EHÖK HÍR
EHÖK „Nem érzem úgy, hogy ne tudnék kiteljesedni…”

„Nem érzem úgy, hogy ne tudnék kiteljesedni…”

2020-03-16

Február 14-én először került megrendezésre a PTE EHÖK által szervezett álarcosbál, melynek helyszínéül az Expo Center szolgált. A vacsorával egybekötött táncos esten a Mongooz and the Magnet zenekart követően a már nagy sikereket elért háromtagú Follow the Flow zenélt. A zenekar jövőbeni terveiről Szakács Gergővel beszélgettünk.

Már több hete megtekinthető az online platformokon a most készülő lemezetek első dala, a Holnap küszöbén. Milyen volt a dalírás folyamata és hogyan született a szám?

Örülök, hogy kimondtad az új lemez tényét, mert én már nagyon boldog lennék, ha ott tartanánk, hogy kézbe foghatjuk, de ezidáig még csak ez a szám van meg róla. Sok demo van már születőben, de ahhoz, hogy ezek dallá váljanak, még rengeteget kell dolgoznunk rajtuk. Csak remélni tudom, hogy ebben az évben kivethető lesz az új lemez az egész brigádból.

A Holnap küszöbén című dal pont egy stúdióban átvirrasztott éjszaka után született. Éppen mentem hazafelé, és azon kezdtem gondolkodni, ha reggel felkelek, örülni fogok-e annak, hogy felébredtem, vagy hogy miért fogom egyáltalán elkezdeni a következő napot.

Ez az érzés volt, ami kiváltotta bennem a dallamot. Erre egyből jött is a dalszöveg. Igen erős impulzusnak bizonyul általában az, ha szöveg és dallam együtt, egyszerre születik meg, és viszonylag ritka jelenség is. Ezt küldtem át a fiúknak (Fura Csének és BLR-nek – a szerk.), akik szintén egyből ráéreztek.

 

Igazából ez a dal picit más, mint az eddigiek, eltérő a dallamvilága, kicsit sanzonos hangzású. Eleinte törekednünk kellett arra, hogy ne legyen mulatós jellegű, aztán ezt sikeresen kiküszöböltük szerintem. A mondanivaló élét is megpróbáltuk picit tompítani, pozitív kicsengésűvé tenni, mert szuicid gondolatokat nem szerettünk volna a közönségünk felé közvetíteni. 

Meg kell találnunk azt a valamit, hogy miért is kelünk fel reggelente és indítjuk el a napot.

Ezért van az, hogy a dal tempója nem egysíkú, hanem folyamatosan változik, a szám végére egészen 145 BPM-ig felgyorsul, ami azt az érzést kelti, mikor az ember megtalálja, mi értelme élni.

Láthatjuk, hogy milyenek vagytok a színpadon, de milyenek vagytok ti hárman a hétköznapokban, mikor lehunynak a fények?

Igazából ugyanolyanok, színpadi mozgásban is meglehetősen „civilek” vagyunk. Gyakran kérdezik, mi a sikerünk kulcsa. Szerintünk az önazonosság: ugyanazok az emberek vagyunk a színpadon is, mint otthon.

Milyen további terveitek vannak a közeljövőben a bandával, vagy akár Neked egyéni előadóként?

Anno azzal az elhatározással léptem be a Follow the Flowba, hogy az önálló vonalam nem fog elhalni. Viszont a zenekarban akkora alkotói szabadságot kapok, hogy nem érzem úgy, hogy ne tudnék kiteljesedni a zenekaron belül száz százalékosan. Pont emiatt a Hanghajó óta nem jött ki új dalom. Rengeteg dallamokból álló demo van, de nem feltétlenül érzem, hogy mondanivalóm is lenne, aminek az az oka, hogy az összes releváns tartalmat beleforgatom a Follow the Flowba.

Az, hogy áprilisban kiállok az Akvárium NagyHallba, egy óriási harc most. De szeretem feszegetni a határaimat és szeretek kilépni a komfortzónámból.

Olyan személyesebb irányba akarom elvinni ezt az eseményt, ahol többet kommunikálhatok a közönséggel és feltárhatom előttük, hogy mi az a dalszerzői folyamat, amit én bejártam. Még az is lehet, hogy előkerül a fiókból egy olyan dal, ami egyébként soha nem fog kijönni audio formában, mert jóval fiatalabb koromban írtam, de a közönség számára érdekes lehet.

A bandával pedig most a középpontban leginkább az album van. Nagyon örülnék annak, ha rá tudna kerülni legalább tizenkét dal, és esetleg lenne közöttük olyan, ami akár a Maradok távol sikeréig is el tudna jutni. Az idei évben pont emiatt kicsit kevesebbet is koncertezünk, aminek az az oka, hogy most leginkább az alkotói folyamatra szeretnénk fókuszálni.

Újra megrendezésre kerül a Red Bull Pilvaker Szavak forradalma. Az esemény hét új dalt harangozott be a közönség számára, amik közül elsőként a Nem tudhatom című számotok debütált.

Igazából pont a Pilvaker próbája miatt érkeztünk kicsit megkésve a bálra, mert már ezerrel dolgozunk a produkció naggyá válásán. Mindennap próbálunk, ami során nekem már az hatalmas kihívást jelent, hogy tíz négyzetméternyi helyen össze vagyunk zárva negyvenen, de szerencsére lassan kezd összeállni az egész műsor.

A Nem tudhatom igazából már kész volt tavaly. Egy-két éve egy tévéműsor alkalmával felkértek, hogy zenésítsem meg ezt a verset, idén pedig amikor felvetődött ez a Radnóti-mű, mondtam, hogy van egy ilyen verzióm.

Többnek éreztem annyinál, hogy egyszer felhasználják egy tévéműsorban. Végül megcsináltuk, és szerencsére elég jól sikerült, ráadásul az idei év zászlóshajója is lett, hiszen ezzel kezdtük az új dalok sorát. Az meg külön óriási dolog, hogy Sub Bass Monster közreműködött benne; nekem ő gyerekkori legendám, rajta nőttem fel, Eminem mellett.

Sajnálatos módon a koronavírus okozta következmények miatt a március 15-re tervezett Red Bull Pilvaker végül elmaradt. A döntést a szervezők az egészségügyi kockázatokat, valamint a hatóságok ajánlásait mérlegelve hozták meg. Az elmaradt eseménytől búcsúzik a Pilvaker hivatalos YouTube oldala is egy rövid videóval, felidézve a hosszas készülés megannyi munkával és boldog pillanattal teli időszakát.

 

Írta: Szabó Loretta

Fotó: Pál Zsombor