Biodiverzitás alatt az ökoszisztémák, fajok és gének változatosságát értjük egy adott élőhelyen vagy globálisan. A fajok biológiai sokfélesége elengedhetetlen emberi életünkhöz, hiszen olyan területeken nyújt kulcsfontosságú szolgáltatásokat, amik fenntartják a gazdaságainkat és társadalmainkat. A biodiverzitás hatalmas szerepet tölt be például a természet adta ökoszisztéma területén.  Ehhez tartozik a beporzás, klímaszabályozás, árvízvédelem, a talaj termékenysége, valamint az élelmiszerek, üzemanyagok és gyógyszerek előállítása.

Az emberiség jövője a bolygó jövőjétől is függ. A Föld Napja Alapítvány minden évben igyekszik felhívni az emberiség figyelmét arra, hogy meg kell védenünk Földünk nagy veszélyben lévő természeti kincseit. Ennek érdekében évről évre egy új, problémás topikot választanak az eseménynek. A szervezet idén a biodiverzitást helyezte reflektorfénybe. Ahhoz, hogy a bolygónk még hosszú távon javunkat szolgálja, elengedhetetlen a biológiai sokféleség. Ennek megóvása és fenntartása elsődleges feladataink között kellene hogy szerepeljen. Sajnálatos módon ennek szöges ellentéte jellemző ránk: túlfogyasztás és túlterjeszkedés, ami miatt hatalmas veszélybe kerültek a vadon élő állatok, a beporzásra képes rovarok és a növények is. Az étrendünk, mindenekelőtt a mértéktelen húsfogyasztás is része a problémának. Az elfogyasztásra szánt állatok takarmányának termesztéséhez szükséges területek elfoglalálásával és az ehhez szükséges folyamatokkal is rendkívüli mértékben csökkentjük a biodiverzitást.

Miért ennyire fontos a biodiverzitás megóvása?

Gondoljunk arra, hogy minden kölcsönösségen alapul körülöttünk, minden folyamatos körforgásban van. A növények átalakítják a nap energiáját, amit más fajok így képesek lesznek felvenni. Egyes baktériumok és élő szervezetek pedig a szerves anyagok tápanyagokra bontásával tudják biztosítani a növények növekedéséhez szükséges kedvező talajminőséget. A növények szaporodását a beporzó állatok segítik elő. Akár egy faj eltűnése is drasztikus hatást válthat ki a táplálékláncban.

Az erdeink, a talaj és az óceánok természetes szénelnyelőként is funkcionálnak. A biológiai sokféleség biztosítja nekünk a levegő tisztaságát, édesvizeinket, a talaj minőségét és a növények beporzását is. Továbbá nagy szerepet játszik az éghajlatváltozás és a természeti veszélyek hatásainak enyhítésében.

A WWF-nek köszönhetően az állatvilágra szűkítve a kört kézzelfogható adatok állnak rendelkezésünkre a kár mértékét illetően. A szervezet The Living Planet- indexe (LPI) nyomon követi az emlősök, madarak, halak, hüllők és kétéltűek számát világszerte. 1970 és 2016 között a gerincesek populációja átlagosan 68%-kal csökkent.

Milyen okai vannak a biológiai sokféleség csökkenésének?

A WWF 5 olyan fő veszélyforrást azonosított, amely a biodiverzitás csökkenését eredményezi.

 1. A föld- és tengerhasználatbeli változások

Ez alatt a fajok élőhelyének bármilyen szintű megváltozását értjük, mint például bányászat, fejlesztések, fenntarthatatlan mezőgazdaság, erdőirtás vagy egyéb hasonló tevékenység.

 1. A különböző fajok túlzott kizsákmányolása

Ennek a veszélyforrásnak két típusát különböztethető meg: közvetlen és közvetett. A közvetlen kizsákmányolás mintapéldája az, amikor szándékosan vadásznak egy fajra. Közvetett formájáról pedig akkor beszélünk, amikor egy fajt akaratlanul pusztítanak – például a halászat során járulékosan kifogott halak.

 1. Invazív fajok és betegségek

Ez a veszélyfaktor többféleképpen lehet hatással a fajok populációjára. Az invazív fajok (olyan növények és állatok, amik újként lépnek be egy már régóta fennálló ökoszisztémába, így kiszorítva a területen élő őshonos fajokat) betegségeket terjeszthetnek, illetve fő ragadózóvá válva átvehetik az uralmat a korábban ott élő fajok felett, akik nem lesznek képesek többé megvédeni magukat.

 1. Környezetszennyezés

A környezetre ártalmas anyagok kétféle módon gyakorolhatnak hatást egy-egy fajra. Ez a hatás lehet azonnali, például olajszivárgás esetén. Ezzel szemben a más típusú szennyező anyagok, mint a mikroműanyagok, lassabb, fokozatosabb ütemben vannak befolyással a fajok környezetére.

 1. Klímaváltozás

A klímaváltozás egy olyan veszélyforrás, amely indirekt módon hat a bolygó fajaira. Az éghajlatváltozás egyik fő negatív következménye, a hőmérséklet-változás szabálytalanná teszi az évszakok addig megszokott váltakozását, amely befolyással bír a fajok vándorlására és párzási időszakaikra.

Mit tehetsz te egyénileg, hogy lelassítsd a folyamatot?

Már egy kis odafigyeléssel, tudatossággal és energiaráfordítással nagy eredményeket érhetsz el, ezért mindig tartsd észben a sok kicsi sokra megy mondást. Válaszd ki a számodra szimpatikus tételeket az alábbi tevékenységek közül annak érdekében, hogy megóvd a bolygót, amelyen mindannyian élünk!

 • Zöldítsd környezetedet, ültess fát!
 • Ha van kerted, akkor termessz zöldséget, gyümölcsöt, valamint ültess porzós virágokat! (A méhek és beporzásra képes rovartársaik munkája NAGYON fontos.)
 • Komposztálj családi háznál vagy akár lakásban is!
 • Közlekedj kevesebbet autóval.  Ha a táv engedi, gyalogolj, ha hosszabb útra mész, akkor válaszd a biciklit vagy a tömegközlekedést!
 • Kerüld a felesleges szemetet, vásárolj csomagolásmentesen!
 • Vásárolj hazai termékeket! (Kisebb az ökológiai lábnyomuk, mivel a szállítás hossza rövidebb.)
 • Próbáld ki a műanyagok nélküli életet, és aztán ne is hagyd abba!
 • Válts környezetbarát tisztító-, takarító-, szépségápolási szerekre!
 • Egyél félkész és készétel helyett frisset! Főzz magadnak!
 • Fogyassz hatványozottan kevesebb állati eredetű és olyan termékeket, amiknek magas a környezetkárosító hatása (például: pálmaolaj, avokádó)!
 • Nézd meg, hogy milyen élelmiszert viszel haza! Fenntartható (Green Brand minősítés), fair trade gazdálkodásból származik? Nagyipari vagy kitermelői?

Végül, de nem utolsósorban pedig: kommunikálj! Oszd meg ismerőseiddel a biológiai sokféleség és a környezetvédelem fontosságával kapcsolatos információidat, ösztönözd őket is arra, hogy tegyenek a bolygójukért!

Írta: Czirják Linda