EHÖK HÍR
EHÖK „Fontos, hogy megtanuljunk pontosan dolgozni és megfontoltan cselekedni” – a gyógyszerész válaszol

„Fontos, hogy megtanuljunk pontosan dolgozni és megfontoltan cselekedni” – a gyógyszerész válaszol

2021-02-16

Csingár Regina sokáig gondolkodott, milyen szakot válasszon, hiszen egyformán érdekelte a biológia és a kémia, míg végül szülői iránymutatás alapján a gyógyszerésztudományi kar mellett döntött. A fiatal, lelkes és nagyon barátságos lánytól nyerhetünk most betekintést egy felelősségteljes szakma kulisszatitkaiba. 

Milyen feladatokat lehet ellátni egy ilyen végzettséggel? 

Maga az oklevél felhasználható patikai munkára, mely során többféle feladatot látunk el: expediálás alatt értjük a betegnek történő gyógyszerkiadást, ami a gyógyszerész elsődleges feladata, de emellett munkánk részét képezi a magisztrális gyógyszerkészítés, amikor laborban dolgozunk, illetve vannak irodai munkák, amik többnyire gyógyszerrendelést, a számlák zárását, TB-zárást és a gyógyszerlátogatókkal való kapcsolattartást jelentenek. 

Emellett el tudunk helyezkedni klinikán, ahol rezidensképzést lehet elkezdeni, gyógyszercégeknél és az OGYÉI-nél, ahol főként törzskönyvezéssel vagy minőségbiztosítással lehet foglalkozni, valamint kutatásban is részt lehet venni az egyetem intézeteiben.

Rengeteg tanulás áll mögötted azért, hogy most gyógyszerész lehess. Szerinted miért éri meg ennyi energiát belefektetni? 

Amikor az ember elkezdi az egyetemet, akkor egy erős kémiai tudás birtokába jut, és a tárgyak inkább egy vegyész szakhoz állnak közel, mint a gyógyszertári munkához. Az egyetem nehéz, sokaknál esélyes az évismétlés, és az is, hogy minden szabadidőt be kell áldozni az első években. Csak negyedik-ötödik év felé érződik, hogy igazából miről is szól ez az egész: nem a kémiáról, inkább a komplex tudás alkalmazásáról, vagyis a patikában történő betegtanácsadásról.

Át kell látnod, hogy a betegnek milyen gyógyszerei vannak, hogyan férnek össze egymással és a különböző étrend-kiegészítőkkel, illetve te felelsz másokért is.

Nagyon sok a hibalehetőség, mind a gyógyszerkiadásnál, mind pedig a magisztrális gyógyszerkészítésnél, emiatt különösen fontos, hogy megtanuljunk pontosan dolgozni és megfontoltan cselekedni. Az öt év tanulással szerzünk egy doktori címet, és egy (patikában) kivételesen jó fizetést, mindez azonban nagyon nagy felelősséggel is jár, és sok önállóságot követel meg az embertől. 

Milyen szaktanácsadást kellene kapnunk a gyógyszertárakban? 

Ha olyan beteg érkezik, aki régóta ugyanazokat a gyógyszereket szedi, akkor csak megerősítő jelleggel illik rákérdezni néhány fontosabb tényezőre (akár adagolásra). Fel lehet ajánlani esetleg olcsóbb helyettesítő készítményt, de ez a gyakorlatban ritka. Ha a beteg új gyógyszerfelírással érkezik, akkor mindenképpen el kell hangoznia, hogy az adott gyógyszerek mire hatnak (vércukorszint, vérnyomás stb). Ezeket sokszor elhagyják, én viszont mindig felírom a beteg számára, továbbá egy adagolással kapcsolatos információt is át kell adni. Ezenfelül meg lehet említeni egy fő mellékhatást, hogy mire számíthat a beteg.

Ezek ugyan mind le vannak írva a betegtájékoztatóban, de mivel nem mindegyik korosztály olvas betegtájékoztatót, így mi vagyunk az utolsó láncszem, akitől kaphat szakmai információt/tanácsadást, mielőtt beveszi az adott gyógyszert, illetve kiépíthetünk egyfajta betegcompliance-t is ezáltal.

Én rendszeresen hasonlítok össze nekik különböző gyógyhatású termékeket vagy étrend-kiegészítőket, hogy megtaláljuk a megfelelőt árban is és összetételben is. Ilyenkor fontos tudni, hogy milyen állandó gyógyszereket szed, és azzal is össze kell vetni.

Mit tapasztalsz, mennyire igazodik el egy átlagember a különböző gyógyhatású készítmények és étrend-kiegészítők labirintusában? 

Ez egy nagyon érdekes kérdés, én azt gondolom, hogy emiatt érdemes patikába menni és segítséget kérni, hiszen legtöbb esetben egy szakember jobban fel tudja mérni, hogy pontosan melyik fajta készítmény lenne a legjobb. Persze a betegek többsége tudatosan érkezik, de ajánlani mindig lehet. Én azt szoktam tanácsolni, hogy mindig olyan termékeket kell választani, amik vagy valamilyen gyógyszergyárnak a termékei – ilyen például a Béres és a Bayer (mert ezek megbízhatóak), vagy olyat, ami már régóta jelen van a „gyógyszerpiacon”. Hiszen sok esetben, ha már nincs reklám, eltűnnek termékek. Csak az tud jelen maradni, ami valóban megállja a helyét.

Számos étrendkiegészítőt úgy árulnak interneten, hogy nem szerepel az OGYÉI honlapján bejelentett étrend-kiegészítők között. Ezt azt jelenti, hogy az OGYÉI-nek nincs tudomása a termékről, így olyan termékek is forgalomba kerülhetnek, amik engedélyköteles hatóanyagot tartalmaznak, vagy olyan mennyiségben tartalmaznak hatóanyagot, amihez már engedélyre lenne szükség.

Nagyon sok esetben igaz az, hogy ezeket az interneten rendelhető vitaminokat nem gyógyszergyárak gyártják, ezáltal nincs mögöttük egy olyan technológiai háttér, amivel egy gyógyszergyár rendelkezik, illetve mellékhatásokat is okozhatnak.

Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? 

A gyógyszerek meghatározott minőségi feltételeknek megfelelően gyártódnak, ez az úgynevezett GMP-megfelelőség, vagyis a ​Good Manufacturing Practice rövidítése. Három fontos jellemzőjük van: minőség, hatékonyság, relatív ártalmatlanság, valamint az, hogy a hatóanyag meghatározott mennyiségét tartalmazzák; röviden: be vannak vizsgálva. Az étrend-kiegészítők pedig az étrend kiegészítését szolgálják. Koncentráltan tartalmaznak tápanyagokat, vitaminokat és nyomelemeket.

Ha a gyógyszertárban megkérdezik tőled, hogy gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt adjanak-e, akkor érdemesebb az előbbi mellett dönteni.

(Hiszen ezt nem úgy kell kezelni, hogy gyógyszert fogsz szedni. Példaként felhoznám, hogy gyógynövény-kivonatot tartalmazó gyógyszerek is léteznek.) Hogyan is lehet a gyógyszereket felismerni? Úgy, hogy minden gyógyszernek van egy OGYÉI-száma, ami a dobozon fel van tüntetve. 

Hogyan tudnánk jobban tájékozódni? 

Részben és körültekintően használható az internet is, hiszen egy-egy jó gyógyszer vagy étrend-kiegészítő drága tud lenni, és amikor két jónak tűnő termék közül kell választani, akkor segítséget nyújthat az online tájékozódás is, ugyanakkor megtévesztő is lehet.

Jó információforrásnak gondolom például a korábban is említett OGYÉI honlapját, itt megtalálhatók többek közt az engedélyezett és a betiltott étrend-kiegészítők, illetve az érdeklődők számára fogalommagyarázatok és aktualitásokkal kapcsolatos hírek is vannak.

Továbbá, ne féljünk tanácsot kérni és kérdezni, mert nemcsak az árban lehetnek különbségek, hanem a használóik között is. Például egy idősebb, nyelési nehézségekkel küzdő embernek nem adunk tablettát, inkább pezsgőtablettát vagy granulátumot. Megemlíteném, hogy a reklámok is egyfajta iránymutatást adnak, de ne feledjük, hogy individuálisan nem mindig azok a legjobb készítmények amelyek éppen a reklámok fókuszálnak.

Fontos tudni azonban, hogy nem feltétlenül kell minden esetben rendes hatóanyag-tartalmú gyógyszert választani, hiszen gyógynövényes megoldások is rendelkezésre állnak, például: teák, cseppek, szirupok.

Ne terheljük feleslegesen a szervezetünket. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az embereknek nincs idejük lebetegedni, emiatt, ha pénzt adnak ki valamiért, akkor elvárás, hogy azonnal hasson és minél nagyobb dózisban legyen elérhető. 

A szülők mennyire szoktak tudatosan gyógyszer vásárolni a gyermekeiknek? 

Minden szülő azt gondolja, hogy a legjobbat választja gyerekének – akár egy szakemberrel szemben is, viszont érdemes odafigyelni arra, amit az orvos és a gyógyszerész mond.

Ilyen esetben nagyon fontos a megfelelő kommunikáció és a nyitottság, hiszen ha a beteg azt gondolja, hogy a fennálló problémára nincs más megoldás, mint amit az interneten olvasott vagy a természetgyógyásztól hallott, akkor elég nehéz meggyőzni arról, hogy ezzel a „más megoldással” lehet, hogy többet árt, mint használ.

A fiatal szülőket sokszor nehéz jobb belátásra téríteni. Gyakran jelent problémát az is, hogy a készítmények költségesek, egyes termékek ára eléri az 5000 forintot.

Ha már marketing: mennyire hihetünk a reklámoknak? 

Fontos, hogy csak olyan gyógyszert reklámozhatnak, ami nem vényköteles, így például vérnyomáscsökkentőkkel nem találkozunk a reklámokban, míg különböző fájdalomcsillapítókkal és étrend-kiegészítőkkel igen. Ha piacra kerül egy új termék, azt nem lehet eladni a megfelelő reklámkampány nélkül, hiszen meg kell ismertetni a betegekkel, így a reklámoknak elsősorban egy tájékoztató, ismertető és forgalomnövelő funkciója van.

Egy idő után a reklámok eltűnnek és sok esetben a készítmény is.

Ha mégis elérhető marad, és hosszú ideig megállja a helyét, akkor az általában jó termék. 

Mi alapján történik a gyógyszerek helyettesítése? 

Helyettesítés esetén arról van szó, hogy az egyik gyógyszert egy másikkal helyettesítjük; ezek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák ugyanolyan mennyiségben, valamint a gyógyszerforma is azonos, az egyetlen különbség a gyártó.

Az originális gyógyszereket hosszú évekig fejlesztik. Ennek során ki kell választani a megfelelő hatóanyagot, a segédanyagokat, a gyógyszerformulálási technológiát, továbbá fázisvizsgálatok révén le kell tesztelni a gyógyszert.

(Megbizonyosodnak a hatásosságról, felderítik a mellékhatásokat és kölcsönhatásokat.) Összességében ez egy hosszú és rendkívül költséges folyamat. Ha elkészült a gyógyszer, és engedélyezik, akkor 20 évig tartó szabadalmat kap, amely során más gyártó nem használhatja az adott hatóanyagot abban a gyógyszerformában történő gyártásra. Azonban ha ez a szabadalmi idő lejárt, akkor gyárthatóak az ún. generikus gyógyszerek, melyek ugyanazt a hatóanyagot, hatóanyag-mennyiséget tartalmazzák, ám ilyen esetben csak az ekvivalenciát kell bizonyítani, nem szükséges újra klinikai vizsgálatokkal bizonyítani a hatásosságot, ártalmatlanságot stb. Ebből adódik, hogy ezek a készítmények mindig olcsóbbak lesznek, mint az originális gyógyszer, így felajánlható a betegnek a generikus helyettesítés. Érdekes, hogy metformin antidiabetikumnál a helyettesítés felmerülhet a mellékhatások csökkentése érdekében is, egyéni tolerancia miatt.

Gyógyszerészként milyen hatással van a munkádra és rád a Covid miatt fennálló szükségállapot​?  

A három hónapos patikai gyakorlatom során márciusban háromszoros forgalomnövekedést tapasztaltunk, míg áprilisban az átlagosnál is kevesebben jöttek patikába. Ahogy sok más helyen, mi is literszámra laboráltuk a kézfertőtlenítőket és az alkoholt. 

Az egyetem elvégzése után heti rendszerességgel teszteltek minket antigénteszttel, viszont most, hogy megkaptuk az oltást, nincs szükség hetente történő tesztelésre, csak napi hőmérséklet-ellenőrzésre.

Úgy gondolom, hogy a vírushelyzet miatt muszáj naprakésznek lennünk a Covid tüneteivel, kezelésével, a különböző oltásokkal és azok mellékhatásaival kapcsolatban, illetve példát is kell mutatnunk azáltal, hogy maszkban vagyunk és rendszeresen fertőtlenítünk.

Mit tapasztalsz az átlagemberek esetében ugyanezzel kapcsolatban? 

Az embereken azt látom, hogy aggódnak, próbálnak egyre tudatosabbak lenni, de érezhető, hogy már ők is szeretnének maszk nélkül dolgozni, élni. Szerintem muszáj, hogy a gazdaság érdekében valamilyen pozitív változás történjen a közeljövőben.

Az aggodalom esetenként túlzott vitaminbevitellel is társul, melyek közül kiemelném a beteg magas dózisú C- és D-vitamin szedését. A C-vitamin esetében az állandó magas bevitel terheli a vesét, ehelyett érdemes lehet liposzómás C-vitamint vásárolni, ami alacsonyabb dózisú, de jobb hatékonysággal szívódik fel.

Továbbá D-vitaminból is elegendő a napi szükséges mennyiség bevitele, hiszen egy raktározódó vitaminról van szó.

A maszkhasználatot illetően az emberek egyre jobban érdeklődnek az FFP2-es maszkok iránt, de a hagyományos maszkokat is sokan vásárolják. 

Mit tudnál tanácsolni az olvasóknak? 

Kérdezzenek! Merjenek kérdezni és utánajárni a dolgoknak.

Nagyon fontos, hogy mindig patikában vásárolják meg az adott étrend-kiegészítőket, ne az internetről. Kérjenek bátran gyógyszerészi segítséget, hiszen nem jelent gondot számunkra időt szánni több termék közül a megfelelő kiválasztására, vagy esetlegesen az összeférhetőség megállapítására. A végére még kiemelném, hogy munkánk rendkívül sokrétű, hiszen a tudásnak megfelelő kommunikációs készséggel is társulnia kell, és a jövőben szeretnénk nagyobb megbecsülést kivívni a szakmánk iránt.