogy ez különleges, egy kicsit a kultúrára asszociálnak. Így végül maradt a korábbi stílus.

Milyen volt a döntő?

Annyira élveztem, hogy teljesen önkívületi állapotban voltam. Úgy mentem le a színpadról, hogy kérdeztem a mellettem állókat, hogy milyen volt. Mosolyogtam-e, mozogtam-e a színpadon, hogy mit csináltam egyáltalán.

Szinte semmire se emlékeztem, csak az érzésre, ami nagyon felemelő.

Ez lehet picit klisés, de így történt. Egy hasonló fellépés se volt ehhez fogható, pláne ilyen profi zenekarral. Az biztos, hogy ez maradandó élmény lesz még jó sokáig.

A döntőben említették, hogy több nyelven is beszélsz. Szoktál más nyelven is énekelni?

Énekeltem már angolul, horvátul és magyarul is. Horvátul egy-két dalt tanultam meg eddig, nyilván az egy mulatósabb irány. Jó kis balkáni zenék.

Milyen fellépéseken lehet téged legközelebb hallani?

Ott leszek a Pont Ott Partin, tavaly Szofi énekelt, az akkori győztes, szóval ez lassan hagyománnyá válik. A következő hely, ahol fellépek az augsztusban a Bőköz Fesztivál, mely az Ormánság 4 településén valamint az Ős-Dráva Látogatóközpont területén zajlik 2019. augusztus 23-25. között.

Van  emlékezetes történeted a zenével kapcsolatban? 

Egyszer volt egy fellépésem, egy táncgálán énekeltem egy sportcsarnokban. Nem volt jó a zene, úgyhogy az alapot a telefonomról, internetről töltöttem be, ezért nem tudtam repülő üzemódba rakni a telefont.

Így próbáltam énekelni élesben, de előadás közben az egyik barátnőm hívogatott, így folyton leállt a zene, rengeteget kellett improvizálnom, és inkább intettem, hogy halkítsák le.

Nagyon kínos volt, de azt mondták, nem vette észre a közönség.

Az interjú előtt kaptam el egy félmondatot, miszerint környezettudatosan próbálsz élni. Mit jelent ez pontosan?

Igyekszem odafigyelni a környezetemre, főleg magamra, hogy ne kérjek szívószálat, ezt előre jelezzem, hogy automatikusan ne tegyék bele az italomba. A dolgokat inkább helyben fogyasztom, hogy ne kelljen becsomagolni egy csomó papírba meg nejlonzacskóba. Ezek csak alapok.

Viszont igyekszem minél több dolgot újrahasznosítani és minél kevesebbet pazarolni.

Például, ha veszek egy palackos ásványvizet, akkor nem dobom el egyből, hanem egy hónapig is használom akár. A dohányzó ismerőseimre is rá szoktam szólni, hogy ne dobják el a csikkeket. Nem vagyok nagy aktivista, viszont igyekszem kivenni a saját részem a környezet megóvásából.

 

Írta: Rónoki Bertalan

Fotó: Pál Zsombor