EHÖK HÍR
EHÖK Otthonosabbá válnak a pécsi kollégiumok

Otthonosabbá válnak a pécsi kollégiumok

2018-04-16

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata kiemelt figyelmet fektet a hallgatók kollégiumi lakhatására az elmúlt években. A Modern Városok Program keretén belül egyre több kollégium került renoválásra, és jelenleg is két kollégiumi épületben folynak a felújítási munkálatok, melyek befejeztével a magyarországi egyetemvárosok közül Pécs fogja a legotthonosabb kollégiumi lehetőségeket kínálni.

 

 

Nem csupán a hallgatók kényelmének biztosítása került fókuszba az utóbbi években, hanem a kollégiumi elhelyezés anyagi terhének csökkentésében is kedvező eredményeket értünk el: 2017 nyarától az állami ösztöndíjas képzésben résztvevő hallgatók számára akár közel 50%-kal csökkentek a kollégiumi díjak a kollégiumi besorolástól függően.

Jelenleg két kollégium áll felújítás alatt: a Balassa Kollégiumban 2017 nyarától, a 2012-ben bezárt Damjanich Kollégiumban pedig 2017 tavaszától folynak folyamatosan a munkálatok.

 

Balassa Kollégium egyik szobájának munkálatai

 

A tervek szerint a Balassa János Kollégiumban hallgatók korszerűen felszerelt kétszemélyes szobákat vehetnek majd birtokba a munkálatok végeztével. Ezek a lakószobák teljes felújításon esnek át: fűtés, víz-csatorna, elektromos rendszerek, burkolat, beépített szekrény- és ajtócsere, továbbá új bútorok is kerülnek a felújított helyiségekbe. A közös vizesblokkok szellőzését is javítják. A mosókonyhák megszűnnek, helyettük egy új mosoda kerül kialakításra, mely szárítógépekkel is fel lesz szerelve. A korábbi étterem területén új tanulószobák alakulnak, a konyhai raktár szintjén pedig kerékpártároló kerül kialakításra. Az épület informatikai hálózatát is korszerűsítik, emellett pedig az épületben 3 tűzszakasz is kialakításra kerül, tűzjelző rendszerrel, mely a hallgatók biztonságát szolgálja.  A kollégium 410 hallgató befogadására lesz képes, a korábbi kollégiumi díj pedig várhatóan nem fog változni.

 

 

A Damjanich utcai kollégiumban 100 hallgató fér majd el kétszemélyes fürdőszobás szobákban. A kollégium szolgáltatási köre jelentősen bővülni fog: a tervek szerint saját, biztonsági kamerával védett parkolóval fog rendelkezni, valamint zárható, szintén kamerával védett kerékpártárolóval. A lakószobák és a vizesblokkok felújítása mellett szintenként teakonyha, központi mosó-szárító helyiség, két darab 15 fős tanulószoba, egy alagsori klubszoba és egy tornaszoba kerül kialakításra. A környezet parkosított lesz, a közösségi terek fejlesztése után pedig a komfortfokozat szerint a legmagasabb kategóriába sorolható majd a kollégium. Természetesen az informatikai és elektronikai hálózat is korszerűsítés alá esik majd, az akadálymentesítés mellett pedig a tűzbiztonság is fokozásra kerül.