Ha valaki azt gondolná, hogy a menstruációs szegénység egy tőlünk távol álló probléma, és csak a harmadikvilág-beli nők küzdenek vele, akkor nagyot téved. Magyarországon – bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre – több ezer fiatal lányt és nőt érint a menstruációs szegénység. Az ebben a fajta nélkülözésben élő nők azok, akik anyagi helyzetük miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy havi vérzésük idején tampont vagy betétet vásároljanak. A serdülőkorú lányok esetében ez a probléma megmutatkozik a menstruáció ideje alatt az iskolából történő rendszeres kimaradással.

Mivel a menstruáció a legtöbb ember számára még mindig a tabutémák közé tartozik, ezért az érintett lányok és nők csak nagyon kevés esetben kérnek segítséget. Ennek okán a probléma felmérése, annak felkutatása, hogy egy adott országban hány nőt érint a nehézség, szintén falakba ütközik.

A menstruációs szegénység kérdése csupán néhány éve lett a közbeszéd része a legtöbb országban. Európán belül Anglia volt az úttörő, 2019 szeptemberétől minden középiskolában vagy felsőoktatásban tanuló diáklány számára ingyenesen biztosítják a különböző intimhigiéniás termékeket. Skóciában 2020 novemberétől juthat hozzá ingyenesen minden nő ezekhez a termékekhez. Új-Zélandon pedig idén júniustól kezdve kapnak ingyen betétet és tampont az iskolák diákjai.

Mi a helyzet itthon?

Sajnos Magyarországon sem ismeretlen a probléma. Az Átlátszó tavaly novemberi cikke alapján hazánkban az iskolás lányok tizede nem engedheti meg magának a menstruációs termékek vásárlását havi rendszerességgel, de egyes becslések szerint akár a magyar nők 30 százalékát is érintheti a menstruációs szegénység.

A menstruációs termékek jelenleg 27 százalékos áfakulccsal rendelkeznek, ami az egész világon a legmagasabb, miközben néhány országban akár ingyen is biztosítottak ezek az eszközök.

A Vöröskereszt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint országszerte több kisebb, helyi civil szervezet aktívan próbál tenni a megoldás érdekében különböző, a témát érintő előadássorozat és figyelemfelkeltő kampány szervezésével – #Lánybólnővé –, valamint a leghátrányosabb helyzetű térségekben intimhigiéniás termékek kiosztásával. Pénzügyi és szervezeti lehetőségeik ezeknek a szervezeteknek azonban erősen korlátozottak.

Milyen fizikai veszélyeket hordoznak magukban a nem megfelelő menstruációs eszközök és/vagy azok túlhasználata?

A menstruációs szegénységben élők közül nagyon sokan használnak zoknit betét vagy akár tampon helyett. Tamponhelyettesítést pedig sokszor igyekeznek zsebkendő-gombócokkal megoldani. Ezeknek sajnos rengeteg egészségügyi kockázata van.  A témával kapcsolatban már több nőgyógyász megszólalt.  A baleseti ügyeletekre számtalan olyan hajléktalan nő érkezik, akik az anyagiak hiányában egy erre a célra nem megfelelő nedvszívó eszközt tud csak használni. Ezáltal olyan dolgok maradnak bent a hüvelyben, akár hónapokig, amik később fertőzéseket, elhalásokat, és végső soron meddőséget is okozhatnak.
Azonban nem csak a hosszú távú következményekre kell kitérnünk. A toxikus sokk szindróma akár egy átlagos, megfelelő anyagiakkal rendelkező nő életében is kockázatot jelenthet, ha 8 óránál tovább marad a hüvelyében egy tampon.  A menstruációs vért hüvelyi úton felfogó, pamutból készült eszközt maximum ennyi időnként cserélni kell, különben a testünk elég sok veszélynek lesz kitéve! A TSS következményei között szerepelnek gyomor-bélrendszeri tünetek, nyálkahártya-vérbőség, hámlás, a vérlemezkeszám csökkenése (thrombocytopenia), a központi idegrendszer károsodása, a vese, a májfunkciók rendellenességei.

Milyen hosszú távú lelki sérülést szerezhetnek a menstruációs szegénységben élők?

Globálisan fiatal lányok és nők milliói hiányozhatnak az iskolából vagy a munkából, mert számukra nem elérhetőek az alapvető női intim higiénés termékek. A különböző kényszermegoldások kitalálása mellett komoly pszichés terhet is jelent számukra a nőiségük megélése, önbizalomhiány és kirekesztettség megélése miatt pedig gyakran beszélni sem mernek a felmerülő gondjaikról.

Hogyan segíthetünk mi?

Jelenleg a menstruációs szegénység elleni küzdelem éllovasa a #nemluxustáska kampány, amely minden évben gyűjtést szervez a rászoruló nőknek. A kampány keretein belül már nem használt, bontatlan női intim higiéniai termékekkel megtöltött táskákat várnak az év adott időszakában, melyeket a Máltai Szeretetszolgálat segítségével juttatnak el a nélkülözőknek.

A menstruációs szegénység felszámolásában továbbá hatalmas szerepet játszik a megfelelő menstruációs edukáció is, melyre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni már gyerekkortól, a közoktatásban is. A kampánysorozatok, mint a #Lánybólnővé direkten viszik be az iskolák falai közé a témát, valamint a hiánypótló eszközöket.  Annak, aki szeretné bővíteni tudását, és szeretne tájékozottabb lenni a menstruációval kapcsolatban, annak már számos lehetősége van akár az interneten keresztül is hozzájutni a megfelelő és hiteles információkhoz, például Szőllősi Nóra Ciklusmesék Instagram-oldalán. Továbbá rendkívül fontos, hogy ne csak a nők, hanem a férfiak is foglalkozzanak a témával, és informálódjanak. Ugyan a vértől való félelem evolúciósan belénk ivódott dolog (mindkét nem számára), mégis meg kell próbálnunk megértetni a férfiakkal, hogy mi az a trauma, amin a nők keresztülmennek, milyen problémáik és küzdelmeik vannak vele. A menstruáció tabusításának megszüntetése érdekében vállaljuk a félelem nélküli, nyílt kommunikációt, és legyünk képesek elfogadni és természetesnek látni azt, amin a másik szükségszerűen keresztülmegy.