EHÖK HÍR
EHÖK Spórolási útmutató

Spórolási útmutató

2020-10-08

A diákélet néha kihívásokkal jár. A legtöbbször előforduló problémánk a pénzünk beosztása. Nemcsak az önellátó egyetemisták küzdenek ezzel, hanem az ösztöndíjjal rendelkezők is. Ha olyan helyen élsz, ahol viszonylag korlátozott számú a diákmunka-lehetőség, akkor muszáj a meglévő keretből gazdálkodni. Mielőtt papírra vetem, hogy én hogyan osztom be a keresetemet, szeretnék tisztázni egy dolgot. Sosem szabad az egészségen és az étkezésen spórolni! Hogy miért mondom ezt? A hallgatók többsége legjobban az étrendjét hanyagolja el. Napokig elélünk gyorskaján, de nem gondolunk bele, hogy az nem biztosítja a megfelelő tápértéket, mint egy rendes étkezés. Ebből következik majd, hogy romlik az egészségi állapotunk, ami számos negatív következménnyel fog járni a pénztárcánkra nézve is. Ezért elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a táplálkozásunkra és megőrizzük az egészségünket. 

  1. A havi bevételedből tedd félre az összes kötelező kiadást, mint a bérleti díj, számlák, buszbérlet stb. Ezt rögtön tedd meg, ahogy megkapod a fizetésedet a hónap elején, hiszen ha halogatod, hajlamos leszel felesleges pénzszórásra a számládon látott pénztöbblet miatt. 
  2. Például az én esetemben havi 83.700 Ft. Ezt általában 6-a és 10-e között kapom meg, ezt követően rögtön kiveszek belőle 50.000 Ft-ot, és félreteszem a lakbérre és más rendszeres kiadásokra. 

  3. Tervezd meg heti bontásban az élelmiszer-bevásárlást. Találd ki, mit fogsz főzni a héten, és írj bevásárlólistát. Például ha heti 5.500 Ft-tal számolsz a bevásárlásra, akkor 11.700 Ft-od marad.

  4. És hogy hogy tudod megtervezni a bevásárlást? A legköltséghatékonyabb megoldás, ha számontartod a leárazásokat. Nem azt mondom, hogy lejárt termékeket vegyél, csak figyeld az akciókat, mert ezekkel tényleg sok pénzt meg tudsz spórolni. A legtöbb szupermarketnek van magazinja, amiben feltüntetik az aktuálisan akciós termékeket. Ezenkívül mindig tartsd magad a listádhoz, és ne pazarold az időt a bevásárlóközpontokban. 

  5. Vásárolj több vintage darabot. A használtruha-vásárlásban nincs semmi ártalmas vagy szégyellnivaló. Sőt, a fenntartható divatot támogatod vele, emellett megspórolsz egy csomó pénzt.

  6. Térjünk vissza a harmadik pontban említett 11.700 Ft-hoz. Ez a megmaradt összeg a kötelező kiadásokon felül. Oszd el kettővel. Az első felét felhasználhatod mondjuk olyan szabadidős tevékenységekre, mint iszogatás a barátokkal vagy kajarendelés. A második felét viszont tedd félre hosszú távú tervek megvalósítására, például utazásra vagy új telefonra. Ha  több hónapon keresztül megtartod ezt a szokást,akkor sokkal nagyobb összegeket tudsz megtakarítanani.

Remélem, segítettem ezzel a kis útmutatóval. Ne feledd, komoly elhatározás kell ahhoz, hogy kézben tartsd a pénzügyeid irányítását, viszont ha egyszer belejössz, akkor nincs visszaút. 


Írta: Mariam Hamid

Fordította: Merkl Nóri