Az elmúlt tanévet mondhatni a négy fal között töltöttük. Elmaradtak az életmentő kávészünetek, a közös ebédek és a vidám sörözések az évfolyamtársakkal, mindezt pedig az online térben történő találkozások váltották fel. Az idén mindannyian bízunk abban, hogy zökkenőmentesen kezdjük el az új tanévet, és hogy a virtuális téren túl is lesz alkalmunk összeülni és megvitatni az élet nagy kérdéseit. Pécset járva számos erre alkalmas helyet találhatunk, így jelen írásunkkal egy, a választást segítő rövid útmutatóval szeretnénk szolgálni, különösen azoknak, akik éppen most kezdik felfedezni a várost.

Az egyetemisták alapvető szükséglete a kávé, így rögtön ki is emelnék két olyan kávézót, ahová az egyetemi évek alatt kötelező betérnetek. A Rokusch kávézó, ahogy neve is jelzi, az egyetemváros középpontjában, a Rókus sétányon található. A Rokusch 2018-ban nyitotta meg kapuit a vendégek előtt, 2019-ben pedig be is zsebelte a város legjobb vendéglátóhelyének járó díjat a Made in Pécs díjátadón. A kávé mellett olyan szendvicseket, süteményeket és italokat kóstolhatnak meg az idelátogató vendégek, amelyekkel a városban sehol máshol nem találkozhatunk. Ráadásul a hely egyik különlegessége, hogy szinte minden terméket saját maguk készítenek el, így kapható náluk házi készítésű granola és kóla is. A Rokuschtól nem messze a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar közvetlen szomszédságában, az Ifjúság útján található meg a Block Coffee Room. A Block egy családias hangulatú kávézó, amelyet egy házmesteri lakásból alakított ki az egyik pszichológia szakos oktató. A kávékülönlegességek mellett ma már teákat is kóstolhatunk náluk, valamint kipróbálhatjuk a házi süteményeiket és croissant-jukat is. A városban talán a Block az egyik legjobb ár-érték arányú kávézó, ahol a minőségi kávé mellett garantált a barátságos kiszolgálás is.

Különleges pécsi helyekre ugyanakkor nem csak akkor akadhatunk, ha kávézókra vadászunk, hanem akkor is, amikor éppen jól szeretnénk lakni. Már elsős korom óta az egyik kedvenc helyem a városban a Maci Lángosozó, ami ugyan kicsit messzire található a városközponttól, de mindenképp megéri a kirándulást. A hagyományos lángos mellett elképesztően finom töltött lángosokat kóstolhatunk meg változatos ízekben. Vegetáriánus és húsos töltelékek egyaránt elérhetőek, és hogy csak néhányat említsek a gazdag kínálatból, fogyaszthatunk itt chilis babos lángost, bolognai raguval töltött lángost vagy hamburgerhúsos lángost is. Garantáltan barátságos kiszolgálás, kiadós adagok és jó árak várnak mindazokra, akik betérnek a Maci Lángosozóba. Egy másik kedvenc helyem a belvárosban, pontosabban pedig a Citrom utcában található Fry – Söröző a sültkrumplihoz, ahol verhetetlen a sült krumpli és a belga meggysör. A kiszolgálás páratlan, a sült krumplit pedig eredeti belga stílusban készítik, ami az egész városban egyedülállóvá teszi. A krumpli mellé rántott sajtot vagy csirkét is választhatunk, és mindezt pofátlanul alacsony áron. Ne feledjétek, hogy indulás előtt érdemes lehet asztalt foglalni, nehogy kint lógjon a teltház felirat, mire odaértek.  

Amennyiben a kiadós fogások helyett inkább édességre ácsingóznánk, a Jókai cukrászdát ajánlom, amely a Széchenyi tér közelében, a Jókai téren található. Legyen szó akár fagylaltról, akár süteményről, én Pécsen a Jókaira esküszöm. Az árak ugyan borsosak, de cserébe igen magas minőségre és verhetetlen ízekre számíthatunk. Sütemények terén mindig gazdag választékkal várnak, a fagylaltokat illetően azonban gyakran szűkös a választék. Ezért azonban kárpótol az, hogy bármit is kérünk, nem fogunk csalódni. Személyes kedvencem náluk a pisztácia és a sós étcsoki.