Pécsre érkező vegetáriánus vagy vegán egyetemista vagy? Ha érdekel a környezettudatosság vagy az előbb említettek közül valamelyik igaz rád, ez a cikk neked szól!

Igaz, 2022-ben nem Pécs lesz Európa zöld fővárosa, ennek ellenére ez a település is színes felhozatallal rendelkezik a környezettudatos életmódot támogató programokban, helyekben és üzletekben. Tarts velem, és bemutatok számodra pár színt a palettáról.

Mandala étterem (Perczel Miklós u. 26.)

Pécs 2018 óta üzemelő vegetáriánus étterme. Nyitásakor nagy űrt töltött be a város életében.

Az indulásakor megfogalmazott céljaik közé tartozik, hogy a „húsevő” közönség számára is tudjanak olyan éttermi élményt nyújtani, amellyel ötleteket, megoldásokat kaphatnak a fenntartható és húsmentes étkezésre.

Emellett céljuk a keleti harmónia és a modern egészségszemlélet ötvözésével egy új fúziós konyhát behozni városunkba.

Forrás: pecsma.hu

LYR étterem (Ferencesek u. 4.)

100 % vegán, és amit lehet, lokálisan szereznek be. Ennél jobban egy mesében se kezdődhetne egy étterem bemutatása.

A Lyr csillagképről kapta nevét, ez a skót mintára nyíló étterem az „új hullám” képviselője Pécsen.

Itt biztonsággal ehetnek a vega vagy vegán étrendűek, illetve a tejfehérje- és laktózérzékenyek. Emellett a speciality kávéik is említésre méltóak, de a hely legfőbb profilját mégiscsak az igényesen és nagy odafigyeléssel készült ételek alkotják. 

Forrás: pecsma.hu

Orma Gerilla Pékség (Király u. 58)

A kovászolt kenyerek hazája a Mecsek lábánál elnyúló városban az Orma Gerilla Pékség, ahol igyekeznek egészséges, lehetőleg lokális és bioalapanyagokból dolgozni, hogy igazán jó péktermékek készülhessenek.

Egy egyszerűbb kenyérnél is igyekeznek törekedni a diverzitásra, így többféle lisztet használva sütik különleges kenyereiket, melyekből például a P’artisan Caféban, a Mandala étteremben és a Nagyi boltjában is lehet kapni.

A vegyesen felhasznált lisztek szerintem sokkal jobb ízt is eredményeznek, és az Orma árai nem sokkal magasabbak a hagyományos pékségekben vásárolható termékeknél. Mielőtt meglátogatnád, érdemes csekkolni a nyitvatartást. 

Forrás: embermod.hu

Zöld Folt Közösségi Kert (Király u. 7)

Egy kis zöld menedék a városi emberek számára, ahol maguk termeszthetik meg a saját paradicsomukat, vagy ami éppen a szívük vágya.

Ez a kis zöld éden alapvetően csak a pályázaton bekerülő partcellatulajdonosoknak van nyitva, de néha, különleges alkalmakkor, egy-két program keretében látogathatóvá válik egyszerű halandók számára is.

Ilyen lehetőséget nyújt például a Magbörze vagy Palántabörze, ahol saját kertünkbe szerezhetünk be pár igazán izgalmas növényt, illetve ha idén nem alakul ki egy újabb járványhullám, a Közösségi Kertek Éjszakáján is ellátogathatunk majd a kertbe. Ha pedig nem csupán a kert miatt mennél, Hajba Gergőék számodra találták ki a Silent Cultivationt, ami egy kis elektronikus zenével megbolondított buli ezen a csodás helyen.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Zöld Blokk (Nagy Imre u 25.)

A Kertvárosban nyílt csomagolásmentes bolt egy igazán hiánypótló üzlet a városban. Egyrészt mivel nejlonpazarlás-mentes vásárlásra ösztönöz, másrészt mivel összegyűjti a környékbeli kistermelők és kézművesek portékáit a boltban, amiket így mi könnyedén szerezhetünk be.

Az üzlet tulajdonosainak célja az volt, hogy az összes alapvető háztartási eszköz és alapanyag egy helyen megtalálható legyen vagy csomagolásmentesen vagy környezetkímélő verzióban.

Így egyféle modern szatócsboltként lett zászlóshajója a zöld gondolkodásnak a környéken.

Forrás: zoldblokk.hu

Írta: Rónoki Bertalan