EHÖK HÍR
EHÖK Mamma mia, here we go again! – Örökzöld slágerek újratöltve

Mamma mia, here we go again! – Örökzöld slágerek újratöltve

2019-03-05

Napjainkban kétségtelenül másodvirágzásukat élik a múlt század utolsó harmadának retro zenéi. Rengeteg film és bulisorozat lovagolja meg ezt a hype-ot, át- és feldolgozások tömkelegével találhatja szembe magát az átlag fogyasztó nap mint nap. Ha pedig retro, akkor egy zenekart biztosan nem hagyhatunk ki a felsorolásból: az ABBA-t. A '70-es és '80-as évek egyik legnépszerűbb könnyűzenei formációja a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. Jól jelzi ezt az egyik leghíresebb slágerük ihlette film, a Mamma Mia!, vagy éppen az általam is megtekintett koncert, melyben a Pannon Filharmonikusok és az Operettszínház művészei hoztak létre valami igazán egyedit és kiemelkedőt.

Az eredetileg Valentin-napra tervezett előadás már hónapokkal a megrendezése előtt kinőtte magát, melynek következtében a szervezők dupla ráadás koncerttel készültek. Szinte még ki sem hűlt a hely a délutáni előadást megtekintők után, mikor is elfoglalhattam székem a Kodály Központ nézőterén a több száz, várakozásokkal teli érdeklődővel együtt.

Az ABBA-slágerek népszerűségének kiváló indikátora volt a hallgatóság életkori megoszlása: a legkisebbektől a szépkorúakig minden korosztály szép számban képviseltette magát.

A másik oldalon pedig a  meghatározó történelmi múlttal rendelkező, pécsi székhelyű Pannon Filharmonikusok komolyzenei együttes gondoskodott a nézők színvonalas szórakoztatásáról. Nekik, valamint Malek Andreának, Náray Erikának, Polyák Lillának, Kocsis Tibornak és Magyar Bálintnak köszönhetően az előadásra jegyet váltók többet kaptak pénzükért mint jó hangulatú zenéket és nosztalgikus pillanatokat. Az egyedülálló hangszerelés, az élőzene utánozhatatlan varázsa és az országos szinten is elismert előadók hangi adottságai tették teljessé az élményt.

 

 

A produkció megkomponáltsága és szervezettsége kifogástalan volt, kellő mértékben vegyültek benne az Illényi Péter karmester által vezényelt tisztán instrumentális részek, az énekesek által előadott legismertebb és legnépszerűbb ABBA-számokkal.

Felcsendült többek között a Mamma Mia, a Money, Money, Money és a Gimme! Gimme! Gimme! című klasszikus is. A különböző részeket a Bartók rádiót hallgatók által jól ismert, jellegzetes orgánumú Bősze Ádám vezette át kellően humoros, de nem erőltetett pár perces monológjaival. A koncert több mint két órán át tartott – egy rövid, negyedórás szünetet leszámítva –, melynek végén a közönség állva, egy emberként tapsolt. Volt valami bájos abban, ahogy az „újrázás” során az első sorban helyet foglaló nézők korra és nemre való tekintet nélkül perdültek táncra a Dancing Queen című slágerre.

Forrás: pfz.hu

 

A már sokat méltatott produkció fényét csak tovább emelte a Kodály Központ által biztosított impozáns környezet. Ez a rendezvény tényleg megérte a pénzét, kicsiknek és nagyoknak egyaránt maradandó élményt adott. Fanyalgók, keserű szájízzel távozók azonban mindig lesznek.

Az első előadás szünetében egy pécsi házaspár magából kikelve reklamált és követelte vissza pénzét az információs pultnál, mondván, ők egy ABBA-koncerte váltottak jegyet,

és meghökkenve konstatálták Benny, Anni-Frid, Agnetha és Björn kvartettjének hiányát.

Én azonban barátaimmal euforikus hangulatban, a számokat dúdolgatva indultam haza, közben arra gondoltam, hogy milyen jó lett volna a '80-as években fiatalnak lenni, de egyben micsoda szerencse, hogy országunknak, és azon belül városunknak olyan művészei vannak, kiknek köszönhetően ezt az élményt bármikor pótolni lehet.

 

Írta: Pálfi Máté