A Havasi Balázs zongoraművész, modern klasszikus zeneszerző műveire épülő koncertshow hatalmas elismerést kapott Európa különböző országaiban és más kontinensen is. Magyarország első számú koncertshow-ja meghódította már a New York-i Carnegie Hall koncerttermét, a Sydney-i Operaházat, és a tízéves jubileum alkalmából Londonban, az ikonikus Wembley Arenában is bemutatkozott. Minden év decemberében visszatér Magyarországra, hogy a számára legkedvesebb közönség előtt játsszon, így az idei koncertshow karácsony előtt került megrendezésre a budapesti Papp László Sportarénában.

A pandémia időszaka rányomta a bélyegét az előadásra.

Az élő show-ra két évet kellett várni, mivel a Covid-19 hatására a tavalyi koncertshow csak online kerülhetett megrendezésre.

Így még nagyobb izgalommal érkeztünk a koncert helyszínére a családommal, és azt kell mondanom, nem csalódtunk. Az évről évre fejlődő produkció hihetetlen lendülettel és számos meglepetéssel debütált újra a nézők nagy örömére. 

Számos új tételt hallottunk, amik a karantén időszakban születtek. A zenekar és az énekesek kemény munkájának köszönhetően Havasi Balázs zongorajátéka képes volt átadni a vírusos időszakban megélt érzéseket.

A csodálatos zene és vizuális ingerek, azaz a háttérvetítés és az arénában villogó fények olyan érzéseket váltottak ki néhány emberből, amire talán nem is számított.

Előhozták a bezártság alatt megélt gondolatokat, volt, akinek könnycseppet láttam csillogni a szemében. Számomra csodálatos, hogy egy zene ennyi mindent ki tud fejezni és ilyen élményeket tud nyújtani.

Újításnak számított még az elektronikus zene behozatala az előadásba. A szintetizátor és a zongora, valamint a zenekar hihetetlen dolgokra képes.

Azonban a legnagyobb újdonság és meglepetés számomra egy közös produkció volt, amit Havasi a kisfiával adott elő.

Elmondása szerint az elmúlt évben a koncertek hiányában csak az az egy volt jó, hogy otthon együtt zenélhetett a családjával. Az ilyen alkalmakkor pedig új zenék is születtek, bizony, a gyerekek segítségével. Az előadott dal is egy ilyen esemény végeredménye volt, amit a fia, Havasi-Makláry Eliot dobkíséretével adott elő. Nagyon jó volt látni, hogy a tehetség öröklődik, és a kisfiúban fiatal kora ellenére mekkora tehetség és elszántság lakozik a zene iránt.

A korábbi produkciókat kedvelőknek sem kellett aggódniuk, hiszen nemcsak újdonságok csendültek fel ez alkalommal, hanem a minden évben megszokott Havasi-szerzemények is visszatértek. Zongoraművek, látványelemmel kiegészített zenei produkciók, amiket a visszatérő nézők már jól ismernek és évről évre várnak.

Idén is hatalmas sikert aratott Endi egyéni produkciója, mikor a színpad fölött a levegőben forogva dobolt.

Kiss Endre Zsolt, a Hooligans dobosa már több éve dolgozik Havasival és kápráztatja el tehetségével a nézőket újra és újra. 

Az este legnagyobb durranása azonban a nemzetközi sztárvendég volt: a Blue együttes. A 2000-es évek legnépszerűbb angol fiúbandája a budapesti arénát is felrobbantotta.

A klasszikus zenék után éles váltással következtek az együttes legnépszerűbb popslágerei, felcsendült többek között az All Rise és a One Love című sláger is.

A fiúk hangja élőben is olyan lenyűgöző, mint ahogy azt már számtalanszor hallhattuk felvételen. Nagyon közvetlenek voltak a közönséggel, és nagyszerű színfoltjai lettek a koncertshow-nak. 

A Havasi Symphonic minden idők legnagyobb tömegeket elérő magyar klasszikus zenei produkciójává vált, amit érdemes megtekinteni.

Véleményem szerint az előadás évről évre egyre jobb lesz, és aki egyszer megtapasztalja az arénashow érzését az nem tud betelni vele, legszívesebben minél többször újranézné.

Én már harmadik alkalommal tekintettem meg, és mindig felejthetetlen élményekkel távoztam. A jövő évi show-ra már elérhetők a jegyek, és a tehetséges zongoraművész biztosította a nézőket, hogy meglepetésből, soha nem látott produkcióból és sztárvendégekből nem lesz hiány.

Írta: Soós Enikő

A fotók forrása: havasi.eu