A PTE Közgazdaságtudományi Karán található Janus Pannonius Szakkollégium várja azon jelentkezőket, akik szívesen kipróbálnák magukat valami újban, és szeretnének egy összetartó közösséghez tartozni. A JPKSZ-ről, a felvételi menetéről és a szakkollégium adta lehetőségekről Szücs Izabellával beszélgettem, aki a szakkollégium Felvételi Bizottságának az elnöke, illetve a Marketing Bizottság tagja.

Mi az, hogy szakkollégium?

Egy szakkollégium nem feltétlenül kollégium is egyben, mint ahogy a JPKSZ-nek sincs saját kollégiuma. A szakkollégium egy egyetemi hallgatók által alapított, alulról szerveződő, valamint önszerveződő közösség. Bár valamilyen szinten kapcsolódhat egyetemhez, karhoz, minden kérdésben a hallgatók döntenek demokratikusan, illetve közülük kerülnek ki a különböző pozíciót betöltő emberek is, akik a szakkollégium működéséért felelnek. 

A szakkollégiumnak 3 alappillére van, melyek köré a különféle programok szerveződnek: szakmaiság, közösség és társadalmi felelősségvállalás.

Kik és hogyan jelentkezhetnek a JPKSZ-be?

A PTE KTK minden BSc vagy BAM első, második, illetve harmadik féléves, FOKSZ vagy MSc első féléves, nappali tagozatos hallgatóját várjuk szeretettel.

Minden félév elején hirdetünk egy 3-4 hetes felvételi időszakot. A kampány során igyekszünk minél több programot szervezni, hogy megismerhessenek minket az érdeklődők, betekintést nyerhessenek a JPKSZ-es életbe.

A felvételi időszak végére e-mailben kell megválaszolni egy felvételi kérdéssort, melyet Facebook- és Instagram-oldalunkon teszünk közzé a kampány során.

Ezt követően egy körülbelül 20 perces beszélgetésre hívjuk meg a jelentkezőket az E-klubba, szakkollégiumunk klubhelyiségébe.

Milyen lehetőségek várják az érdeklődőket?

A szakmaiság pillér egyik fontos része a kurzusrendszer. Ez szakkollégiumonként változik, nálunk a JPKSZ-ben ez minden félévben az egyetemi órák mellett mindenkinek plusz egy kurzust jelent. A kurzusokat a tagság szervezi, így mindig olyat tanulhatunk, ami minket érdekel.

Szervezünk szakmai előadásokat is, illetve van egy saját esetversenyünk is, a Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Verseny, mely 2021 őszén debütált, és ezentúl minden évben szeretnénk megtartani.

Egy ilyen volumenű esemény, az egyetemi tananyagon felüli tudás, más szakkollégiumokkal való kapcsolat, végzett tagjaink, valamint számos céggel való együttműködésünk pedig kiemelten jó kapcsolati hálót biztosít nekünk. Ezáltal rendszeresek az állásajánlatok, gyakorlati lehetőségek, illetve előadások, kurzusok, de akár egyetemi ösztöndíjak is, melyekre nem jelentkezhetnénk vagy éppen nem szerepelnénk olyan eredményesen, ha nem lennénk JPKSZ-esek.

A szakkollégiumi programok sokszínűek, mindig az aktuális tagság igényeinek megfelelően változnak, hiszen mindent mi szervezünk.

Például ősszel Zsolt László, a Multi Alarm Zrt. vezérigazgatója jött el hozzánk egy kötetlen beszélgetésre a vállalatáról, karácsonykor évről évre részt veszünk a cipősdoboz-akcióban, voltunk már tollasozni, kirándulni, egy jó sörözésre pedig nem lehet nemet mondani.

Milyen feladatkörökben szerepelhetnek a felvett hallgatók?

A szervezeti felépítést illetően van egy öttagú Felvételi Bizottság, akik az egész felvételi kampány lebonyolításáért felelnek.

A Felvételi Bizottság mellet van egy Diákbizottság is, mely a szakkollégiumunk vezetőségét jelenti.

Ebben található a titkár, a programfelelős, a marketingfelelős, a gazdálkodási felelős, illetve a tudományos felelős. Itt a programfelelősön kívül mindegyik pozíció alatt újabb betölthető tisztségek vannak, hogy segítsék a Diákbizottság munkáját.

Milyen a közösség a szakkollégiumon belül?

Nálunk az aktív tagság létszáma körülbelül minden félévben 30-40 fő között szokott mozogni, így egy családias környezetről beszélhetünk.

Félévente veszünk fel új tagokat, akiknek mentorcsoportokat alakítunk ki, hogy könnyebben menjen a beilleszkedés, és gyorsabban váljanak szerves részévé a közösségnek.

Gyakran szervezünk csapatépítő programokat, táborokat, de a leghangulatosabbak a spontán közös ebédek az E-klubban, szakkollégiumunk klubhelyiségében, a PTE KTK földszintjén. Ezek a kapcsolatok a szakkollégista lét után is megmaradnak. Életre szóló barátságok köttetnek, valamint alumni szervezetünk, a Végzett Pécsi Közgazdász Szakkollégisták Egyesülete is aktívan működik.

Miért ajánlod, hogy az érdeklődők jelentkezzenek?

A szakmai kihívásért, fejlődésért, az összetartó, családias közösségért, a jótékonykodásért. Hogy egyetem mellett hasznosan és közben mégis jól szórakozva töltsék el az időt.

Az iskola, az egyetem, a munka mind-mind kötöttek, egyedül pedig nem mindig vagyunk elegek.

Itt viszont bármit megvalósíthat az ember, adott hozzá a támogató közösség, a kapcsolati háló, a szabadság. Tapasztalatszerzést illetően is itt lehet a legtöbb mindent kipróbálni.

Mi volt a legjobb élményed a szakkoliban?

Nem tudok egy konkrét eseményt mondani, annyi pozitív dolog történt velem a JPKSZ-ben.

A legjobb érzés az, mikor látom, hogy egy ötlet valósággá válik, beleláthatok, részt vehetek a színfalak mögötti munkálatokban, mikor látom társaimat és magamat kibontakozni, fejlődni.

Ilyenkor úgy érzem, haladok, haladunk előre, és nem veszünk el a rengeteg diák között az egyetem, a város és a világ forgatagában.

Miután felvételt nyertél a JPKSZ-be, azt kaptad, amire vártál?

Még annál is többet. Kívülről az ember csak a jéghegy csúcsát látja.

Minden KTK-s tanulót bátorítok, hogy jelentkezzen a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégiumba, mert bár én csak kívülről láthattam bele a működésükbe, valóban rengeteg lehetőséget biztosítanak a hallgatók számára. A felvételiről bővebb információt a JPKSZ Facebook– és Instagram-oldalán találtok, valamint az eseményben.

Írta: Takács Eszter