EHÖK HÍR
EHÖK Karrier Iroda: minden válasz egy helyen, ami a gördülékeny egyetemi élethez kellhet

Karrier Iroda: minden válasz egy helyen, ami a gördülékeny egyetemi élethez kellhet

2021-07-18

A PTE Karrier Irodája a Rektori Kabinethez tartozó oktatási igazgatóság egyik szolgáltatói irodája. Elsődleges célja, hogy az egyetemre belépő hallgatókat már az első pillanattól egészen a munkaerőpiacra való kilépésig támogassa abban, hogy az önismeretük minél fejlettebb legyen, a kompetenciáik minél szélesebb skálát fedjenek le, amikor kilépnek a munkaerőpiacra, így jobban tudjanak érvényesülni és egy önazonos életpályát, egy számukra megfelelő és kiteljesedést biztosító karriert tudjanak felépíteni. Király Karolinával, a Karrier Iroda képzési és tanácsadási koordinátorával beszélgettünk.

Hogy áll fel a szervezet, és az adott területnek milyen feladatokat kell abszolválnia?

Több részlegünk van. Az egyik a karrier terület, ahol én is tevékenykedem mint hallgatói munkatárs. Tanácsadói és képzési koordinátori szerepkörben tevékenykedem. Ezen a területen dolgozik még ugyanebben a munkakörben kolléganőm, Bartakovics Betti, karrierkoordinátor.

Ez a munkakör magában foglalja azokat a folyamatokat, amik során a hallgatókat jelentkeztetjük a szolgáltatásainkra, a különböző szolgáltatások (pl. kurzusok és workshopok teljes körű megszervezése, ezen események beszámolóinak megírása és a hozzájuk tartozó közösségimédia-felületekre megosztott tartalmak létrehozása), illetve a kínált szolgáltatások hallgatói visszajelzéseinek fogadása. Szorosan együttműködünk az iroda többi munkatársával.

Az irodán belül található másik terület a pályaorientációs részleg vagy beiskolázás, amelyet Somogyi Eszter kolléganőm visz jelenleg. Ennek a területnek a célja, hogy a középiskolásokat is meg tudjuk szólítani és arra motiváljuk őket, hogy a PTE-t válasszák. Ennek érdekében megismertetjük velük a különböző szakokat, illetve igyekszünk olyan információkkal szolgálni, melyek a sikeres karrier kiépítéséhez segítik őket.

Ezek mellett kommunikációs munkatársunk, Endrődi Betti feladata az összes többi területhez kötődik az irodán belül. Betti felelős a social media platformokon megjelenő tartalmakért, a honlapunk kezelését és a különböző események meghirdetését is ő végzi. Továbbá ő készíti el az infografikákat, képeket, borítóképeket és montázsokat, amiket posztolni szoktunk.

Betti és Magyari Beáta jelenleg azon dolgoznak, hogy egy még inkább felhasználóbarát weboldalt hozzanak létre, amin pár kattintás alatt hozzá lehet jutni a legfontosabb panelekhez.

Az irodavezetőnk, Héra-Tóth Andrea coachként olyan plusz nézőpontokat tud adni hallgatóknak, amik jelentősen hozzásegítik őket a számukra megfelelő karrierút kiépítéséhez.

Miként kooperálnak egymással a munkaterületek?

Mivel sok területet említettem az iroda felépítésekor, ezért nagyon fontos, hogy jól tudjunk együttműködni.

Tanácsadási és képzési koordinátorként hozzám érkeznek be a jelentkezések egy-egy személyes tanácsadásunkra, meghirdetett kurzusunkra, előadásunkra vagy workshopunkra. Egy tanácsadás esetében például én továbbítom a befutó jelentkezéseket a tanácsadóink felé, valamint azok felé, akik külsős szakemberként segítik az iroda munkáját.

A kommunikációs referensünkkel, Endrődi Bettivel is minden munkatársunknak szorosan együtt kell működnie annak érdekében, hogy a social media felületeken tájékoztathasson mindenkit, hogy éppen milyen tevékenységeket végez az iroda.

Hogy jellemeznéd a munkahelyi légkört itt nálatok?

Heti rendszerességgel tartunk ún. staffolásokat, melyek alkalmával mindannyian összeülünk.

A heti staffolásokon nemcsak az aktuális munkafeladatainkról beszélünk, hanem mindenki elmondhatja, hogy érzi magát, egyénileg éppen milyen aktuális kihívásokkal, nehézségekkel küzd, valamint a sikereket, örömöket is megosztjuk egymással.

Ez az alapja annak, hogy jól tudjunk kommunikálni és együttműködni a munkánk során. Ebből kifolyólag nagyon barátságos és szoros a légkör itt az irodában.

Milyen kérdésekkel fordulhatnak hozzátok a hallgatók? 

Konkrétan bármilyennel, hiszen bármilyen kérdést meg tudunk válaszolni, fellépő problémát megoldani, vagy felkeresni a megfelelő személyt vagy szervezetet, ahova tovább tudjuk irányítani a hallgatót.

Gyakran keresnek fel minket álláslehetőségek után kutatva, vagy személyes problémákkal.

A középiskolásoknak szóló tanácsadásaink révén a még nem egyetemre járó diákok is szintén fordulnak hozzánk segítségért.

A weboldalatokon található többfajta panel. Ezekről beszélnél bővebben, kérlek?

A Programokban találhatóak a kredites kurzusaink, ezek keretein belül a diákok campuskreditért végezhetik el a különböző általunk kínált kurzusokat, melyek a Tanulj tanulni, a Karriertervezés I. és II., illetve az Önérvényesítés a munkaerőpiacon. Ezek nem frontális oktatáson, hanem tréningmódszertanon alapuló, aktív részvételt megkövetelő kurzusok.

A belefektetett munkáért és energiáért cserébe egy olyan tudással gazdagodhatnak a hallgatók, ami ténylegesen hozzájárul ahhoz, hogy sikeresen érvényesülni tudjanak majd a munkaerőpiacon, fejlődjön az önismeretük, tanulásmódszertani kérdésekben különböző praktikákat sajátítsanak el, vagy akár egy kész karriertervvel távozzanak a kurzusról.

Mivel nagy népszerűségnek örvendenek, minden félévben meghirdetjük őket.

Emellett tréningeket, workshopokat vagy előadásokat is meg szoktunk hirdetni. Arra törekszünk, hogy félévente minimum 2 nagy előadást, illetve minimum 3 workshopot meg tudjunk tartani. A tavaszi workshopjaink az Ébresztő – Motiváltan egy jobb életért, valamint az angol nyelvű Public speaking and presentational skills nevet viselték.

Továbbá a tavaszi félévben Rambala Éva Szívek és szavak – Az erőszakmentes kommunikáció mint megoldás előadásán ebben a félévben 239 online résztvevőnk volt, utólag még 150 fő tekintette meg az előadást, melyet szintén abszolút sikernek könyvelhetünk el.

A nyári munkánk legnagyobb részét a beléptető gólyatréningek teszik ki, melyek célja, hogy minél sikeresebben be tudjuk vonni a friss egyetemistákat az egyetemi életbe, illetve hogy meg tudjuk nekik tanítani azokat az alaptechnikákat, amik az információk beszerzéséhez, a hallgatókkal és oktatókkal való kooperációhoz elengedhetetlenek.

Ebből kifolyólag lecsökken a lemorzsolódás lehetősége, sikeresebben tudnak a kurzusaikon érvényesülni, és már a kezdetektől fogva több csoporttársukkal tudnak együttműködni. Ezen tréningek az orientációs napok alatt zajlanak, amibe idén például több mint 1100 gólyát igyekszünk bevonni.

A tréning végeztével pedig lehetőséget kapnak arra, hogy jelentkezzenek az önismereti, állásinterjú technikákkal kapcsolatos, életpálya, pályaorientációs tanácsadásokra. Így ha a hallgató úgy érzi, nem találta meg a számításait egy adott szakon, és váltani szeretve, illetve az alapképzés után nem tudja, melyik mesterképzést válassza, akkor szívesen segítünk neki. Mindezek mellett tartunk grafológiai tanácsadásokat is, melyek szintén az önismeret mélyítésére irányulnak az íráskép vizsgálata révén.

Az Álláskeresés és szakmai gyakorlat menüpontról bővebben: kapcsolatban állunk több hazai és külföldi céggel, akik állásajánlataikat rögtön nálunk tudják közzétenni, így a weboldalon leadott jelentkezések közvetlenült az adott céghez érkeznek be.

A hallgatóknak épp ezért érdemes ezt a panelt figyelemmel kísérni, mivel az ott elérhető állásajánlatok folyamatosan frissülnek és nagyon széles területet fednek le.

A Karrierkártyának a különlegessége az, hogy ha valaki ezt beszerzi, akkor minden Karrier Iroda által szervezett rendezvény, tanácsadás, workshop, előadás stb. szolgáltatásunk után, amelyen részt vett, le tudja pecsételtetni. Ha a kártyán összegyűlik a megadott mennyiségű pecsétek száma, akkor a Karrier Iroda révén egy kvázi önismereti igazolást kap arról, hogy mekkora utat járt be, és mennyi energiát fektetett a különböző programokon való részvételbe. Ez akár az önéletrajzhoz is hozzácsatolható, ami számos olyan állásra való jelentkezésnél hasznos lehet, ahol az ilyenfajta tapasztalatot értékelik és figyelembe veszik.

Az általatok kínált szolgáltatásokért kell fizetnie a hallgatóknak?

A szolgáltatások az egyetem aktuális hallgatóinak, illetve a PTE-n végzett összes volt diák számára mind ingyenesen vehetők igénybe.

Ez azért is nagyon fontos, mert egy ilyen workshop, tréning vagy akár grafológiai tanácsadás piaci ára eléggé borsos tud lenni. Az egyetem jelenlegi és volt hallgatói számára tehát hatalmas lehetőséget és könnyebbséget kínál az iroda azáltal, hogy ezek a szolgáltatások ingyen elérhetőek.

 

Írta: Czirják Linda

Fotó: Henth Bertalan