Előfordult már veled olyan, hogy olvasás közben megijedtél? Hogy a megfogalmazástól egyszerűen elfogott a borzongás?  Hogy tágra nyílt szemekkel faltad a sorokat? Velem már igen. Amikor Stephen Kinget olvasok, hasonló vagy olykor durvább tüneteket produkálok, mint amikor horrorfilmet nézek. A világ egyik leghíresebb írójának művei magával ragadóak, King rengeteg igazságot ír le a világról, az emberi viselkedésről és jellemekről. Tőle hoztam el nektek öt olyan alkotást, amelyek garantáltan álmatlan éjszakákat okoznak, vagy legalább kétszer is meg fogod gondolni, hogy kimész-e még elalvás előtt egy pohár vízért.

5. A halálsoron 

Az emberek gonoszak. Igazából ez a legnagyobb tanulsága A halálsoron című regénynek, azonban ezzel még közel sem árultam el mindent. A helyszín Cold Mountain és az ott található fegyház, amelynek az E blokkjában nagy az átmenő forgalom, hiszen időről időre a villamosszék – más néven az Öreg Füstös – hellyel kínálja a rabokat, hogy aztán átkerüljenek a másvilágra.

A halálsoron várakoznak a legsúlyosabb bűnözők és gyilkosok, akik számára nem létezik könyörület. Paul Edgecomb, a blokk főfoglára teszi a dolgát rendesen és tisztességesen, vigyáz rájuk, teljesíti az utolsó kívánságukat, beszélget velük, ha kell.

Érkezik viszont egy nagy termetű, kisírt szemű rab, akit gyermekgyilkosságért ítéltek halálra. Paul érzi, hogy valami nincs rendben, és utána kell járnia a dolgoknak.

Mindent kockára tesz azért, hogy megtudja az igazságot, a lelkiismerete nem hagyja nyugodni. Mi is történt valójában? Ki érdemli meg a szenvedést? Miért kel életre az egér, ha egyszer agyontaposták? A végén mindenre fény derül.

4. Tortúra 

Ez volt az a regény, ahol a legidegesebb voltam. Annyira feszült volt, hogy olvasás közben csak arra tudtam gondolni, hogy valaki csináljon már valamit a főgonosszal, mert különben én fogok – valahogy megoldottam volna. 

Paul Sheldon sikeres író, aki éppen befejezte legújabb regényét, amelynek örömére jól felönt a garatra. A probléma az, hogy nem túl józan állapotában autóba száll, és elkapja a Sziklás-hegység hóvihara.

Súlyos balesetet szenved, és meg is halna, ha Annie Wilkes nem menti meg a kisteherautójával bevásárlására igyekezvén.

Annie rendkívül megörül, amikor rájön, kire is bukkant: a bálványára, akinek minden alkotását rongyosra olvasta. Hazaviszi és ápolja. Mármint a maga módján.

Szeretne egy új regényt, ami csak az övé. Egy saját, személyre szóló történetet, hiszen megmentette a kedvenc írója életét, nem? Ennyit csak megérdemel. Paul tartozik neki. Ideje pedig van, hiszen a vén bolond Annie-hez úgyse jár senki, ezért nem is keresnék ott. Kínzásra fel!

3. Borzalmak városa 

Hátborzongató. Erre tényleg nem lehet mást mondani. Van benne minden: elhagyatott város, kísértetház, gyilkosság.

Ben Mears felnőttként visszalátogat Jerusalem’s Lot városába, hogy szembenézzen gyerekkora legsötétebb emlékével, amikor egy felakasztott holttestet pillantott meg a Marsten-ház egyik szobájában. Egy holttestet, amely már több tíz éves, mégsem indult oszlásnak.

Ben – aki a Tortúra főszereplőjéhez hasonlóan szintén író – ki szeretné írni magából az érzelmeit, hogy végre sikerüljön őket feldolgoznia, azonban az iszonyatos események csak jönnek, jönnek és jönnek.

Gyerekek tűnnek el, emberek és állatok halnak meg, holttestek bukkannak fel vigyorgó arccal az élők ablakaiban. A mindenre elszánt Ben tudja, hogy szembe kell néznie a múlt – és a jelen – démonaival. Néhány helybélivel indítja meg a harcot minden baj forrásával, a Marsten-házzal szemben.

2. Kedvencek temetője 

A lista legtöbb alkotásából már készült film – de kérlek, először inkább olvasd el őket –, a Kedvencek temetőjéből pedig 2019-ben mutatták be a legújabbat. Dr. ​Louis Creed feleségével, két gyerekével és a macskájával New Englandbe költözik, hogy a Maine-i Egyetem rendelőjének vezetője legyen.

Minden szép és jó, viszont Jud, az új szomszédjuk felhívja a család figyelmét arra, hogy a ház melletti főúton éjjel-nappal dübörögnek az olajszállító tartálykocsik, ezért vigyázzanak, főleg a kis négylábúakra.

A baj már sok lakóval megtörtént, mi sem támasztja ezt alá jobban, mint a közelben megbúvó temető, ahol az elütött állatok nyugodnak. Csak nem békében, legalábbis a temető túloldalán nem. A végzet azonban utoléri Louis lányának szeretett macskáját, akit el is temetnek, csak pont oda, ahova nem kéne. Másnap pedig, láss csodát, a házi kedvenc visszatér…

1. A ragyogás 

Hiszel a kísértetekben? Talán ezzel a kérdéssel kellett volna kezdenem, de ha még a lista végére is maradtak kétségeid, A ragyogás el fogja őket oszlatni. King bestsellere a Colorado-hegység hatalmas szállodájában, a Panoráma hotelben játszódik, ahol nyáron nagy a sürgés-forgás, rengeteg a vendég. A rossz idő és a tél beköszöntével aztán minden megváltozik: a hóvihar elzárja a külvilágot a hotel falaitól, és megközelíthetetlenné válik.

Gondnokra azonban szükség van, még ilyenkor is. Jack Torrance feleségével, Wendyvel és ötéves kisfiával, Dannyvel beköltözik a hotelba, hogy fűtsön és elvégezze a ház körüli teendőket. Az alkoholizmusából éppen csak felgyógyult Jack fia azonban nagyon nem szeret a hotelban lenni, mert furcsa dolgokat lát, érez és hall. Tudja, hogy valami rossz fog történni.

Édesapját fokozatosan hatalmába keríti a bezártság érzése és a téboly. A történet vége felé haladva már semmi sem állíthatja meg.

Ezek voltak Stephen King legmeghökkentőbb alkotásai, amiket a műfaj hódolóinak érdemes elolvasni. A listát természetesen még lehetne folytatni, hiszen King tollából még rengeteg alkotás született, amik csak arra várnak, hogy felfedezd őket. Neked melyik a kedvenced?

 

A fotók forrása: port.hu

Írta: Szilárd Alíz