Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja, amely az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának dátuma is. Ma már mindenki tisztában van a náci rezsim szörnyű tetteivel, a zsidó népesség ellen elkövetett embertelen hadjáratával. A holokauszt az emberiség történelmének egyik mélypontja, számos emlékirat, könyv és film született erről az időszakról, így azt hiszem, nem szükséges részletekbe menően bemutatnom. Helyette néhány túlélő elképesztő életútjáról, lelki erejéről és példaértékű munkásságáról számolok be megemlékezésként, mert volt, aki túlélte a holokausztot, és minden múltbéli szenvedése ellenére céljául tűzte ki azt, hogy szebbé tegye a világot.

Fahidi Éva

1925-ben született Debrecenben, egy jómódú zsidó családban, 18 éves korában pedig ma már elképzelhetetlen tragédia részesévé vált: túlélte Auschwitz-Birkenaut, rövid időn belül egész családját elveszítette, és az addig általa ismert világ a háború martalékává lett.

A világháború után nem sokkal már a kommunizmus árnyoldalaival kellett szembenéznie: férjét 1951-ben koncepciós perben elítélték, így ismét magára maradt.

Korából adódóan számtalan történelmileg jelentős eseményt megélt, és a legnagyobb mélységekből volt képes újra felépíteni az életét, méghozzá egy sikeres életet.

Immáron 96 évesen, hosszú évekig tartó hallgatás után, fiatalokat megszégyenítő energiával emeli fel a szavát a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen, mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten. Az utóbbi évtizedekben két könyve is megjelent, A dolgok lelke (2005) és A szerelem alanya és tárgya (2019) címmel, valamint 2015-ben elvállalta az életéről szóló modern táncprodukció egyik főszerepét, amely darab létrejöttéről később dokumentumfilm is készült A létezés eufóriája (2019) címmel.

Éva a mai napig igent mond a meghívásokra, és részt vesz beszélgetéseken, amiket ha lehetőségünk van, érdemes meghallgatni, mert elképesztőek. Az ősz folyamán tartott beszámolójából idézek:

„Úgy akarom elmondani, ahogy történt, akkor is, hogyha nagyon fájdalmas, akkor is, hogyha rettenetesen szégyenletes, akkor is, hogyha nagyon rosszul esik hallani, hogy ez Magyarországon megtörténhetett… Nehéz ma elképzelni.”

Fahidi Éva hivatalos oldala: https://fahidieva.hu/

Lily Ebert

Szintén magyar származású túlélő, az utóbbi időben egyrészt könyve megjelenése, másrészt a TikTok-oldalán folytatott tevékenysége miatt vált ismertté.

A jelenleg 98 éves Lily 20 éves volt, amikor őt és egész családját elhurcolták Bonyhádról Auschwitz-Birkenauba.

A koncentrációs táborban édesanyját és két fiatalabb testvérét vesztette el, de két nővérével életben maradtak, később megtalálták bátyjukat, így egyesülhetett a család.

A szörnyűségek után Tel-Avivban kezdett új életet, majd Londonban telepedett le. Lily a koncentrációs táborban megfogadta, hogy elmondja a világnak, mit kellett átélnie, hogy másnak már sose kelljen ezen keresztülmennie, azonban hosszú évekig nem tudott megszólalni a vele történtekről.

Fogadalmát viszont nem felejtette el, ma pedig a Twitteren és TikTokon is aktív (dédunokája, Dov Forman segítségével), iskolákban tart előadásokat, és elmeséli azt, amit ma már lehetetlen elképzelni.

Tavaly pedig megjelent az életéről szóló könyve, a Lily fogadalma, amit dédunokájával közösen írtak.

https://twitter.com/DovForman

https://www.tiktok.com/@lilyebert?lang=hu-HU

Edith Eva Eger

Neve a legtöbbünknek talán már ismerős, miután A döntés (2017) című könyve végigsöpört a világon, Magyarországon is a sikerlisták élén foglalt helyet az utóbbi években.

Edith Eva Eger Kassán nőtt fel, szülei magyar származású zsidók voltak, a deportálások következtében végül Auschwitzban kötött ki nővérével és édesanyjával, aki sajnos életét vesztette a haláltáborban.

Auschwitzból a mauthauseni, majd a gunskircheni táborba került, utóbbit az amerikai hadsereg szabadította fel, így Edith megmenekült. Testvérével visszatért Kassára, azonban a kommunizmus terjedésének hírére az Egyesült Államokba emigrált férjével, Eger Bélával, aki szintén holokauszttúlélő volt. Később pszichológia szakon végzett, a kaliforniai egyetemen is tanított.

A döntés című könyvében a haláltáborban átéltekről számol be, a 2021-ben megjelent Az ajándék című könyvében pedig útmutatót kíván nyújtani a traumák feldolgozásához, a szabad élet eléréséhez.

A három nő élethez való hozzáállása és kitartása példaértékű lehet mindenki számára. Életművük arra sarkall minket, hogy emlékezzünk és változtassunk, mert a rasszizmus és az antiszemitizmus még jelen van a világban, a kegyetlenségek elkerülése és a régóta vágyott egyenlőség elérése pedig rajtunk múlik.

Írta: Kovács Réka