Amióta az eszemet tudom, imádom a sorozatokat, szinte napi rendszerességgel fogyasztom őket, és hajlamos vagyok párhuzamosan több szériát is elkezdeni. Személy szerint a műfajokat tekintve nincsen kedvencem, éppen ezért is hoztam különböző stílusú, illetve hangulatú sorozatokat. Témájukat tekintve viszont van egy hatalmas hasonlóság: az összes képes elgondolkodtatni. Szeretem azokat a történeteket, amelyeken napokkal később is tudok filózni, és elindítanak bennem valamit. A következőkben 3+1 olyan sorozatot szeretnék bemutatni, melyek talán kevésbé ismertek, szerintem mégis megérdemlik a figyelmet. 

Do no harm (Belső ellenfél) 

Aki szereti a drámákat és érdekli a pszichológia, annak szívből ajánlom ezt az egyévados, tizenhárom részes sorozatot. A történet főszereplője Dr. Jason Cole (Steven Pasquale) sikeres idegsebész.

A sztori a kórházi élet ábrázolásán túl bemutatja a doktor magánéletét is, ami sokkal bonyolultabb, mint egy átlagemberé.

Forrás: mafab.hu

Ugyanis Jason 12 óránként „átváltozik”, vagyis egy másik énje, Ian Price veszi át az uralmat a teste fölött fél napra.

A történetben Jason megpróbálja elnyomni ezt a kicsapongó énjét, de Ian mindenféle szerre immunissá válik.

A sorozat tele van konfliktusokkal, hiszen Ian züllött életmódjának következményeit Jasonnek kell elviselnie és rendbe hoznia, nem beszélve arról, amikor Ian egy műtét közben „tör elő” és veszi át az irányítást. A történés rettentően sötét okaira is fény derül, amelyek Jason gyerekkoráig nyúlnak vissza.

Heartbeat (Szívdobbanás)

A kórházos történeteknél maradva a Heartbeat című sorozat középpontjában egy transzplantációs sebész, Alex Panttiere (Melissa George) áll. Alex az egyik legsikeresebb szívsebész, és hatalmas hírnévnek örvend.

Ami kiemeli kollégái közül, az az, hogy maximálisan kiáll a betegeiért és képes nem teljesen legális módszerekhez is fordulni, hogy megmentse őket.

Forrás: mafab.hu

A karaktere engem egy kicsit Doktor House-ra emlékeztet, annyi különbséggel, hogy Alex kimondottan empatikus. A történetből nem maradhat ki a bonyolult szerelmi szál sem, ami hol segíti főszereplőnket, hol pedig hátráltatja munkájában és döntéshozatalaiban.

Plusz érdekessége ennek a vígjátékdráma-sorozatnak, hogy Dr. Kathy Magliato valós életén alapszik.

The Family (A család)

A történet – meglepő módon – egy családról szól, akiknek előkerül a tíz évvel ezelőtt eltűnt fiuk, miután kiszabadult egy föld alatti fogságból.

A sztori érdekessége, ami miatt engem a legjobban megfogott, hogy párhuzamosan láthatjuk az eseményeket tíz évvel ezelőttről és a jelenről.

Forrás: port.hu

A sorozat önmagában sem hosszú – 1 évad, 12 rész –, és maga a történet is elég hamar kibontakozik. Szinte az első részben kiderül, hogy a fiúval, aki hazatért, valami nincs rendben. A gyanú pedig, miszerint lehet, hogy nem is ő a család régen elveszett tagja, egyre csak erősödik a nézőben.

A The Family tipikusan az a sorozat, aminek a végén az ember felszisszen: ennek így nem lehet vége.

Aki nem szereti a nyílt befejezéseket, ne is vágjon bele ebbe a thrillerbe. Viszont aki szeret filózgatni és gondolkodni, hogy „vajon mi lett volna, ha…”, annak szívből ajánlom. 

+1 The Act (A tett)

A 2019-es bűnügyidráma-sorozat valós történeteken alapul, így csak azoknak ajánlom, akik erős idegzettel rendelkeznek. Nem mintha a nézése közben sok vérrel és brutális jelenetekkel találkoznánk – habár van benne az is –, mégis a valódisága miatt borzasztóan felkavaró.

A történettel a sorozaton kívül is lehetett már találkozni, hiszen egy időben a média nagyon felkapta. A nyolcrészes sorozat Gypsy Rose Blanchard (a sorozatban: Joey King) esetét eleveníti meg, aki mindennapos harcban állt anyjával, Dee Dee-vel, akit a sorozatban Patricia Arquette alakít.

Forrás: hbogo.hu

Dee Dee erősen kontrollálta lányát, és gyermekkorától kezdve belebeszélte, hogy mindenféle betegsége van, kezelésekre van szüksége, illetve elhitette vele, hogy tolószék nélkül mozogni sem bír. Az orvosok előtt nem engedte beszélni sem, és ha rosszat szólt vagy túl élénk volt, megszorította a kezét.

Voltak olyan doktorok, akiknek feltűnt az anya viselkedése, de amint komolyabban ki szerették volna vizsgálni Gypsyt, a nő feldúltan otthagyta őket.

A nő és lánya különböző adományokból éltek, mivel Gypsy története elterjedt a médiában, és mindenki segíteni szeretett volna neki. Az életük hatalmas fordulatot vett, amikor Gypsy az interneten megismerkedett egy fiúval, és a srác ráébresztette, hogy valójában nem is beteg, ahogy azt az anyja állítja. 

Írta: Németh Anna