EHÖK HÍR
EHÖK Külföldön is telefonálni?

Külföldön is telefonálni?

2017-06-29

Álmodtál már arról, hogy külföldre utazol, és ugyanannyi pénzért cseveghetsz anyukáddal, mint otthon, vagy hívásfogadási díj nélkül hallgathatod meg életed párjának szerelmi vallomását? Úgy néz ki, ezek az álmok valóra váltak 2017. június 15-től a „Roam like at home”-nak köszönhetően. Mint tudjuk, minden kezdet nehéz, ez az átállás is néhol döcögős, és mint mindennek, ennek is van néhány buktatója, ezért igyekeztünk nektek egy egyszerű, de átfogó képet adni a jelenlegi helyzetről.

A belföldi díjszabás szerinti barangolás lényege, hogy az európai utazások során, az Unió 28 tagállamában – beleértve Nagy-Britanniát is, nem kell többletdíjat fizetned, díjcsomagod alapból tartalmazza a külföldről indított vagy fogadott hívásokat. A rendszerhez hamarosan csatlakozik Izland, Norvégia, Andorra és Liechtenstein is, de Svájcban nem árt óvatosan telefonálni, hiszen ott még mindig csillagászati árban mérik a külföldre indított perceket. Ha esetleg a tengeren túlra vágyakozol vagy szárnyakat kapnál egy repülőtől, el kell, hogy szomorítsalak, mert a roaming díjak eltörlése csak a szárazföldre vonatkozik, repülőgépen pedig műholdra kell csatlakoznod, aminek más módón történik a számlázása.

A Roaming használata automatikusan életbe lép, ha a határon átkelsz, a hálózatod mindenféle beállítás nélkül átvált a külföldire és már telefonálhatsz is. Trust me, we tried.

Felmerülhet a kérdés, hogy meddig használhatod díjmentesen a roamingot, mi történik olyankor, ha hosszabb ideig tartózkodsz külföldön. Erre egy kidolgozott szabályt hoztak létre, mely kimondja, hogy ameddig többet tartózkodsz itthon, mint külföldön, addig méltányosan használod a szolgáltatást, ennek megállapításához négy hónapos időszakot vesznek alapul. Amennyiben többet tartózkodsz külföldön és többet is csevegsz a megszokottnál, a szolgáltatód kérdőre vonhat, mi ennek az oka. Elsősorban azt kell igazolnod, hogy mennyire szoros a kapcsolatod a saját országoddal, ha tanulmányaid miatt (pl. ERASMUS) vagy munkáltatód általi kiküldetésen vagy, az mentségül szolgálhat, de ha nem vagy elég meggyőző, pótdíjat is számolhatnak fel neked, aminek összege 3,2 cent/perc, SMS-enként 1 cent, adatforgalom tekintetében pedig a pótdíj maximális összege 7,7 EUR/GB.

Figyelned kell arra, hogy némelyik kedvezményedet elveszítheted külföldön, a 0 Ft-os percdíjaid elúsznak, ha eddig ingyen beszéltél valakivel, más uniós országban bizony ki kell csengetned minden hívásért az általános belföldi tarifát. A jó hír viszont az, hogy a lebeszélhető perceidet ugyanúgy felhasználhatod, mint itthon, és elméletileg korlátozások sincsenek a hanghívások és SMS-ek tekintetében.

Roaming szempontjából az internetezés már más tészta… A szolgáltató nem biztosít korlátlan adatmennyiséget, még akkor sem, ha ezt a csomagod tartalmazná, erről viszont teljes körű tájékoztatást kell adniuk. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy ez számodra elég információt nyújt, érdemes utánakérdezned, hiszen túllépésnél kisebb pótdíjba is kerülhet az interneten való szörfözés. Ha díjcsomagod nem korlátlan netezést nyújt, akkor akár korlátozások is életbe léphetnek. Ez akkor várható, ha kevesebb, mint 3,85 EUR/GB-ot fizetsz havonta az adatforgalmadért.

Ha belföldről hívsz külföldi számokat, ugyanúgy, mint eddig, az érvényes külföldi díjszámítás vonatkozik rád. A „Roam like at home” kedvezménye csak akkor vehető igénybe, ha külföldön tartózkodsz, mivel külföldről külföldi szám tárcsázása belföldi hívásnak számít. Ugye, nem is olyan egyszerű ez?