Szociális Ösztöndíj - Gyakran Ismételt Kérdések

Fel kell-e töltenem a szükséges dokumentumokat a Neptunba? (ÚJ)

Nem, a dokumentumokat a kitöltési útmutató alapján a kinyomtatott kérvényedhez kell csatolnod, és postán beküldened, vagy leadnod egy Hallgatói Pályázati Ponton.

A kollégiumhoz én már minden szükséges dokumentumot leadtam. Most újra be kell őket szereznem?!

Sajnos igen, az augusztus még az előző félévhez tartozik, így most minden dokumentumot újra be kell szerezned. Szerencsére, amiből a másolat is elegendő, ott csak még egy példányt kell fénymásolnotok, és meg is vagytok.

A Neptun rendszer csak szeptember 4-n nyit. Akkor addig semmi dolgom?

Addig érdemes átnézni a minta űrlapot, összeszedni a szükséges dokumentumokat, és megtervezni hogy melyik igazolást honnan és melyik nap szerzitek be. Fontos, hogy néha egy-egy hivatalnak az ügyintézési ideje több nap is lehet, így érdemes a messzebb lévő hivatalokkal kezdeni.

Mindenki erről az 1. sz. nyilatkozatról beszél. Mi az?

A kitöltési útmutató végén található az 1. számú nyilatkozat, melyet minden NAV jövedelemigazolás mellé kötelező csatolni. Amennyiben ezt nem csatoljátok, a jövedelem részpontszámot nem fogjátok megkapni!

Mi ez az egy lakcímen élőkről szóló igazolás? Miért nem elég a lakcímkártya másolata?

Ezzel az igazolással igazoljátok, hogy hányan laktok egy lakcímen. Ez garantálja, hogy minden személyről tudunk, aki veletek együtt lakik, és senkit sem hagytok ki a felsorolásból.

Tesóm tanköteles (16 év alatti), így most akkor neki kell iskolalátogatási?

Ilyenkor szükséges csatolni a születési anyakönyvi kivonatának másolatát. Fontos,  hogy csak a másolatot csatoljátok, mert az eredeti dokumentum visszaszolgáltatása ebben az esetben sok plusz munkát jelent nem csak nekünk, hanem nektek is. Amennyiben az egy lakcímen élőkről szóló papíron szerepelnek a születési évek, és abból látszik hogy 15 éves vagy az alatti személyről beszélünk, abban az esetben nem szükséges a fenti igazolások csatolása, de ajánlott.

Google Maps-en mit válasszak? Tömegközlekedés vagy autó?

Amikor a kitöltési útmutató született, még nem volt lehetőség tömegközlekedési eszközökkel útvonalat tervezni a Google Mapsen, így külön nem került nevesítésre. Azonban a bíráló bizottság minden esetben az autós távolságot fogja figyelembe venni.

Mikor beszélhetünk ingázásról?

Abban az esetben, ha naponta bejársz, nem rendelkezel Pécsen sem kollégiummal sem albérlettel. Amennyiben 50 km-n felül ingázol naponta, számíthatsz arra, hogy további igazolásokat fogunk kérni tőled (pl.: bérletmásolat)

Nem tudom feltüntettni az utazási költséget. Miért?

Ezt a program a kitöltési útmutató alapján automatikusan számolja Neked, így nem kell külön kitöltened.

Szakorvos ritkán rendel, be kell jelentkezni. Akkor mégis hogy igazoljam a gyógyszereket?

Amennyiben az utolsó szakorvosi ambuláns lapot vagy zárójelentést csatolod, melyben nem járt még le a felülvizsgálati dátum, abban a háziorvos is igazolhatja a betegséget. Fontos azonban, hogy ebben az esetben is legyen feltüntetve, hogy az igazolást szakorvosi vélemény alapján került kiállításra.

Magamról is kell jogviszony igazolást csatolni?

Nem! (hisz ha nem létesítenél jogviszonyt a PTE-vel, nem is pályázhatnál)

A Neptunban magamat is hozzá kell adni a listához?
Nem, a Pályázó nevű sor van fenntartva neked.

A Neptunban minden személyt új sorban kell felvezetnem?
Igen, az első előre feltöltött sorba magadat kell beírni, majd minden következő sorban egy-egy háztartástagodat.

Az eltartóim nyugdíjasok, akkor róluk ugye nem kell NAV igazolás?

De sajnos nyugdíjas eltartó esetén is mindenképpen szükség van a NAV igazolásra valamint az 1-es számú nyilatkozatra is! Azonban a nyugdíj igazolására szükség van!

Ha nekem csak a távolságra járna pont, akkor is be kell szereznem a többi papírt?

Nem, ha az egy főre eső havi nettó jövedelem meghaladja a 73E Ft-t, és nem kapnál rá pontot, akkor a távolságra járó pontokat az egy lakcímes igazolás csatolásával megkapod. Viszont ebben az esetben nem biztos, hogy megkapod az eltartottakra járó ponszámot!