Rendezvény HÍR
Rendezvény JADE – Fiatal Vállalkozások Európai Konföderációja

JADE – Fiatal Vállalkozások Európai Konföderációja

2019-09-06

JADE – Fiatal Vállalkozások Európai Konföderációja

  1.     Háttér

A JADE egy hallgatók által irányított nonprofit szervezet. A hallgatók a szervezeten keresztül tanulmányaikhoz kapcsolódóan tanácsadási szolgáltatásokat kínálnak a piacon, valamint a szervezet segítségével be tudnak kapcsolódni vállalatok projektmunkáiba, megismerhetik a kis- és középvállalkozások vezetését. Ezzel a hallgatók elméleti tudásukat gyakorlattal, munkatapasztalattal egészíthetik ki, amivel áthidalhatják az akadémiai és az üzleti világ közötti szakadékot.

A JADE-t 1992-ben hozták létre (elődszervezete már 1967 óta létezik) annak érdekében, hogy összekapcsolják, összehangolják az egyes országok önálló kezdeményezéseit. Az alapító tagok: Hollandia (FNJE), Portugália (JEP), Olaszország (CIJE), Svájc (USJE) és Franciaország (CNJE).

Ma a hálózat 14 országban 30 000 hallgatótagot számlál, mintegy 365 Junior vállalkozásban. A JADE egész Európában koordinálja a Junior Kezdeményezéseket és támogatja azok fejlesztését. A brazil Junior Enterprise Network-kel együtt a JADE a világ egyik legnagyobb hallgatói hálózatának számít.

A Brüsszelben székhellyel rendelkező JADE szorosan együttműködik az európai intézményekkel, nemzetközi szervezetekkel (UNESCO, OECD, Világbank) a vállalkozói ismeretek oktatásának és az ifjúsági vállalkozói készség fontosságának előmozdítása érdekében, különös tekintettel azon tanulási tapasztalatokra és transzverzális készségekre, amelyek elengedhetetlenek a munkaerő-piaci sikerekhez.

  1.     Küldetés

A JADE küldetése a következő:

• Az Európai Junior Vállalkozás (European Junior Enterprise – JE) mozgalom képviselete,

• Integrálja a Junior Vállalkozások Európai Hálózatát (European Network of Junior Enterprise), ösztönözve ezzel a tudáscserét és az együttműködést,

• Tagjai (szövetségesek és konzultatív tagok) fejlődésének támogatása,

• A Junior Enterprise Concept koncepció előmozdítása és megismertetése a nem tag országok számára,

• Ösztönzi a vállalkozói szellemet a felsőoktatásban részt vevő hallgatók körében a Junior Enterprise Concept segítségével.

  1.     Alapelvek

 

-          Non-profit.

-          Nem politikai (non-political).

-          Nem vallási (non-religious).

-          „Csak hallgatók” elv.

-          Felsőoktatási intézményhez való kötöttség.

-          Jogi személy.

-          Vállalkozószellemiség ösztönzése:

o   tagok proaktív bevonása a döntéshozatalba,

o   ösztönzésük saját projektjeik beindítására,

o   új lehetőségek keresése és kiaknázása.

-          A Nemzeti Hálózat (National Network) fejlesztéséhez való hozzájárulás:

o   képzések szervezése hallgatóknak a hálózatról, motiváció, hogy minél többen vegyenek részt a hálózat tevékenységeiben.

-          Tagok fejlődése mint prioritás:

o   minden projekt végső célja, hogy a hallgatók/tagok fejlődjenek,

o   minden projektnek fejlesztenie kell a soft és hard szkilleket, de az üzleti akvizíciónak (többségi tulajdon-szerzés, felvásárlás), ha a piac megengedi, a hard szkillek fejlesztésére kell fókuszálnia (pl. erőforrás-menedzsment, elemzési készségek, műszaki ismeretek),

o   a projekteknek kölcsönhatásba kell lépniük a külvilággal, privát és civil társaságokkal, vállalatokkal.

-          Fenntartható tevékenységek (minőségi megvalósítás, de évente legalább egy projekt).

 

  1.     Célok

Lehetőség ad a hallgatók számára, hogy karrierjük korai szakaszában fejlesszék az önbizalmukat és megtapasztalják a vállalkozói szellemet, gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek elméleti tudásuk mellé.

A Junior Enterprises munkájának sajátosságai miatt a hallgatók elsajátíthatnak például olyan „puha” képességeket, mint vállalkozói szellem, csapatmunka, kreativitás, prezentációs készség, nyilvános beszéd, hálózatépítés és interkulturális megértés, munkatapasztalat és projektmenedzsment.

  1.     Elismerés, elismertség

A Junior Enterprise mozgalom politikusok, állami intézmények és vállalatok általi elismerése és elfogadása megerősíti, sőt bizonyítja a JADE létjogosultságát.

A Junior Enterprise a gyakorlati oktatás és fejlesztés jó gyakorlatának példájaként került be a Lisszaboni Stratégiába. A „Junior Enterprises fejlődésének elősegítése” az EU2020 oktatási és ifjúsági keretstratégiájának is kiemelt prioritása.

A JADE az Európai Unión kívül az UNESCO felsőoktatási ifjúsági bizottságának igazgatótanácsában is képviselteti magát, de ezen kívül tanácsadóként megjelenik a Világbanknál és a Világgazdasági Fórumnál is.

 

  1.     Tagok

Referenciák:

  1.       https://juniorenterprises.eu/
  2.       https://heinnovate.eu/en/resource/junior-enterprise-preparing-and-supporting-entrepreneurs