A fogyatékos emberek világnapja alkalmából több izgalmas programot is rendeznek a Pécsi Tudományegyetemen. A jogi kar is aktív szerepet vállal, méghozzá egy igazán egyedi esetet bemutatva. Az előadás során az érdeklődők egy teljesen életszerű körülmények között bemutatott tárgyaláson vehetnek részt. A szervezők ezzel a sokkoló történettel próbálják felhívni a figyelmet a nehéz sorsú emberek mindennapi problémáira.

A fogyatékos emberek világnapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által életre hívott világnap közel két évtizede hívja fel a figyelmet a fogyatékos emberek problémáira minden év december 3-án. Magyarországon napjainkban is több mint félmillió ember él egészségkárosodással vagy fogyatékossággal. Sorsuk alakulása a lakosság mintegy harmadát érinti.

Programok a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem évről évre próbálja felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élők problémáira. Az idei évben is több izgalmas programot szerveznek egy héten keresztül. Az elképzelés a PTE Támogató Szolgálat közreműködésével jött létre. A megvalósításban pedig az Állam- és Jogtudományi Kar is oroszlánrészt vállal. Többek között egy nem mindennapi előadás keretében.

Te mit tehetsz? Tárgyalás a gyermekért konferencia

A konferencia témája egy részben igaz történeten alapuló, nehéz sorsú gyermek életével kapcsolatos jogi tárgyalás bemutatása. Az előadás szervezői Magdali Csaba, a PTE Támogató Szolgálat koordinátora, Dr. Korinek Beáta Zsófia, Dr. Herke-Fábos Barbara Katalin és Dr. Mészáros Pál Emil tanársegédek.

Az ötlet maga egy felhívás keretében érkezett hozzánk a PTE Támogató Szolgálattól, hogy jogászként kapcsolódjunk be a programba. Mi már évek óta elkötelezetten állunk ki a gyermekvédelem, a mediációs kutatások és az alternatív konfliktuskezelés mellett. Úgy gondoltuk, ez egy újabb remek lehetőség, hogy bemutassunk és közelebb hozzunk egy súlyos problémát az emberekhez

– árulta el Dr. Korinek Beáta.

A tárgyalás programja

A nem mindennapi program három fő részből fog állni. Az első részben a résztvevők egy 5-6 perces előzményvideót tekinthetnek meg, ahol megismerhetik a főszereplőt. Márton egy középiskolás látássérült fiú, aki folyamatos zaklatások áldozata. Családi háttere szintén problémás, nincs olyan harmadik fél az életében, aki valódi segítséget tudna nyújtani neki. 

A videó sokkoló és felkavaró lesz, szeretnénk elérni, hogy az emberek tényleg megértsék, milyen súlyos kérdésekről van itt szó

– folytatta Beáta.

A második rész maga a bírósági tárgyalás. Itt gyakorló szakemberek mutatják be hitelesen, hogyan zajlik a valóságban egy hasonló jogvita. A fő témakör a fogyatékossággal élő gyermek harmadik személynél történő elhelyezése. Mindez körülbelül 20 percet vesz majd igénybe.

A harmadik rész a lehetséges megoldásokról fog szólni. A cél, hogy megtalálják a lehető legjobb alternatívát Márton számára.

„Egy resztoratív szemléletű körmodellt, a családi csoport konferenciát fogjuk bemutatni, ami a maori kultúrából ered, célja a család saját erőforrásainak felismerése és aktiválása.”

Az előadás végén egy nyílt beszélgetésre is sor kerül, amiben kivétel nélkül mindenki részt vehet. Legyen szó orvosokról vagy éppen tanárokról.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, illetve védettségi igazolvány is szükséges hozzá. A programról további információk ezen a linken érhetők el.

Konklúzió és hosszú távú törekvések

A program nem titkolt célja, hogy hosszú távon is olyan progresszív megoldásokat javasoljon, amelyek az egyetemi élet egyéb területein is kamatoztathatóak. Korinek Beáta kitért rá, hogy minden karon vannak nehézséggel küzdő hallgatók, akiket észre kell vennie az oktatóknak. Ha ez nem történik meg, az könnyen lemorzsolódáshoz vezet.

Írta: Prezsnyák Péter