EHÖK HÍR
EHÖK Szerelem a Corona idején

Szerelem a Corona idején

2021-04-04

Mit jelent most szerelmesnek lenni? Lemondást, kénytelen szemezést, kelletlen felelősséget és kínzó vágyakozást. Másfél tucat kortárs szerző üzeni a Könyvmolyképző nemrég megjelent antológiás kötetében, hogy a szerelem a legnehezebb időkben is ránk találhat.

Pandémia-történetek, ez most komoly? A dolog utoljára talán a Dekameronnál hordozott újdonságértéket, most mégis mi olyat lehet nekem mondani, amit már ne éltem volna meg?

Jogos gondolat, de ez most bizony mellément. A könyv olvasata ugyanis nem az a nyilvánvaló tény akar lenni, hogy mennyire nehéz is most minden, épp egy ellentétes hatásra épül. Ha te mégis negativitásra vágysz, „keresse fel orvosát” (hupsz, azt inkább mégse), vagy olvass bele egy híroldal kommentszekciójába – amennyiben viszont jobban ízlene egy lelki fröccs, csapd fel ezt a könyvet!

Fröccs, ez tetszik. A csöpögős szerelmes sztorikat viszont kihagynám.

Totál egyetértek, de amúgy mondtam már, hogy a novellák korunkbeliekről szólnak, és eskü, nem cuppognak a lapok a cukormázas sztoriktól?

Sőt, olyan komoly témákat is feszegetnek, mint például az elmúlás, a hirtelen anyagi létbizonytalanság, a magány vagy épp a párkapcsolati erőszak – mindezt humorral.

 

Grafika: Czimbalmos Boglárka

A szereplők többsége egyetemista, akiknek kezdeti pesszimista vagy épp túlzottan optimista járványügyi hozzáállásával könnyen azonosulni tudunk.

A – pre-Covid extra- és introvertált – karaktereiben gyorsan magunkra tudunk ismerni, de ugyanígy túlságosan is ismerősek lehetnek egyes karanténos mozzanatok.

Ami a szerelmet illeti a sztorikban, néhol többet, néhol kevesebbet kapunk. Meséljek a történetekről?

Eddig nem vettél meg, valami konkrétum nem ártana.

Oké, szóval van 17 szerző és történet, amelyek nem kapcsolódnak egymáshoz. Például az egyikben a főszereplő (mellesleg tűfóbiás) lány egy inzulinos tacskó hathatós közreműködésének köszönhető vallja be érzéseit.

Aztán az, amelyikben a vágyódás tárgya egy álmérnök, a kínai drogcsempészbanda bosszúja elől Skóciában bujkáló, valójában kegyetlen szamurájharcos – legalábbis a lány képzeletében. De ott van még az is, amelyikben megtudjuk, hány fokos is a tökéletes Neo Citran.

A könyv legnagyobb hátránya épp abból fakad, hogy a szerzők írásai nem kapcsolódnak egymáshoz, így néhol túl éles a kontraszt a komolyabb és a túlfűtöttebb sztorik között. Azonban mindegyikre jellemző a játékosság, a szürke mindennapokkal vegyített humoros fantáziák, az általános stressz és szorongás lappangó csomója, no és persze a felgyülemlő, majd berobbanó testi vágy. Nem tudom amúgy, hogy a járványügyi szigor teszi-e, de néhol már mosolyogtató, hogy a szereplők mikor elő nem tudnak varázsolni egy óvszert.

Oké, jó, talán van értelme a könyvnek, de mégis miért olvassak könyvmolyképzős, ilyen-olyan pöttyös tiniponyvát?

Mert érdemes esetenként kivételt tenni, én is így tettem, aminek egy kellemes csalódás lett a vége. Nem árt néha nem – az ez esetben szerintem tetszetős – borító alapján megítélni a könyvet, hanem valóban adni neki egy esélyt. Mindezt mondom úgy, hogy nem vagyok nagy híve „pöttyös” könyveknek. A Szerelem a Corona idején rövid, ámde frappáns és reményteli történetei egyszerre szolgálhatnak gyógyírként a „nincs időm olvasni” problémára, és szólhatnak a szívünkhöz.

Szerelem a Corona idején. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2020. 455 oldal

 

Írta: Molnár Bence