Így év elején talán még mindig vágyunk az otthon melegére, a „bekuckózásra” egy forró ital társaságában. Egy hosszú, fárasztó nap után mi sem esik jobban, mint egy forró csoki kíséretében kikapcsolódni. Egy szeles városi séta során a barátainkkal vagy otthon egy új receptet kipróbálva élhetjük át a forró csokoládé okozta ízélményeket. Szerencsére Pécsett számtalan olyan helyet találunk, ahol finomabbnál finomabb változatát kínálják kedvenc téli italunknak.
Ciao Bella cukrászda
Egyik kedvenc forrócsoki-lelőhelyem Pécs legkedveltebb sétálóutcáján, a Király utcán található.
A hangulatos Ciao Bella cukrászda a Nemzeti Színház közvetlen közelében helyezkedik el.
A kültéri ülőhelyeknek köszönhetően élvezhetjük az utcai élet forgatagát, a forró csokinkat iszogatva és egy pokrócba burkolózva.
A cukrászda fagylalt- és süteménykülönlegességei mellett elképesztő ízvilágú forró csokoládékkal várja vendégeit a hideg időre való tekintettel.
A hagyományos fehér, tej- és étcsokoládé mellett olyan páratlan ízekkel is találkozhatunk, mint a rumos-diós, narancsos, mézeskalácsos, mogyorós, chilis és még sok más finom különlegesség.
Maya Chocolate
Sokan nem is tudják, hogy az Árkád földszintjén a Starbucksszal szemben található egy csokoládébolt, ahol a sok különleges csokoládévariáció mellett számos isteni italt próbálhatunk ki.
Shake-ek, turmixok (Harry Potter-rajongóknak ajánlom figyelmébe a házi vajsör nevű vaníliás-karamellás ízbombát), különböző kávék, teák és forró csokik alkotják a bolt kínálatát.
Egyedi ízű forró csokikat kóstolhatunk meg, mint a karamellbomba, chili hot, levendulamező, rózsakert vagy kandallótűz fantázianevű italok.
Mindegyik forró csoki eredeti belga csokoládéból készül, és nagyon finom. Fogyaszthatjuk mentes, sőt vegán verzióban is.
A bolt egyetlen hátránya, hogy nincs lehetőség helyben fogyasztásra, mivel nem rendelkezik leülős résszel, így csak elvitelre kérhetjük a csokoládékat. A Foodpandának köszönhetően házhoz is szállítanak, tehát ha bármikor megkívánnánk az édességet, akkor könnyedén hozzájuthatunk.
Pécsi kávé
Ha a Széchenyi tér felé sétálunk, akkor könnyedén betérhetünk az Irgalmasok utcájában található Pécsi kávé nevű csodálatos kávézóba egy italra vagy reggelire. Széles választék várja a megpihenni vágyókat, a kávékülönlegességek mellett még a forró csokoládé is megtalálható az itallapon.
Minőségi krémcsokoládé-italporból készítik, ráadásul kérhetjük pillecukorral vagy Oreo keksszel, ami garantáltan biztosítja az igazi forró csokizás élményét.
A nagyszerű italt mondhatni festői környezetben fogyaszthatjuk el. A belső környezet rendkívül letisztult, a kerthelyiség pedig annyira hangulatos, hogy azt érezteti, nem is a nyüzsgő belváros közepében vagyunk, hanem egy kis eldugott varázsvilágban.
Ha viszont nincs időnk leülni és élvezni a pillanatot, akkor kérhetjük elvitelre az italunkat vagy rendelhetünk házhoz, azonban egy bizonyos összeghatár felett szállítanak csak ki (édesszájúaknak ajánlom, egyből rendeljenek kettőt, és megoldva a probléma).
Mindenhol jó, de legjobb otthon!
Ha még kimozdulni sincs kedvünk ebben a borongós téli időben, akkor bátran dobjunk össze otthon egy forró italt, amit a saját magunk ízléséhez igazíthatunk.
Akik nem igazán jártasak a konyhában és nem túl ötletgazdagok, azoknak semmi pánik, mert készültem egy egyszerűen elkészíthető recepttel.
A narancsos forró csoki hozzávalói:
20 dkg étcsoki,
8 dl tej,
1 narancs héja,
1 teáskanál cukor,
1-2 szegfűszeg,
1 fahéjrúd vagy késhegynyi őrölt fahéj, tejszínhab.
Elkészítés:
A tejet öntsd egy lábosba, keverd hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, a narancs héját, a cukrot, és kis lángon forrald fel.
Húzd le a tűzről, majd pihentesd öt percig, hogy a fűszerek kioldódjanak, majd szűrd le. Ezután tedd vissza a tűzre, rakd bele a darabokra tördelt étcsokit, és kevergetve hevítsd forráspontig. A kész forró csokit töltsd bögrékbe, a tetejét díszítheted tejszínhabbal, reszelt narancshéjjal vagy narancsdarabokkal, esetleg fahéjjal.
Az ízkombinációknak csak a képzeleted szabhat határt, bátran megbolondíthatod az alapreceptet izgalmas összetevőkkel, például mogyoróvajjal, mézeskalács-fűszerkeverékkel vagy bogyós gyümölcsökkel.
Ajánlom mindenkinek, hogy használja ki a lehetőségeket, mikor büntetlenül fogyaszthatjuk a kedvenc édes téli italainkat.
Készítsünk otthon a családunkkal házi forró csokit, nassoljunk hozzá mézeskalácsot vagy kekszet, és élvezzük az otthonlét csodálatos érzését.
Ha a városban járunk, akkor térjünk be különböző helyekre a barátainkkal vagy a párunkkal, és kísérletezzünk a finomabbnál finomabb ízekkel. Egy a lényeg, ne búslakodjunk, hogy tél van (és hideg?), hanem hozzuk ki belőle a legjobbat, egy kis forró csokival máris jobb lesz a hangulatunk.
Írta: Soós Enikő
A felhasznált képek csupán illusztrációk.