EHÖK HÍR
EHÖK Nincs időd olvasni?

Nincs időd olvasni?

2019-02-09

Talán nem én vagyok az egyetlen, akinek „nem volt ideje” elolvasni egy könyvet sem a múlt évben, de egy nyolcévados sorozatot három hónap alatt kivégzett és a telefonját addig nyomkodta esténként az ágyban, amíg az agya teljesen túlpörgött a mérhetetlen mennyiségű információtól.  

Nevezzük is meg mindjárt az elején a gyógyírt: az első facebookos olvasásnépszerűsítő mozgalmat, amelyet Szabados Ágnes indított el Nincs időm olvasni kihívás néven 2017-ben, mára pedig tizenháromezer követővel büszkélkedhet.

Bővebb információ: https://www.Facebook.com/groups/nincsidomolvasnikihivas/

Ági a Facebook-csoportban arra motiválja a résztvevőket, hogy minden hónapban olvassanak el egy könyvet egy megadott témában. Persze, ez még önmagában lehet, hogy nem lenne elég motiváció, a kihívás ereje abban rejlik, ahogy látod pörögni a bejegyzéseket a csoportban, hogy ki hány könyvet olvasott el, háromgyermekes anyukák hogyan teljesítették túl az „ajánlott mennyiséget”, valamint a sok könyvajánlót, amit végre nem fizetett promóciónak tudhatunk be. A kihívás szellemi anyja megálmodta a NIOK könyvklubot is, melynek lényege, hogy minden hónapban ajánl a résztvevőknek egy könyvet, a hónap végén pedig egy élővideó formájában közösen megvitatják a hozzá kapcsolódó élményeiket.

A mozgalom olyannyira felkapott lett, hogy Ági kiadott egy olvasónaplót, Van időm olvasni címmel. A napló egy szuper motiváló erő lehet. Arra szolgál, hogy lejegyezzük olvasmányélményeinket, kedvenc gondolatainkat a könyvekkel kapcsolatban.

Inspirálódhatunk olyan irodalmat szerető hírességek által, mint Bödőcs Tibor, Nárai Tamás vagy Puskás Peti.

Ági kreatív tartalmaknak is helyet adott a naplóban, például kitölthetjük a könyves bakancslistánkat, vagy színkóddal lejegyezhetjük a napi olvasott mennyiséget.

A kihívás sikerességét az is mutatja, hogy egyre nagyobb igény van olvasótalálkozókra. Egy ilyen alkalom során ismerkedtem meg én is a mozgalommal. Az első pécsi rendezvényre a Tudásközpontban került sor, ahol Ági beszélgetőpartnere Beck Zoli volt, mint ismert irodalomkedvelő. Ági igyekszik bevonni a találkozókba a magyar kulturális élet különböző alakjait; vendégei voltak már többek között Péterfy-Novák Éva,Tóth Anikó Dóra és Farkas Róbert írók, olvasásnépszerűsítő bloggerek, valamint különböző kiadók munkatársai is.

A Nincs időm olvasni kihívás találkozók részévé vált egy nagyon szimpatikus mozgalom is, melynek lényege, hogy hozz két könyvet, amit már meguntál, cserébe pedig vigyél el kettőt, amit elolvasnál. Ági hitelessége abban is megmutatkozik, hogy a munkásságát egyik kiadó sem befolyásolja, hiszen a könyvcsereprogram külön felhívja rá a figyelmet, hogy nem feltétlenül kell havi több ezer forintot könyvekre költeni.

Magyarországon évente nagyjából húszezer könyv jelenik meg, tehát nem könnyű feladat kiválasztani a nekünk valókat.

Sajnos a könyvesboltokban számos dolog félrevezethet minket; a borítótól a fülszövegig a könyv egész külsejét komoly kereskedelmi céllal tervezték meg, így könnyen mellélőhetünk a választással. Sokkal célravezetőbb személyes ajánlásokra hivatkozni. Erre több ötletet is kaptam az eseményen. Az egyik természetesen maga a Nincs időm olvasni kihívás Facebook-csoportja, ahol a tagok aktivitásának köszönhetően rengeteg ajánlót olvashatunk, de akár mi magunk is kérhetünk véleményt egy adott könyvről. Találhatunk nagyon igényes könyvkritikákat tartalmazó blogokat, ilyen például a Könyves Blog (https://konyves.blog.hu/), illetve Szabados Ági honlapja (https://szabadosagnes.blog.hu/). A lényeg, hogy olyan emberek véleményére adjunk, akiknek az ízlésével azonosulni tudunk az olvasmányok terén.

 

Fotó: Bali Cintia

 

Nem célom sárba tiporni a könyvesboltokat, hiszen nagy boldogságot jelenthet, ha a kedvenc könyveink ott állnak a polcunkon, és bármikor újraolvashatjuk őket, de rengeteg pénztárcabarát opció közül is válogathatunk, ha olvasásra adjuk a fejünket.

Ott vannak például a könyvtárak, az antikváriumok, vagy a moly.hu (https://www.molybolt.hu/index.php), ahol szintén akár párszáz forintokért juthatunk hozzá az olvasnivalóhoz.

Nem is beszélve a Könyvmentőkről, amely egy kis könyvesszekér formájában pár hónapja már Pécs belvárosában is megtalálható.

Az eseményen több ajánlott olvasmány is elhangzott mind Ágitól, mind Zolitól, amelyek igencsak felkeltették az érdeklődésemet.

Beck Zoli nagy motiváló erő lehet, hiszen a 30Y frontemberéről köztudott, hogy falja a könyveket, emellett pedig helyet kapott a Libri irodalmi díj szakmai zsűrijében,

így két kedves olvasmányának is érdemes esélyt adni: Holdosi József Kányák című nagysikerű családregényének, illetve a Glóriás dacnak. Említette még a beszélgetés során Bérczes László Cseh Tamás beszélgetőkönyvét, Milbacher Róbert Léleknyavalyák című – első ránézésre – krimijét, de a könyv olvasása után sokkal inkább találó rá a „kísérlet az első magyar bűnregény feltámasztására” meghatározás. Mellékesen pedig, Milbacher Róbert a BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék vezetője. És ha már szóba jött a Libri irodalmi díj, az idei nyertesek: Tompa Andrea Omerta, illetve Bödőcs Tibor Addig se iszik című könyvei. A díjat a szakmai zsűri, hivatásos olvasók és a közönség ítéli meg, ami több mint kétszáz ember véleményét jelenti, így azt hiszem, nem csalódhatunk nagyot ezekkel a könyvekkel sem.

Ági kedvencei pedig meglepően széles skálán helyezkedtek el, ugyanúgy akadt köztük tipikusan férfias olvasmány, ahogy romantikus klasszikus is.

Ajánlotta például Truman Capote Hidegvérrel című, szintén krimibe csomagolt lélektani regényét, amely egy gyilkosság belső motivációját vezeti végig.

Emellett Péterfy-Novák Éva Egyasszony című művét is, ami az írónő tragikus sorsát dolgozza fel, miközben hihetetlen erőt és pozitivitást áraszt magából. Ha pedig a női és a férfi lélek különbségeit szeretnénk feltárni, akkor tökéletes választás lesz Márai Sándortól Az igazi, ami egy házasságot mesél el, először a nő, majd a férfi szemszögéből, megjelenítve a két nem lélektani sajátosságait.

Gondolom senki nem lepődik meg, hogy az esemény után teljes lázban égtem, hogy belevethessem magamat a könyvekbe, és csatlakozzam a kihíváshoz. Én Szerb Antal Utas és holdvilágát választottam, ami szintén elhangzott a találkozón, mint Ági nagy kedvence. A világsikerű klasszikust már annyian dicsőítették, hogy meg sem lepődtem, mikor nem tudtam letenni.

Írta: Merkl Nóra