SAJTÓKÖZLEMÉNY

„Tegyél többet, légy véradó, legyél az egyetemed véradója!” felhívással indul a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felsőoktatási versenye

Budapest, 2022. 11. 11. – A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös felsőoktatási véradókampányt indít, amelynek keretein belül egy egyetemek közti véradóverseny is újjáéled.

 

A két szervezet különösen fontosnak tartja a jövő véradói, a fiatalok, kiemelt fontossággal  a felsőoktatásban tanuló hallgatók megszólítását, véradói aktivitásának növelését.

A kampánnyal hosszútávra tervezünk, célunk, hogy a véradók táborához minél több új véradó, egészséges fiatal csatlakozzon, és ismerje fel a véradás nélkülözhetetlenségét a gyógyító munkában.

A hallgatóknak egyre több felsőoktatási intézményben biztosítunk véradási lehetőséget, hogy rövidebb idő ráfordításával, helyben adhassanak vért. Azokat a hallgatókat, akik intézményen kívül – akár lakóhelyén vagy a szorgalmi időszakon kívül például egy fesztiválon – adnak vért, arra kérjük, hogy jelezzék a véradási helyszínen az adatfelvételnél, hogy hallgatói jogviszonyuk melyik intézményhez kapcsolódik, így az egyetem véradójaként történik a regisztrálásuk, hozzájárulva ezzel az intézmény
sikeres véradóeredményéhez.

Ez azért fontos, mert a kampány másik jelentős eleme, hogy az elért véradási aktivitás elismeréseként évente egy felsőoktatási intézménynek díjat adományozunk, amelyet a Magyar Véradók napjához (november 27.) kötődő rendezvényen hirdetünk majd ki és adunk át; első alkalommal 2023-ban.

A felsőoktatásban tanulók tudatos, segítőkész magatartása, az egészség megtartásának és a fenntarthatóság elveinek a támogatása, a társadalmi felelősségvállalásban betöltött szerepek fontosak mind az egyén, mind a saját közösség, mind pedig az egész társadalom számára. A vér a gyógyításban nem pótolható mással, a véradó számára sem jár semmilyen anyagi ráfordítással, pusztán némi időt és figyelmet kell szentelni ennek az életmentő adományozásnak.

 

A véradó helyszínek és időpontok, valamint a véradással kapcsolatos összes információ megtalálható a www.ovsz.hu/veradas és a www.voroskereszt.hu/veradas oldalakon.