„A Pécsi Tudományegyetem arra törekszik, hogy egyenlő oktatási, kutatási és részvételi lehetőséget teremtsen minden fogyatékkal élő számára. (…) Az Egyetem folyamatosan őrködik annak érdekében, hogy a fogyatékkal élő hallgatók általános érvényű egyenlő hozzáférésének útjába ne lehessen semmiféle fizikai összetevőkből vagy társadalmi értékítéletből, illetve magatartásból eredő akadályt állítani.” – olvasható az „Érzékeny Egyetem” koncepció a PTE honlapján.

 

Ahhoz, hogy a megfogalmazott gondolat a gyakorlatban működni tudjon, az egyetem Támogató Szolgálata nyújt segítséget. Interjút készítettünk Magdali Csaba szociális szakértővel, aki egyben a Szolgálat irodavezetője és az egyetem fogyatékosügyi koordinátora is.

 

Mi a fő feladata és alapelképzelése a Szolgálatnak?

 

Az a legfőbb feladatunk, hogy problémákat hidaljunk át. Ebben pedig az a szakmai kihívás, hogy csakis azokat a nehézségeket oldjuk meg, amelyek léteznek. Ne akarjunk többet vagy mások helyett tenni! Hozzá szeretnénk járulni ahhoz, hogy diákjaink teljes életet élhessenek a társadalomban. A szemléletformálás misszióját is kiemelném, hisz vannak, akiket rosszul érint ez a téma. Feladatunknak érezzük, hogy közbelépjen a Szolgálat, bemutassa a hallgatókat és a problémáikat, és hogy ez az egyetem és a társadalom egészére hasson. Így a szemléletformálással és az információszolgáltatással járulunk hozzá a szociálisan és fizikailag is befogadó egyetemi környezet kialakításához.

 

Milyen hallgatókat érint a Szolgálat munkája? 

 

Munkásságunk nagy részét látássérültek, mozgássérültek, beszédfogyatékossággal élők és ADHD-s hallgatók fedik le. Legtöbben az úgynevezett „diszes” hallgatók vannak, azaz a tanulási részképesség-zavarosok, de egyébként az autizmussal együtt élőknek is segítséget tudunk nyújtani. Tehát fizikai, szenzoros vagy mentális fogyatékossággal élőket foglalkoztatunk.

 

Milyen szolgáltatások vehetők igénybe a hallgatók részéről?

 

Az irodánál van egy közösségi tér, ahol összegyűlhetnek, beszélgethetnek a hallgatók. Ez lehetőséget ad arra, hogy találkozzanak egymással, és akár a látogató diákokkal is elvegyüljenek. Az alapszolgáltatások közé olyan irodatechnikai dolgok tartoznak, mint a tananyagok nyomtatása, fénymásolása, szkennelés, spirálkötés. Amennyiben egy diákot az érintettsége akadályozza a tananyag feldolgozásában, igyekszünk lehetővé tenni annak adaptálását, tehát az általa feldolgozható felületre nyomtatunk, digitalizáljuk az anyagot. Módunkban áll biztosítani a nagyobb képernyőn való tanulás és az elektromos nagyítóval való olvasás lehetőségét is. Ezek mellett már két autó is rendelkezésünkre áll, ami a foglalkoztatottak szállítását teszi lehetővé. Este 10 óráig igénybe vehető a lehetőség, ami azért is lényeges, mert az egyetemi életnek a kikapcsolódás és a kulturálódás is szerves részét képezi, ez pedig nem feltétlen két óra között, hanem olykor egy sör mellett történik meg. Azzal szoktam viccelődni, hogy ha buliba mennek, használják ki az utolsó, majd reggel az első járatot. Igénybe vehetők különféle kedvezmények is mint a többletidő kérelmezése, a nyelvvizsga egésze, szintje vagy része alóli felmentés, esetleg szóbeli helyett írásbeli vizsga igénylése vagy fordítva. Ezenfelül segédeszközök használata és a vizsgára való személyi kísérés lehetősége is nyitott a hallgatók számára. Olyan egyszerű feladatokban is rendelkezésre állunk mint a tananyag felmondása, de különféle írásos dokumentumokat is szívesen átnézünk a hallgatónak.

 

Milyen egyéb lehetőségeket kínál a Szolgálat?

 

Lehetőség van különféle terápiás foglalkozásokra. Ilyen például a díjmentes gyógytorna vagy a tanulási részképesség-zavarosok és az ADHD-s hallgatók számára kialakított klubok, ahol tanulásmódszertani és mentálhigiénés programokra kerül sor. Ugyanakkor igénybe vehető egy speciális hallásterápia is, mely az idegrendszer megedzésére szolgál. Mindezen túl különféle társasági programokat is kínál a Szolgálat, melyek általában az igények mentén alakulnak, így a fő tematikát akár egy ital is adhatja. Minden évben közösen karácsonyozunk, és vásárokat is szoktunk tartani. Nagyon sikeres programnak számított az elmúlt években az a kezdeményezés is, hogy külföldről fogadunk egy önkéntest, és ezzel a hallgatók nemcsak egy újabb segítőre és barátra tesznek szert, hanem az angol nyelvtudásukat is csiszolni tudják.

 

Ha egy, a fogyatékosságban érintett, újdonsült hallgató olvasná az interjút, mit üzennél neki?

 

Én úgy hiszem, nem az a lényeges, hogy a munkásságunk fontosságát hirdessem. Egyszerűen azt mondanám neki, hogy ha eldöntötte, hogy továbbtanul, ezt semmiképpen ne adja fel. A felsőoktatás a felnőtté válás egy csodálatos időszaka, és hogyha vannak olyan akadályok, melyek a fogyatékosságával vannak összefüggésben, mi itt a Támogató Szolgálatnál minden lehetséges segítséget szeretnénk megadni ahhoz, hogy minél természetesebben és akadálymentesebben élje meg ezeket a szép egyetemi éveket, épp úgy, ahogyan diáktársai.

 

Ha szeretnél kapcsolatba lépni a Támogató Szolgálattal, vagy egyéb információra volna szükséged, keresd őket bátran telefonon, nézz körül a honlapon, vagy beszélj velük személyesen az irodában!

 

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja utca. 6. A ép.130.

Telefonszám: +36 72/501-500/24014

Holnap: https://tamogatoszolgalat.pte.hu

 

Írta: Matos Sára Anna

Fotó: Guzsvány Réka