EHÖK HÍR
EHÖK Morzsa, az irodalmi startup

Morzsa, az irodalmi startup

2019-12-27

Azaz egy tavaly indult kis csapat sztorija, ami idén nyár végére készítette el applikációját élőszőr iOS-re, majd ősz elején Androidra is. Mottója: Lehetsz te is kortárs költő. Ezzel ki is tűzte célját: olyan felületet biztosítani a mai fiataloknak, ahol nem kell versenyezniük videókkal, fényképekkel, hanem egy „egyenlő küzdelemben” gyűjthetik be mások tetszését írásaikra.

Jómagam tavaly óta vagyok felhasználó, így emlékszem arra az időszakra, amikor még weblapjukra lehetett regisztrálni, és ott megosztogatni a saját alkotásokat. Mivel olykor netnomád módjára szeretek platformról platformra mászkálni, ezért ezt a websztyeppét se hagyhattam felfedezetlenül. Az ottani bolyongásom ideje alatt az merült fel bennem, hogy ez az oldal

vajon mitől lesz más a Holnap Magazin, a prae.hu szabad felületéhez képest, vagy a poet.hu-hoz hasonlítva,

ami jelenleg a legnagyobb magyar online versmegosztó, ha a Facebookot és az Instát nem számítjuk. (Tulajdonképpen ez a két közösségi oldal minden ilyen típusú weblap vetélytársa, de mivel nem speciálisan az irodalmi tartalomra való igényt próbálja kielégíteni, ezért önkényesen figyelmen kívül hagyom most.)

Grafika: Kovács Alíz

A Morzsa az első olyan magyar magyar irodalmi felület, ami applikációval rendelkezik. Ennek és a reklámozási módszereinek köszönhetően, valóban mai arcokat sikerült behúzniuk, kisebb nagyobb sikerekkel.

Alapvetően kezdő szerzőknek készült, a szárnypróbálgató fiatalok az elsődleges célközönség.

Véleményem szerint a befuttotabb szerzők között nem kifejezetten lesz népszerű, mivel náluk már fontosabbak lesznek az elérési arányok. Valamint azért sem, mivel korábbi verzióban még mások számára is láthatók voltak a tetszést kifejező szivecskék, mostanra viszont már csak a szerző láthatja, ha beérkezik egy. Szóval az összemérhetőség elveszett a felhasználó számára, talán követői számából tud következtetni. 

Továbbá található még egy-két érdekesség a funkciói között, például egy versgenerátor, amely sajnos nem tud megküzdeni a magyar nyelv ragozási nehézségeivel, így egész izgalmas dadaista szövegeket kaphatunk.

Felfedeztem még egy levelezésre szolgáló fület is, ám arról még nem tudtam megbizonyosodni, hogy működik-e, mivel még senki sem írt vissza az általam küldött üzenetre, valamint nem is láthatóak a levelek, melyeket útjukra eresztettem. Talán az előző két funkció nem is annyira lényeges, mint a posztolásra buzdító, jól látható kis ikon, amire rákattintva már írhatsz is. 

Az app alapvetően az írási vágy kiélésének helye, de nyilván szeretnék az emberek, ha olvasnák őket,

erre a cselekvésre buzdít a maradék három kis ikon. A házikóval az általad követett alkotó írásait nézheted meg, a napi népszerű posztokat is megtekintheted a kis tüzecskével (ehhez hozzátenném, hogy nem tudni, melyik szerzemény mennyire volt felkapott, uborkaszezonban két szívecskével én is voltam már ott). Az utolsó pedig a felfedezés földgömbje, amivel eddig általad nem követett szerzőkre is rábukkanhatsz. Itteni lófrálásom, görgetésem során azt tapasztaltam, az emberek annak ellenére, hogy itt már nem kell versengeniük más típusú tartalmakkal, megmaradtak a korábbi platformokra jellemző sílusjegyek. Főképp a rövid pársoros „morzsák” kerülnek ki asszociációkkal és szóviccekkel, vagy csak szimplán traumakiírás látható, mivel az internet olyan szegleteiből érkeznek ide alkotók, ahol ezek a „formák” a trendik.

A fejlesztői csapatról és magáról így nyilatkozott az ötletgazda Király Márk:

„Egyelőre hárman vagyunk, én, a barátnőm, Bába Kitti, aki a marketingért felel, és a legjobb barátom, Bedő Norbert, aki pedig a designért, például ő készítette a logót is. Én csinálom a dolgok tech részét. Két éve meg regényeket írtam, amik kiadói gondozásban meg is jelentek, és különböző magazinokba novellákat, de valahogy a magyar könyvszakma kiábrándított az idők során, és akkor kezdett megformálódni a Morzsa ötlete.

Sajnos a kiadók egyáltalán nem foglalkoznak fiatal írókkal, mert nehéz felfuttatni őket és nyereséget termelni a könyveikből,

ezért sokszor semmi lehetőséghez nem jutnak, hogy szélesebb közönség is olvassa őket. Szóval végső soron az lenne az alkalmazás célja, hogy eljuttassa ezeket az írásokat másokhoz, hogy egy tető alá terelje az irodalom szerelmeseit.”

Az oldalon folyamatosan érkeznek a fejlesztések, lehet, ami még ma picit bugos, az már holnap lehet jól működik. Ha nem vagy biztos magadban vagy a verseidben, itt nyugodtan tehetsz egy próbát.

 

Írta: Rónoki Bertalan