EHÖK HÍR
EHÖK Ha lekapcsolódik az utolsó lámpa, véget ér a rave-ület – Elhunyt Keith Flint

Ha lekapcsolódik az utolsó lámpa, véget ér a rave-ület – Elhunyt Keith Flint

2019-03-04

Amikor azt mondom, hogy ‘smack my bitch up, change my pitch up’, mindenki tudja, hogy mire gondolok. Igen, az a Prodigy, ami 1990-ben alakult az Egyesült Királyságban. Megannyi stílust képviseltek, így ha nem bánjátok, nem fogom felsorolni, hogy mit vegyítettek hét stúdióalbumon keresztül. Mert ez az írás sajnos nem arról szól, hogy mennyire jó lett a The Prodigy tavalyi albuma.

A napokban meghalt az a Keith Flint, aki az együttes vokális részeiért felelt. A brit elektronikus zenekar korszakalkotó volt a kilencvenes évek elején. A főleg akkor uralkodó rave őrületté válása írható a számlájukra. (A rave egy elektronikus zenei stílus, melynek jellemzője a szintetizátor használata, az erős beatek, a dallamos zongorák keveredése a pattogós ütemekkel – a szerk.)

De nem csak a rave-re voltak nagy hatással, az elektronikus zene is sokat köszönhet nekik.

Nehéz nekrológokat írni. Mikor is és miért is lenne könnyű, amikor ezek az írások olyan emberek távozásához köthetőek, akik csupán létezésükből kifolyólag nagyon sokat adtak a világnak. Nincs ez másképp Flinttel sem, aki 1969. szeptember 17-én született. Kelet-Londonban nőtt fel, majd Chelmsfordban járt iskolába, tanulmányai után pedig Baintreebe költözött. Itt ismerkedett meg egy raveklubban a Prodigyt alapító Liam Howlettel. Flint először a csapat táncosa lett, végül pedig az énekesi szerepet kapta meg. A banda legelső lemeze Experience címmel jelent meg, a második Music For The Jilted Generation néven látott napvilágot. Ezen szerepel egyik legnagyobb slágerük, a Voodoo People. Az igazi áttörést azonban a következő lemez hozta meg, melyen Flint már nem csak táncolt, hanem a hangját is hallatta.

A Smack My Bitch Up és a Breathe a legnagyobb Prodigy-slágerek lettek a The Fat of the Land című albumról.

Keith Flint egy különleges ember volt egy különleges csapatban. A hangját általában torzítva, nagyon sok szűrőn keresztül hallottuk, pár szót ismételve. Mégis ő is kellett ahhoz, hogy a zenekar ekkora hírnévre tegyen szert. Sokat elmond róla, hogy egy elektronikus zenekar élén főként nagy rockfesztiválokon adott elő. Egyáltalán nem volt megszokott dolog korábban, hogy egy elektronikus zenész fellép egy ilyen eseményen. Energikus mozgása a színpadon – és sokszor a színpadon kívül – példa volt számomra is. Fáradhatatlanul állt odafent már a kilencvenes évek eleje óta. Az együttes Magyarországra szinte hazajárt fellépni, idén adták volna a tizenötödik koncertjüket a SZIN-en.

Hiba lenne azt írni, hogy nem sokak életére volt hatással. Hiba lenne azt írni, hogy a rave-őrület végére Keith Flint csillaga leáldozott volna. Akkor ívelt csak fel igazán. Sokat adott a világnak, rengeteg előadónak példa volt ő is, csakúgy mint az egész Prodigy. Egy olyan zenekar, ami, ha nem is a létező összes, de nagyon sok műfajból nagyon sok stíluselemet vegyített.

Flint a hétvégén önkezével vetett véget az életének. A világgal a The Sun közölte a gyászhírt, melyet a zenekar később megerősített. Legyen neki könnyű a föld. Elképzelni sem tudom, mennyire szörnyű lehet most a zenésztársainak, hiszen nekem, Prodigy-rajongónak is nagyon nehéz. Hiányozni fog a zenekar éléről, ahogy az is, hogy a videókból nézhessem vissza az előadói, frontemberi egyediségét és zsenialitását.

 


A fotó forrása: GettyImages/Simone Joynes

 

Keith Flint egy különleges ember volt egy különleges csapatban. A hangját általában torzítva, nagyon sok szűrőn keresztül hallottuk, pár szót ismételve. Mégis ő is kellett ahhoz, hogy a zenekar ekkora hírnévre tegyen szert.

Sokat elmond róla, hogy egy elektronikus zenekar élén főként nagy rockfesztiválokon adott elő.

Egyáltalán nem volt megszokott dolog korábban, hogy egy elektronikus zenész fellép egy ilyen eseményen. Energikus mozgása a színpadon – és sokszor a színpadon kívül – példa volt számomra is. Fáradhatatlanul állt odafent már a kilencvenes évek eleje óta. Az együttes Magyarországra szinte hazajárt fellépni, idén adták volna a tizenötödik koncertjüket a SZIN-en.

Hiba lenne azt írni, hogy nem sokak életére volt hatással. Hiba lenne azt írni, hogy a rave-őrület végére Keith Flint csillaga leáldozott volna. Akkor ívelt csak fel igazán.

Sokat adott a világnak, rengeteg előadónak példa volt ő is, csakúgy mint az egész Prodigy.

Egy olyan zenekar, ami, ha nem is a létező összes, de nagyon sok műfajból nagyon sok stíluselemet vegyített.

Flint a hétvégén önkezével vetett véget az életének. A világgal a The Sun közölte a gyászhírt, melyet a zenekar később megerősített. Legyen neki könnyű a föld. Elképzelni sem tudom, mennyire szörnyű lehet most a zenésztársainak, hiszen nekem, Prodigy-rajongónak is nagyon nehéz. Hiányozni fog a zenekar éléről, ahogy az is, hogy a videókból nézhessem vissza az előadói, frontemberi egyediségét és zsenialitását.

 

Írta: Anta János Attila