EHÖK HÍR
EHÖK Erasmus? Ljubljana!

Erasmus? Ljubljana!

2017-10-10

Egy éve ilyenkor kapkodtam. Vonatjegyet foglaltam. Útiszótárat vettem. Ötször pakoltam át a táskámat, hogy az utolsó pulóver is beleférjen. Izgatott voltam. Féltem. Menni akartam, és maradni. Aztán egy pillanat alatt elérkezett az a nap, amikor a Déli pályaudvaron felszálltam arra a vonatra, amelyiken elzötyögtem egészen Ljubljanáig.

Ljubljana, a szlovén főváros még pécsi szemmel nézve sem tekinthető nagy városnak, így a legfontosabb intézmények és látványosságok mind a centrumba tömörülnek. Persze, ha már keresztül-kasul felfedeztük a várost, akkor sem fogunk unatkozni. A helyi ESN (Erasmus Student Network) révén mondhatni, egészen jutányos áron juthatunk el az ország legkülönbözőbb pontjaira. Mi többek között megjártuk Maribort, Idriját, Brdát, ízelítőt kaptunk a Triglav Nemzeti Parkból, kisvonattal körbejártuk a Postojnai-cseppkőbarlangot és megcsodálhattuk a Predjama-várat is – ahol nemrégiben még George R. R. Martin is megfordult. A fentiek mellett azonban kihagyhatatlan úticél még Bled és Bohinj környéke is.

Amikor Erasmusra mész, a lakhatási kérdés megoldása jelenti az egyik legnagyobb nehézséget, hiszen ezt magadnak kell megszervezned. Ljubljanában a kollégium olcsó (megközelítőleg 100 euró, ami valljuk be, nem olyan nagy érvágás a 450 eurós ösztöndíjunkhoz képest), és közel van az egyetemhez, azonban ha nem vagy elég fürge, könnyen lecsúszhatsz a külföldi diákoknak fenntartott férőhelyekről. Mivel ha formanyomtatványok kitöltéséről van szó, sebességem egy lajháréval vetekszik, én a kollégiumon kívül rekedtem. Természetesen ilyenkor sincs semmi ok a pánikra; az összesen tíz szóból álló szlovén szókincsünket Google Fordítóval megtámogatva csodákra lehetünk képesek, egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy szép számmal akadnak ám angol nyelvű hirdetések is. Sok-sok keresgélés után végül egy barátságos szlovén házaspár lakásában kötöttem ki egy ukrán és egy orosz lakótárssal, két kutyával meg egy macskával.

A már említett nem létező szlovén nyelvtudásunk miatt egyébként felesleges lenne aggódnunk, a lakosság jó része ugyanis remekül beszél angolul. Ráadásul az egyetem által biztosított intenzív nyelvkurzus során még a szlovén nyelv rejtelmeibe is belekóstolhatunk.  Egy kedves tanárunk azonban már az első órán megtanította nekünk az általa legfontosabbnak vélt szavakat: pivo (sör) és hvala (köszönöm). Tessék, a nyelvórák árát rögvest el is költhetjük, a már említett „pivo”-ra, bár merem állítani, hogy burekbe, vagyis a szlovénok legnépszerűbb péksüteményébe invesztálni jobb befektetés.

 A szlovén oktatási rendszer egyik hatalmas előnye a kedvezményes diákétkeztetés. Ez egy virtuális kuponokon alapuló rendszer, amit a város legtöbb vendéglátóhelyén felhasználhatsz. A kuponokkal többnyire két–három euróért kaparinthatjuk meg a kiválasztott menüt, azonban bizonyos helyeken akár ingyen is hozzájuthatunk a napi betevőnkhöz. Az ingyen hamburgeredhez pedig nincs is másra szükséged, mint egy fényképes igazolványra, a diákigazolványodra és egy szlovén SIM-kártyára, amit ráadásul az ESN ingyenesen biztosít a számodra. Azért nem árt számon tartanunk, hogy éppen hányadik akciós menüt tömjük magunkba, ugyanis a kuponok csak korlátozott számban állnak a rendelkezésünkre. Ezek után már csak ennyit mondanék: Dober tek! (Azaz jó étvágyat!)

Jól hallom, máris azt fontolgatod, hogy jelentkezel? Hajrá, és ha majd ott leszel, sétálj egyet a Tivoli parkban, ücsörögj a folyóparton, nézd meg Batthyány Lajos emléktábláját a várban, kóstold meg a város legjobb fagyiját a Cacaoban, vagy ülj be a Ziferblatba. Ha teheted, próbáld ki az Ames-szobát a Muzej Iluzijban, barátkozz össze a sárkányokkal, a hónap első vasárnapján menj ingyen múzeumba, és találkozz egy mamuttal, vagy csak ismerkedj meg egy helyivel; higgy nekem, nem csak Erasmus-hallgatókból áll a világ.