December elején volt lehetőségem részt venni egy természettudományi karos szabadon választható online kurzuson. Az órán több vendégelőadó is beszélt különböző témákban, melyek a fogyatékossággal élő emberek sportolási lehetőségeiről és fontosságáról szóltak. 

Az előadás elején Dr. Dömse Eszter, a PTE ÁOK Sportmedicina Tanszék egyik munkatársa és ortopéd szakorvos beszélt a parasportól, illetve a paralimpikonokról.

Kiemelte, hogy a parasportnak ugyanannyi, ha nem több jótékony hatása van, mint bármelyik másik sportnak.

Hogy csak párat említsek: erősíti a közösségi élményt, növeli az önértékelést, a kitartást, valamint a fogyatékosság helyett a képességeket hangsúlyozza. A parasport ezért is alakult ki, hogy a mozgás-, hallás- és látássérült, illetve egyéb fogyatékossággal rendelkező emberek ne magukba fordulva éljék le az életüket, hanem aktívan, és ami talán még fontosabb, közösségben.

Az interaktív, beszélgetős hangulatú előadás után Berkes Gergő számolt be tapasztalatairól a PTE PEAC parasportolójaként. A kerekesszékes versenyző az úgynevezett boccia sportot űzi. Ez a játék a résztvevőknek teljesen ismeretlen volt, így a fiatal elmesélte, hogy ez egy labdajáték, 13 kis bőrlabdával. Van hat kék hat piros és egy fehér. Az elmesélés alapján nekem a curling jutott eszembe, mivel az a cél, hogy a kék és piros csapat tagjai a legközelebb gurítsák labdáikat a fehérhez.

A bocciát lehet csapatban, párban vagy akár egyénileg is űzni. Gergő megemlítette, hogy Magyarországon ez az egyik legnépszerűbb parasport, amely egyébként paralimpiai sportág is.

Hazánkban közel 100 regisztrált versenyzője van. A fiú arról is sokat beszélt, hogy mennyi fontos és pozitív hatása van a parasportoknak, megerősítve Dr. Dömse Eszter szavait. Ezeket a saját példájából is alá tudja támasztani, Gergő életében mindig is fontos szerepet játszott a sport.

Éppen ezért lehet az is, hogy balesete után óriási önbizalmat jelentett neki, hogy tudott újra versenyezni, és talált egy olyan parasportot, ami tetszett neki. Emellett fizikailag is sokat fejlődött, tehát nemcsak lelki és mentális fejlődésen ment keresztül, hanem fizikai előrelépésen is.

Idővel saját magán is észrevette, hogy annak ellenére, hogy kerekesszékes, napról napra egyre több mindent tud csinálni és egyre ügyesebb.

A PEAC versenyzője egyébként minden sorstársát buzdítja a parasportok kipróbálására, mivel ez a tevékenység felelősségtudatot is adhat, önállóvá teheti a kipróbálóját.  Ezek mellett szerinte a kapcsolattartás és kapcsolatteremtés is nagyon fontos, és megemlíti, hogy a boccia által megismert barátai nagy része külföldi, akiket a sportolás előtt nem ismert. Míg a magyarországi versenyek egy hétvége hosszúak szoktak lenni, addig a nemzetköziek akár 10 napig is tarthatnak. Ez idő alatt pedig lehet ismerkedni, illetve ellátni egymást különböző tippekkel, ezzel segítve a társakat. Továbbá a bocciában fontosnak tartja, hogy ahogy minden más parasport, ez is egyfajta érzékenyítés, amire szerinte az embereknek szüksége van. 

Ezzel kapcsolatban bemutatott egy programot is, ami a People First Egyesület kezdeményezése. Ez nem más, mint a Rejtett Város projekt. Ezen az eseményen a fogyatékossággal élők vezetnek túrákat Pécsen. Gergő maga is túravezető, a Széchenyi térről szoktak indulni a székesegyház felé a Barbakánig és vissza, ezután pedig az egyik főtéri kávézóba ülnek be, és beszélgetnek a történtekről.

Ennek a programnak a lényege, hogy bemutassák a túravezetők, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap mint nap.

A fiú elmondása szerint ezek a túrák mindig jó hangulatban szoktak telni, és nagyon sokat szoktak nevetni egy-egy ilyen alkalmon. A beszélgetésen kívül a résztvevők is ki tudják próbálni a különböző helyzeteket, amihez Gergőék szoktak vinni szemtakarókat vagy kerekesszékeket.

Ezután Pataki Veronika, a People First Egyesület elnöke mesélt az akadálymentes turizmusról.

Ez egy rendkívül érdekes téma hatalmas célcsoporttal, ugyanis nemcsak a fogyatékossággal élők tartoznak ide, hanem akár a szemüvegesek vagy az idősebb emberek, akik már nehezebben mozognak.

Az Akadálymentes Turizmus Napján rengeteg program várja az érdeklődőket. Orfűn szokták megrendezni, ahol a résztvevők kipróbálhatják a motorozást, a sárkányhajózást, a kerekesszékes kosárlabdát, a horgászást, a lovaglást, az ír bowlingot és a már korábban is említett bocciát.

Írta: Németh Anna

A fotók a Rejtett Város projekt keretében megrendezett akadálymentes belvárosi sétán készültek, szerzőjük Henth Bertalan.