EHÖK HÍR
EHÖK Varázsszavak a Pécsi Egyetemi Napokon

Varázsszavak a Pécsi Egyetemi Napokon

2019-05-24

Az idén húsz éves Kowalsky meg a Vega együttes talán az egyik legismertebb formáció az országban, hiszen nincsen ember, aki ilyen vagy olyan módon ne találkozott volna velük és a zenéjükkel. A kezdetekben funk-rockot játszó, mára inkább pop-rockban utazó zenekar sikerének egyik sarokköve minden bizonnyal az az életszeretet, ami az összes dalukat áthatja.

Kowáék koncertjeinek mindig különleges hangulata van, és nem volt ez másképp a PEN-en sem. Bár az Irie Maffiát elmosó zápor kérdésessé tette fellépést, szerencsére csak futó esőzésről volt szó, így az előírt kezdéshez képest alig néhány perces csúszással már színpadra is álltak a fiúk, az élmény pedig szinte azonnal érkezett: a dallamok fülbemászóak, a szövegek pedig őszinték voltak. Amikor több száz ember énekli egyszerre, hogy „a sajnálom, a bocsáss meg, a köszönöm és a szeretlek!”, az bizony egy közel utánozhatatlan élményt ad.

Az időjárás mellett a technika sem kedvezett aznap a nagyszínpadnak, az egyik dalnak épp a vége felé szállt el az áram. A slusszpoén, hogy először mindenki azt hitte, szándékosan hallgatott el a zenekar, hogy a közönség hangját hallhassák, így a bakit észre sem véve énekeltünk tovább, mire Kowalsky meglepett arcát látva végül rádöbbentünk, hogy ez nem a műsor része volt. Szerencsére a technikusok hamar javították a hibát, így pár perc múlva folytatódhatott a koncert.

Jómagam úgy vettem észre, hogy más zenekarokhoz képest mintha kicsivel többször hagyták volna énekelni a közönséget. Akár szándékosan, akár véletlenül volt így – bár az is meglehet, hogy én tévedek –, az biztos, hogy az ő szövegeiknél van erre a legnagyobb szükség. Az optimizmus és az összetartozás érzése sugárzik a zenéjükből, de mégsem csöpögős, sokkal inkább fiatalos lendülettel adják át mindezt. Az ehhez hasonló dalok közös éneklése, pontosabban ennek az élménye az, ami igazán közösséggé tud kovácsolni embereket. A közönség arcán ülő mosoly az Amilyen hülye vagy, én úgy szeretlek alatt nagyon jól példázza ezt.

Van néhány zenekar az országban, akiknek a szövegei önálló versként is megállnák a helyüket, én Kowalskyékat is ide sorolom. Az Egy világon át című számuk a legszebb szerelmes dal, amit valaha hallottam, ami írott formában is egy gyönyörű üzenetet hordoz magában. Szinte az összes koncertjükön eljátsszák, ezzel megörvendeztetve a párokat, és nem kevésbé mindenki mást is a közönségben. Férfias romantika – így tudnám a legjobban jellemezni ezt a dalt.

Reméljük, hogy az elkövetkező években is rendszeres fellépőként köszönthetjük a Kowalsky meg a Vegát a PEN-en, hogy szeretetet, együttérzést és megbocsájtást hozhassanak Pécsre.

 

 

Írta: Jónás Dániel József

Fotó: Pál Zsombor