Újdonsült sorozatunk következő részében kissé szentimentálisabb vizekre evezünk. Hiszen vannak napok, amikor a sok-sok teendő után nincs kedve az embernek semmi máshoz, mint egy érzelemdús film kíséretében kikapcsolódni egy finom tea mellett. Nagy szerencsénkre a Netflix élen jár ebben a kategóriában: a következő filmek között van olyan, ami a feltöltődés élményét előlegezi meg, ugyanakkor van, amelyik komorabb hangvételű és megható történetekről szól, és persze olyan is, melyet gyengéd humor fűszerez meg. De készülj fel előre, mert lehet, hogy szükség lesz zsebkendőre is!

Jelen írás egy sorozat része, az előző rész itt olvasható.

Ízek, imák, szerelmek (2010)

Ambíciók, elszalasztott lehetőségek jóvátétele, befelé fordulás. 

Mivel mással is indíthatnánk, ha nem az önmegvalósítás és a második esélyek kézikönyvével. Főszerepben a frissen elvált Liz (Julia Roberts), akinek már nem volt elég a tökéletes élet látszata. Mit is ér a jól menő karrier, ha nem hoz lázba? Mit ér a házasság, ha igazán nem szereted azt, aki mellett reggelente felébredsz? És mit is ér úgy egy élet, hogy nem ragadjuk meg a boldogság esélyét?

Forrás: port.hu

Miután Liz eldöntötte, hogy végleg kilép házasságából, világ körüli útra indul. Isteni pizzákat eszik a macskakövezett Olaszországban (majd persze új farmer után koslat), Indiában önmagát igyekszik kiismerni, miközben az áhított lelki egyensúlyt keresi, amire végül aztán Bali szigetén talál rá.

Attól függetlenül, hogy főhősnőnk még véletlenül sem a szerelem reményében utazza körbe a nagyvilágot, a történetben néhány jóképű férfinak (többek között James Franconak) mégiscsak helye akad. Tehát így kapjuk meg az Ízek, imák, szerelmek hármasát.

A zongorista (2002)

Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) egy rettentően tehetséges zongoraművész. Szíve hölgyének szavaival élve „senki sem játssza Chopint úgy, ahogyan ő”.

Miközben a Cisz-moll keringő hangjai csendülnek fel egy békés varsói lemezstúdióban, Wladyslaw hatalmas robbanásra lesz figyelmes. Egyből tudja, hogy a nácik fenyegetése az, ami ezentúl mindörökké megváltoztatja az életét. Kegyetlen antiszemitizmus, féltő szerelem és a túlélés reménye.

Forrás: port.hu

A zongorista találékony, sosem adja fel elveit és szenvedélyét. Itt-ott akad egy-egy segítő kéz, de sorsa mindig csak egyre rosszabbra és rosszabbra látszik fordulni. 

Képes-e ilyen időkben hű lenni az ember önmagához?

Miben tudja megtalálni a menedéket akkor, amikor az egész élet egy romokban heverő csatatérré változott? 

Veled minden hely ragyogó (2020)

Egy tinidráma. De nem a könnyebbik fajta.

Két sebzett, fiatal lélek találkozik egymással: Violet, aki nővére elvesztését követően képtelen autóba ülni, nem szívesen elegyedik felesleges bájcsevejekbe és egy extravertáltnak tűnő, ugyanakkor kiskori traumáktól sebzett fiú, Theodore története, a közönségkedvenc könyv adaptációjának keretein belül. 

Forrás: netflix.com

Theodore-t lenyűgözi az elmúlás, és nem szereti a címkéket. A kisfelnőtt fiút társai kiközösítik, és pszichológushoz jár. Violet pedig nem bírja már tovább a gyász okozta szenvedést, de Theodore lesz az, ami megmenti őt végzetes döntéseitől.

A bú lassan szeretetté, megértéssé alakul át, és olykor keserédes nevetés álarcát ölti magára.

A két fiatal egymásba szeret, és igyekeznek átsegíteni egymást minden borzalmon, amin keresztülmentek. Azonban mindeközben a megbélyegzés, a kísértő múlt és a fiatalkori nehézségek vissza-visszarántja őket a valóságba. 

Már csak az a kérdés, hogy elég-e ennyi, hogy megmentsék egymást? Elég-e egy tiniszerelem ahhoz, hogy újra ragyogóvá váljon az élet?

Benjamin Button különös élete (2008)

David Fincher vonalvezetése, Brad Pitt főszereplése, Benjamin Button különös és magával ragadó életének története.

1918, New Orleans, egy eddig soha nem látott életút veszi kezdetét. Megszületik Benjamin Button, méghozzá 80 évesen. A rozoga testbe bújtatott fiúcskát valaki otthagyja egy idősek otthonának lépcsőjén. Egyetlen szerencséje, hogy Queenie (Taraji P. Henson) szerető kezeinek gondozásába kerül. Az idő múlásával a fiú egyre fiatalabb és üdébb lesz.

Forrás: port.hu

Így Benjamin előtt hosszú és tartalmas, de megpróbáltatásokkal teli, no meg különleges és furcsa élet áll. Sokat lát, sok helyen jár, sok embert ismer meg és sokan ismerik meg őt, a „csodát”.

Köztük Daisy (Cate Blanchett) is, aki mindörökké egyetlen szerelme marad, hiába próbálja meg enyhíteni hiányát és kapcsolatuk kezdeti beteljesületlenségét.

Nem tudni, mennyi idejük marad hátra, de egy biztos: Benjamin Button élt. Méghozzá különösen. 

Napos oldal (2012)

Zárjuk a sort pozitív végkicsengéssel!  A Napos oldal filmdráma mivolta ellenére egy nagy adag öniróniával vág át az élet minden nehézségén és az érző emberi lét összes krízisén, ezzel hagyva itt bennünket egy keserédes moziélménnyel. 

Hogyan lépjünk túl a múlt sebein és traumáin? Ezt a kérdést latolgatja Pat (Bradley Cooper) és Tiffany (Jennifer Lawrence) is. Pat most jött ki az elmegyógyintézetből, hiszen a válás meglehetősen padlóra küldte.

Forrás: port.hu

Szülei házába kényszerül vissza, állása nincs, szeretne továbblépni és újrakezdeni. Tiffanynak, a különc és egyben különleges nőnek (akit egyébként Jennifer Lawrence-nél senki nem játszhatna jobban) szintén bőven van felejtenivalója.

Miután találkoznak, Tiffany úgy dönt, segít Patnek visszahódítani egykori kedvesét.

Nem árulok el nagy spoilert azzal, hogy ezek ketten, ahogyan az lenni szokott, leginkább egymáshoz közelednek, mintsem az előre kitűzött célhoz. 

Írta: Matos Sára