EHÖK HÍR
EHÖK  Társasozzunk… de miért, HOL és hogyan? – 2. rész

Társasozzunk… de miért, HOL és hogyan? – 2. rész

2020-12-29

„Nincs olyan ember, aki ne szeretne társasjátékozni, csak olyan, aki még nem találta meg a neki valót”

Társasjátékozni jó, bárhol, bármikor, bárkivel. Ezt bizonyítják a sorra alakuló társasjátékklubok és az eseményeik iránt érdeklődők növekvő száma is. A társasról, klubokról és a pécsi lehetőségekről a Just4Fun Pécsi Társasjátékos Egyesület és a Pécsi Társasjáték Délután egyik alapítójával, Varga Dániellel beszélgettünk.

(A társasjátékokról szóló cikksorozatunk első része itt érhető el.)

Mesélj, kérlek, egy kicsit a Just4Fun Egyesületről, illetve a Társasjáték Délutánról!

3-4 évvel ezelőtt, Veszprémben csöppentem bele a társasjátékozás világába, amikor egy barátom megismertetett egy ottani társasjátékklubbal, ami egyébként a miénket is inspirálta. A pécsi klubnak az ötlete pedig 2,5 évvel ezelőtt született, a párommal ugyanis nagyon szeretünk játszani, de azt vettük észre, hogy a már meglévő klubokban kevésbé van lehetőség kezdő játékok kipróbálására.

A barátainkkal is nehezen tudtuk összeegyeztetni a játékesteket, ezért kitaláltuk, hogy havonta fixen szervezünk egy eseményt, amit nyílttá teszünk, hogy mások is kipróbálhassák a játékokat. 

2018 augusztusában ültünk először össze öten a barátainkkal és akkor még mindössze három vendéggel. Aztán szeptemberben már kocsma helyett a Slyven Rendezvényközpontba mentünk, ahova 30-40 ember jött el, főleg fiatal egyetemisták. Azóta rendszeresen, minden hónap egy szombati napján megszervezzük a Társasjáték Délutánt, ami a nagy eseményünk. Emellett minden héten csütörtökön tartunk egy kisebb, nagyjából 20 fős, éppen ezért regisztrációhoz kötött rendezvényt is. Ezek az alkalmak természetesen, a járványügyi helyzetre való tekintettel, szünetelnek.

Hogyan néz ki egy ilyen szombati esemény? 

A Társasjáték Délutánt havonta egyszer szervezzük meg a Pécsi Kulturális Központban, ami mindig tíz órától délután négyig tart: ez a hat óra tisztán meg van hagyva a játékra. A nagyterembe mennek a stratégiai, gondolkodósabb, csendet igénylő játékok, valamilyen laza háttérzenével; a galéria pedig a partyjátékok helyszíne, ahol szabad hangoskodni, zajongani. Természetesen egy délután alatt mindenki annyit játszik, amennyit szeretne, és az asztalok között szabadon lehet vándorolni.

Az esemény szívei-lelkei a játékmestereink, csak olyan játékokat viszünk el a rendezvényre, amit a 13 játékmesterünk közül legalább ketten-hárman ismernek.

Részükről ez önkéntes dolog, de a szombati eseményeinken 10-11-en részt is szoktak venni, és ők azok, akik elmagyarázzák a játékszabályokat, és ügyelnek azok betartására is.

Emellett mindig ki szoktuk színezni valamivel ezeket az eseményeket, szerencsére egyre több partnerünk van, akiket meg tudunk hívni, így pl. a pécsi társasjátékkiadó, a Clevergreen, az Insert Player vagy a Segmentum Pannonia, akik bemutatják újdonságaikat.

Mennyi ember jelenik meg általában egy ilyen délutánon, illetve kik látogatják inkább a programot? 

A Slyvent viszonylag hamar kinőttük, 2019 januárjától már a PKK-ban tartjuk ezeket az eseményeket. Erre azért volt szükség, mert folyamatosan igyekszünk új embereket bevonzani, többekkel megismertetni a társasjátékozást, és ez olyan jól sikerült, hogy a téli időszakban már 250-300 fővel kellett számolnunk. 

Az események résztvevőiről statisztikát is vezetünk, követjük, hogy milyen korosztály mekkora arányban vesz részt rajtuk, persze anonim módon.

Ez alapján kettő csúcs látható, az egyik a fiatal felnőtt, 20-25 éves korosztály, a másikat pedig 37-42 közé tenném, akik már az 5-10 éves gyerekeikkel jönnek.

De lényegében 5 éves kortól 100 éves korig bárkit le tudunk kötni, sőt a picikhez van óvodapedagógus-hallgató játékmesterünk, aki fejlesztő játékok segítségével foglalkozik a gyerekekkel, amíg a szülők társasoznak. Ugyanakkor 70-80 éves emberek is járnak hozzánk, és nem feltétlenül az unokájukkal, hanem a saját szórakozásukra, barátokkal. Nagyon jó élmény látni, amikor a 12 éves unoka megveri a 80 éves nagypapát, de mindketten élvezik. 

Mit mondanál annak, aki hezitál, hogy csatlakozzon-e? 

Ez egy minőségi közösségi és kulturális élmény, ahova családok is jöhetnek. Ha valaki nem ismeri a játékokat, mi garantáljuk a profi magyarázást, erre nagyon figyelünk, hogy mindenkivel megértessük a játékokat. Ahogy mi mondjuk: mindenkinek megvan a megfelelő játéka, csak még nem hallott róla, de ha eljön hozzánk, jó eséllyel megtalálja.

A szombati esemény teljesen nyitott és ingyenes, odajössz, és játszol, semmi korlátozás nincs. Én a megalapítás óta tartom magam ahhoz, hogy ezért mi pénzt nem kérünk, mi ezen nem akarunk nyerészkedni. 

Mik jelenleg a legnépszerűbb játékok, mivel szeretnek a legtöbben játszani? 

Közel 200 játékunk van (ez egyébként magángyűjtemény), amelyek egy része nagy klasszikus, ugyanakkor arra is nagyon ügyelünk, hogy mindig legyenek újdonságok, mert az emberek mindkettőt keresik.

Van egy komoly pontozási rendszerünk, amit minden vendégünkkel igyekszünk kitöltetni az eseményen.

Egy értékelőlapon pontozniuk kell a társasjátékot, a játékmestert és magát a játékélményt. Ez alapján döntjük el, hogy melyik játékokat hozzuk: azok, amik rossz pontozást kapnak, általában otthon maradnak. 

Jelenleg az egyik legnépszerűbb a 7 Csoda, ami egy csendes stratégiai játék, és egyébként nekem is az egyik kedvencem. Aztán népszerűek a partyjátékok, pl. az Exploding Kittens, vagy magyarul Robbanó Cicák, karácsony környékén pedig a Karácsonyfa is kedvelt, hogy magyar játékot is említsek. Az aktualitása miatt a Pandemic is újra nagyon népszerű, ahol egy világjárvány kitörését kell megakadályozni. A hasonló kooperatív játékok egyébként nagyon érdekesek, főként azok, ahol a játékot kell közösen legyőzni, de közben a játékosoknak egyéni céljaik is vannak. mint pl. a Holtak Tele esetében. 

2020 egy speciális év volt. Hogyan látod a társasozás szerepét ebben a járványhelyzetben? Változott valamit? Ti hogyan tudtok így működni?

Minket a tavaszi kijárási korlátozás teljesen megakasztott, ugyanakkor arra jó volt, hogy kicsit magunkra, az egyesületre tudjunk figyelni. Most pedig ismét le lettünk állítva, októberben volt az utolsó eseményünk, és valószínűleg csak tavasszal fogjuk tudni folytatni. Szerencsére szeptemberben meg tudtuk tartani a 2 éves szülinapi rendezvényünket, de sajnos a karácsonyit le kellett fújnunk. Persze itthon azért társasozunk, szigorúan 10 fő alatt!

Én egyébként azt vettem észre, hogy a koronavírus miatt egyre többen nyúlnak a polcokon lévő játékokhoz, és hozzánk is egyre többen fordulnak, hogy mit tanácsolnánk, mivel játsszanak.

Ilyenkor egyébként nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztő játékokra, a szülők az otthon maradt gyerekeik számára keresnek szórakoztató, de egyben hasznos társasokat.

Az eladások száma folyamatosan nő, a társasjátékok egyre népszerűbbek. De vajon életben tud maradni a jövőben az online játékok mellett?

Igen, mindenképpen.

Én optimistán állok a kérdéshez, szerintem valamit megfogni, kártyákat keverni, dobókockát dobni mindig nagy élmény a gyerekeknek, ez biztosan nem fog elmúlni.

Jók az online játékok, de a fizikai kontakt egy olyan plusz élményt ad, amit a videójátékok soha nem lesznek képesek megadni.

 

Írta: Varga Tímea

Grafika: Szathmáry Kamilla