EHÖK HÍR
EHÖK Indítsd a szezont a PEN-nel!

Indítsd a szezont a PEN-nel!

2019-04-03

Az áprilisi-májusi rendezvények általában jó bemelegítésül szolgálnak a kezdődő fesztiválszezonra, az egyetemi városoknak pedig megvan az az óriási előnye, hogy a helyi felsőoktatási intézmény szervezésében valósulhat meg egy többnapos, nagyobb hangvételű rendezvénysorozat. Nálunk ez nem más, mint a Pécsi Egyetemi Napok, azaz a PEN. A végzetteknek nosztalgia, a felvételi előtt állóknak egy jó adag PTE-s életérzés, a hallgatóknak pedig büszkeség, hogy három napra megmutathatják a világnak: ezek vagyunk mi!

Hogy miért nem érdemes kihagyni? Mert teljesen mindegy, hogy milyen fajta zenéhez, fellépőkhöz vonzódsz, biztos, hogy találsz az ízlésednek megfelelő programot: headbangelhetsz Tankcsapdán, csápolhatsz Punnanyn, ugrálhatsz a Bëlgán, vagy hajnalig rotyoghatsz a Necc Partyn – hogy csak néhány példát említsek. Népszerű magyar előadók jönnek házhoz, de nem haknizni: komolyan veszik a fellépésüket, és nem adnak okot a csalódásra.

Jó jó, ez szép meg minden, de milyen fesztivál az, ahol nincsenek külföldi fellépők? Nos, bizonyára nem túl jó, de a PEN-en emiatt sem kell aggódnod,

idén ugyanis ellátogat hozzánk Jarreau Vandal, Felix Jaehn és Willy William is!

Csak győzd összeegyeztetni a programok alapján, hogy mikor hova szeretnél menni.

 

 

Jellemzően két színpadon és további négy „kisebb” helyszínen folynak a koncertek, amiből jól látszik a fesztivál volumene: a PEN elég nagy alapterületen, idén az Expo Centerbe költözve fogja várni a bulizni vágyókat, egyaránt kihasználva a belső és külső tereket. Ennek oka a PEN évről évre történő népszerűsödése a térségben, ami egyrészt nagyon jó dolog, de azért legyünk őszinték: sokan (köztük jómagam) nem fogadták kitörő örömmel az Expoba való átköltözést, aminek elsősorban kényelmi okai vannak (megközelíthetőség például), ráadásul ez egy elég rideg helyszín látvány szempontjából is.

A szervezők azonban megígérték, hogy mindent megtesznek a fesztiválhangulat megteremtése érdekében, és én úgy gondolom, meg kell szavaznunk nekik a bizalmat.

 

 

Anno a Zsolnayba való áttelepüléskor is rengeteg elégedetlenkedés volt, utólag viszont mégsem lehetett ok a panaszra. Továbbá teljesen biztos vagyok abban, hogy a buli mindhárom nap jó lesz, ennek fényében pedig a helyszín máris másodlagos.

A költekezés miatt sem kell igazán aggódnunk: bár a jelenlévő eladók nyilván nem a megszokott, hétköznapi áron kínálják az ételt-italt, ám egy zenei fesztiválhoz képest mindenképpen barátiak az árak, még a koktélok sem drágábbak – erre egy külön stand szokott készülni igazi bárhangulattal –, mintha egy jól menő helyre ülnénk be egy esti lazításra.

Ezen a ponton pedig úgy hiszem, illik megemlítenem jó barátunkat, a „sétálós palackot”.

 

 

Már nem tudom, pontosan melyik boros standnál találkoztam vele először, de a fröccskedvelőknek elengedhetetlen kelléke lesz a PEN alatt, azt garantálom. Lényege, hogy a kért italt egy literes, fogantyús palackba keverik be, amit kényelmesen vihetünk magunkkal a fesztiváli forgatagba anélkül, hogy a drága nedű kilötykölésétől kellene tartanunk, majd ha kiürült, a standhoz visszatérve kérhetjük az újratöltést – nyilván nem ingyen. Érdemes azonban óvatosan bánni a sétálós palackunkkal, megvan ugyanis az a furcsa tulajdonsága, hogy rendkívül hamar ki tud ürülni, és az eltűnő ital mennyiségével egyenes arányban változik meg a járda állaga is. Ennek okára még nem sikerült rájönnöm, remélem, idei vizsgálódásom több sikerrel kecsegtet majd.

Viccet félretéve, tényleg megéri végigjárni az árusokat két program között, könnyen lehet finomságokat találni egészen olcsón is. Sok környékbeli bor- és sörtermelő kint szokott lenni a PEN-en, érdemes szemezgetni a kínálatból, vagy bekapni egy-két falatot az esti koncertek után, hogy aztán még nagyobb lendülettel ugorhassunk fejest a hajnalig tartó bulikba.

A fesztivál minden nap este hatkor nyitja meg kapuit, és hajnali ötkor van az éjszaka hivatalos zárása.

Ha még nincs meg a jegyed – vagy inkább a háromnapos bérleted – javaslom, igyekezz beszerezni, április 10-én ugyanis újabb árforduló következik.

Jelenleg, jegytípustól függően, 4.490 és 11.990 forint között vásárolhatod meg a belépődet – a PTE-s hallgatók és dolgozók természetesen kedvezményben részesülnek. További információkért látogass el a Pécsi Egyetemi Napok hivatalos Facebook-oldalára, vagy érdeklődj a kari HÖK-irodákban, és találkozzunk április 25-én este egy fergeteges három nap kezdetén!

 

Írta: Jónás Dániel József