EHÖK HÍR
EHÖK Zöld Egyetem – végre egy hely, ahol nem zöldségeket beszélnek…

Zöld Egyetem – végre egy hely, ahol nem zöldségeket beszélnek…

2019-02-11

Érdekel a környezetvédelem? Vagy az, hogy Te magad mit tehetsz a környezetedért? Szeretnél hasznos és érdekes információkhoz jutni a témában, vagy éppen vitáznál róla egy jót? Ha igen, akkor nem kérdés: a Zöld Egyetemen a helyed.

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Zöld könyvtár munkacsoportja és a PTE Zöld Egyetem munkatársai nem restek megszervezni egy-egy környezetvédelmi témájú előadást minden hónap utolsó csütörtökjén. És milyen jól teszik!

Aktuális, mindenkit érintő, felelős állampolgárként kikerülhetetlen témákról van szó.

És most jön a bónusz: hihetetlenül érdekes is. Higgyétek el, tapasztalatból mondom: január 31-én részt vettem a Nagyvállalatok visszaélései – emberi jogi és környezeti károk című előadáson, amelyet Dr. Szabó Gábor egyetemi docens (egyben a PTE ÁJK Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszékének vezetője) tartott. Hadd szolgáljak egy kis friss, zöld kóstolóval az élményből.

 

 

 

 

Gondolkodtál már azon, hogy amikor egy multinacionális vállalat bevonul egy fejlődő országba, az hogyan hat az adott állam gazdaságára? Azt mondod, előnyösen, hiszen az ott élők munkához jutnak és fellendül a gazdaság? Biztos vagy ebben?

Vagy éppen azt gondolod, hogy minden nagyvállalat csupán kiszipolyozza azokat, akikhez betelepül? Hát, ez sem biztos, hogy teljesen igaz.

Na és mi van akkor, ha egy kínai nagyvállalat kitelepül például Kenyába? A kínai vagy a kenyai törvényeket kell betartania? Milyen problémák, jogi visszaélések származhatnak ebből? Esetleg azt tudod-e, hogy

mi az összefüggés az európai politika és a kongói banánültetvényeken használt permetszer között?

Mi a véleményed arról, hogy a mérgező növényvédő szerrel kezelt banánt árusító cég bojkottálása a szabad piacgazdaság korlátozásának minősül?

Végül hadd említsek az elhangzottak közül valamit, amitől biztosan nem jutsz szóhoz. Ez pedig nem más, mint a Shell olajcég afférja Nigériában: mert hát van az úgy, hogy egy olajcég segít fenntartani egy katonai diktatúrát. Sőt, hozzájárul a cég elleni tiltakozás véres leveréséhez. Végül a tüntetések hatására visszavonul, az uralkodó kegyetlen, a népen csattanó bosszúját váltva ki ezzel. Majd később arculatot vált, és így nyilatkozik:

„Nem a mi dolgunk? Vagy éppen ez a fő dolgunk: az emberi jogok. Általában ezt senki sem tekinti prioritásnak, de mi a Shellnél kötelességünknek érezzük, hogy támogassuk az alapvető emberi jogokat.”

Ilyen és ehhez hasonló érdekességekből állt össze az előadás, emellett számtalan izgalmas kérdésre kaphatott választ az, aki eljött. A végén pedig bárki kérdezhetett, hozzászólhatott, összességében élénk eszmecsere alakult ki. Egy ilyen esemény sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, mint amilyet kapott. Őszintén szólva az elején nekem is voltak kétségeim, hogy jó helyen járok-e, van-e nekem közöm ehhez a témához, vagy éppenséggel nem fogom-e unni az előadást. De így utólag csak annyit mondhatok: bánhatja, aki lemaradt róla.

Hogy legközelebb ne te legyél az, aki lemarad:

Időpont: minden hónap utolsó csütörtökje, 18:00

Helyszín: Tudásközpont, konferenciaterem

 

Írta: Rosenberger Evelin