Szociális Ösztöndíj - Gyakran ismételt kérdések

A Szociális űrlappal kapcsolatos kérdések

 

Nem tudok egy igazolást időbe beszerezni, pedig már megigényeltem! Mit tehetek?

Amennyiben önhibádon kívül nem szereztél be egy dokumentumot, lehetőséged van - indoklással ellátva - kérvényezned az adott dokumentum pótlását. E célból készítettünk egy kérelem mintát, melyet a pályázatodhoz kell mellékelned. Fontos, hogy csak a kérelemben feltüntetett, indoklással ellátott dokumentumokat van lehetőséged pótolni!

Fel kell-e töltenem a szükséges dokumentumokat a Neptunba?

Nem, a dokumentumokat a kitöltési útmutató alapján a kinyomtatott kérvényedhez kell csatolnod, és postán beküldened, vagy leadnod egy Hallgatói Pályázati Ponton.

Mindenki erről az 1. sz. nyilatkozatról beszél. Mi az?

A kitöltési útmutató végén található az 1. számú nyilatkozat, melyet minden NAV jövedelemigazolás mellé kötelező csatolni. Amennyiben ezt nem csatoljátok, a jövedelem részpontszámot nem fogjátok megkapni!

Mi ez az egy lakcímen élőkről szóló igazolás? Miért nem elég a lakcímkártya másolata?

Ezzel az igazolással igazoljátok, hogy hányan laktok egy lakcímen. Ez garantálja, hogy minden személyről tudunk, aki veletek együtt lakik, és senkit sem hagytok ki a felsorolásból.

Tesóm tanköteles (16 év alatti), így most akkor neki kell iskolalátogatási?

Ilyenkor szükséges csatolni a születési anyakönyvi kivonatának másolatát. Fontos,  hogy csak a másolatot csatoljátok, mert az eredeti dokumentum visszaszolgáltatása ebben az esetben sok plusz munkát jelent nem csak nekünk, hanem nektek is. Amennyiben az egy lakcímen élőkről szóló papíron szerepelnek a születési évek, és abból látszik hogy 15 éves vagy az alatti személyről beszélünk, abban az esetben nem szükséges a fenti igazolások csatolása, de ajánlott.

Google Maps-en mit válasszak? Tömegközlekedés vagy autó?

A bíráló bizottság  minden esetben az autós távolságot fogja figyelembe venni.

Mikor beszélhetünk ingázásról?

Abban az esetben, ha naponta bejársz, nem rendelkezel Pécsen sem kollégiummal sem albérlettel. Amennyiben 50 km-n felül ingázol naponta, számíthatsz arra, hogy további igazolásokat fogunk kérni tőled (pl.: bérletmásolat)

Nem tudom feltüntettni az utazási költséget. Miért?

Ezt a program a kitöltési útmutató alapján automatikusan számolja Neked, így nem kell külön kitöltened.

Szakorvos ritkán rendel, be kell jelentkezni. Akkor mégis hogy igazoljam a gyógyszereket?

Amennyiben az utolsó szakorvosi ambuláns lapot vagy zárójelentést csatolod, melyben nem járt még le a felülvizsgálati dátum, abban a háziorvos is igazolhatja a betegséget. Fontos azonban, hogy ebben az esetben is legyen feltüntetve, hogy az igazolást szakorvosi vélemény alapján került kiállításra.

Magamról is kell jogviszony igazolást csatolni?

Nem! (hisz ha nem létesítenél jogviszonyt a PTE-vel, nem is pályázhatnál)

A Neptunban magamat is hozzá kell adni a listához?
Nem, a Pályázó nevű sor van fenntartva neked.

A Neptunban minden személyt új sorban kell felvezetnem?
Igen, az első előre feltöltött sorba magadat kell beírni, majd minden következő sorban egy-egy háztartástagodat.

Az eltartóim nyugdíjasok, akkor róluk ugye nem kell NAV igazolás?

De sajnos nyugdíjas eltartó esetén is mindenképpen szükség van a NAV igazolásra valamint az 1-es számú nyilatkozatra is! Azonban a nyugdíj igazolására szükség van!

Ha nekem csak a távolságra járna pont, akkor is be kell szereznem a többi papírt?

Nem, ha az egy főre eső havi nettó jövedelem meghaladja a 73E Ft-t, és nem kapnál rá pontot, akkor a távolságra járó pontokat az egy lakcímes igazolás csatolásával megkapod. Viszont ebben az esetben nem biztos, hogy megkapod az eltartottakra járó ponszámot!