Ismét hoztam számotokra öt olvasmányt, ezúttal is igyekeztem minél különbözőbbeket összeválogatni. Ezúttal minden egyes kötetnél feltüntettem a helyeket, ahol a könyveket megtalálhatjátok, valamint az oldalszámokat, illetve még néhány spoilermentes infót is.

Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Lelőhely: Könyvmolyképző márkabolt online felülete, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (esetleg Líra könyvesbolt)

Kezdjük is a sort a lista legvaskosabb kötetével (656 oldal, a legfrissebb kiadás 2021-es), amit netflixes körökből talán ismerhettek, hisz idén februárban debütált egy ezen alapuló sorozat.

A történet során két teljesen különböző fiatal lány több mint harminc évet felölelő barátságát ismerhetjük meg.

A divatirányzatok és zenei slágerek változásával együtt formálódott, alakult ez a kapcsolat, de a lányok biztos pontot jelentettek egymás életében.

A történet a hol sírós, hol nevetős, hol pedig a sírva nevetős kategóriába tartozik.

Mindenkinek szívből ajánlom, aki szereti a szép, édes-keserű történeteket. És ennél többet nem is akarok mondani róla, olvassátok el!

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack – Egy sorozatgyilkos fantomképe

Lelőhely: Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

Úgy hiszem, valamennyien hallottunk már a híres Jackről (és tevékenységéről), akit az első sorozatgyilkosnak tekintenek. Sokat gondolkodtam, hogy ezt az olvasmányt beválogassam-e ebbe az ajánlóba.

A mindössze 280 oldalt számláló, 2014-ben kiadott könyv nagyon olvasmányos és részletgazdag (néha talán túlságosan is), ennek ellenére nem egy könnyű olvasmány, már csak a témája miatt sem.

Csere Péter nem arra törekedett, hogy mindenáron leleplezze az elkövetőt, hanem arra, hogy egy hitelesnek mondható korrajzot alkosson az olvasók számára,

ami által alaposabban megismerhetjük az akkori körülményeket, a rendőrség munkáját, az áldozatokat és a gyilkosságok gyanúsítottjait.

Simon Beckett: A halál kémiája

Lelőhely: Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

Ez egy jó kis krimi, amiről legelőször nem is gondoltam, hogy ennyire fog tetszeni. Egy közepes hosszúságú kötetről van szó, ami 2006-ban jelent meg a Partvonal Kiadó gondozásában – 328 oldalnyi élvezet a műfaj szerelmeseinek.

Elsősorban azoknak ajánlom, akik kedvelik a különféle bűnügyi sorozatokat (számomra a könyv olvasása is filmszerű élményt nyújtott).

A kötet legelső két bekezdése a maga színes-szagos naturalitásában már megadja a feszült alaphangulatot, és bár vannak benne vontatottabb részek,

összességében mégis nagyon izgalmas, helyenként brutális műről beszélhetünk,

amiben egy idő után már mindenki gyanús lesz, aki csak él és mozog. Érdemes neki egy esélyt adni!

Markus Zusak: A könyvtolvaj

Lelőhely: Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Libri (online), PTE Tóth József BTK-TTK Szakkönyvtár

Egy olvasni szerető kislány sorsát követhetjük nyomon a náci Németországban ebben a Halál által elbeszélt történetben.

És ezzel már elég sok mindent elárultam. Egy nagyobb lélegzetvételű, 594 oldalt számláló, eredetileg 2005-ben megjelent műről van szó.

A cselekményre nem a pergő akció jellemző, hanem a szépség. A mondatok megformáltsága, a szöveg elrendezése, a rajzok mind-mind valami fájdalmasan szép mesévé olvadnak össze a kötet lapjain.

Van, aki szerint fantasztikus, van, aki szerint giccses.

Egy biztos, aki tényirodalmat akar olvasni, jobban jár egy másik kötettel, viszont aki szereti hagyni, hogy egy szomorkás, kedves mese elbűvölje, annak A könyvtolvaj több, mint jó választás lesz.

Simon Márton: Polaroidok

Lelőhely: Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Libri és Líra könyvesboltok (online)

Ez a 88 oldalas, 2013-as megjelenésű kis könyvecske némiképp kilóg ebből a felsorolásból, hiszen egy kortárs, fiatal költő kötetéről van szó. És mi van a kötetben?

Zajok, sorok, színek, szagok, gondolatok, töprengések, kérdések, megfigyelések, érzések.

Rövid. Tömör. Klasszikusan költői? Nyavalyát!

Találhatsz benne valamit, ami megfog? Egész biztosan!

Ha még nem olvastál ilyesmit, fura lesz? Bizony. Megéri belelapozni? Meg.

Írta: Mammel Diána