„Nem néhány emberre van szükségünk, akinek életmódja tökéletesen hulladékmentes, hanem több millióra, akiknek ez tökéletlenül sikerül.” 

/Anne-Marie Bonneau/

Napjainkban vészesen a fejünk fölé tornyosul az összes Földünk ellen elkövetett felelőtlen tettünk, ami ellen most még talán nem késő fellépni. Környezettudatosság, fenntarthatóság, zero és low waste életmód. Manapság gyakran hallott, olvasott szavak. Tudjuk egyáltalán, hogy mit jelentenek és miért fontosak 2021-ben ezek a kifejezések? Tulajdonképpen nem is az a fontos, hogy mi a pontos definíciójuk, hanem az, amit képviselnek. Bizonyos szempontból mind egy kalap alá vehető, hiszen a céljuk ugyanaz: egy hosszú távon fenntartható, közös felelősségvállaláson alapuló, a hulladéktermelés visszaszorításával járó életmód a bolygónkon.

Megtetszett a dolog? Tennél valamit a Földért és a jövőnkért? Akkor vágjunk is bele!

A zero vagy low waste életmód egyik legfontosabb gyakorlati alappillére, hogy amit lehet, otthonról vigyél magaddal. Ez egy odafigyeléssel és aktív ezen való gondolkodással összekötött, tudatos életmódot feltételez, azonban sokkal egyszerűbb ezeket a szokásokat beépíteni a hétköznapjaidba, mint azt hinnéd.

Mindent használj el, amit már megvásároltál, semmit ne dobj ki azért, mert holnaptól zöldre váltasz. Állíts fel egy fontossági sorrendet, írj össze egy listát azokról a dolgokról, amiket le szeretnél majd cserélni, és lassanként építsd be őket az életedbe. Fontos megjegyezni emellett, hogy pénztárcabarátabb is, ha türelmes vagy és megvárod, amíg a már meglévő, nem zero waste termékeid kifogytak, mivel nagyon drága mulatság az összes tetsző zero waste terméket egyszerre beújítani (tapasztalatból mondom).

Az igények és preferenciák mindenkinél mások, így az alább olvasott eszközök közül szűrd meg, neked mire van/lehet szükséged, és gondold át, miért is ne cserélnéd le eddig használt eszközeidet környzetbarát megoldásra?

A Zero Waste Mindennapok csoport tagjainak segítségével összegyűjtöttem a szerintem legalapvetőbb zero waste eszközöket, amikkel elindulhatsz egy környezettudatos élethez vezető úton.

Bevásárlás

Vászonzsák, hátizsák vagy bármi, ami hosszú távon strapabíró és otthonról viszed magaddal

A bevásárlás egy olyan tevékenység, amit hetente legalább egyszer biztosan elvégzünk. Nagyon fontos tehát, hogy a heti rendszerességű vásárlásunkkor minden alkalommal leakasztunk a kasszánál egy bevásárlószatyrot (legyen az műanyag vagy papír) vagy a magunk által hozott táskába pakolunk bele. Ha 52 naptári héttel számolunk, akkor az 52 darab újabb és újabb bevásárlószatyrot jelent 1 darab táskával szemben. Azt pedig mind tudjuk, hogy a legtöbb ember nem heti egyszer jár boltba, így a szám is csak nőttön-nő. Azt tudtad, hogy az eldobható műanyag szatyrokat és zacskókat megközelítőleg  összesen 20 percig használjuk, aztán eldobjuk? És azt tudtad, hogy alig-alig hasznosítják őket újra, és körülbelül 400 év alatt bomlanak le?  A belőlük keletkezett mikroműanyagokról pedig ne is beszéljünk.
Kérlek, vigyél magaddal bevásárlótáskát, ha boltba mész.

Kisebb méretű textil- vagy vászonzacskók és -szütyők 

 

Ezek a szütyők szolgálnak a boltban letépkedett műanyag zacskók és papírzacskók helyettesítésére. Az ilyen zacskókba tudod beletenni a pékárut, zöldséget és gyümölcsöt, valamint a kimérős változatban kapható magvakat is. Mivel ezek textil- vagy vászonanyagból készülnek, ezért moshatóak és több száz alkalommal újrahasználhatóak. Ezek segítségével megszabadulsz a hazavitt nejlonzacskók tengerétől, és nem járulsz hozzá a 400 éven át tartó, 5 emberi élethosszt és rengeteg károsanyag-kibocsátást követelő lebomlási folyamathoz.

Folyadékpótlás

Kulacs (lehetőleg üveg vagy fém)

Ha nyitott füllel és szemmel járunk, bizonyára több alkalommal felfigyeltünk már a „Ne vegyél palackozott vizet!” felszólításra és az ehhez hasonlókra. Temérdek információ jut el hozzánk a nap minden percében, mégis érdemes megfogadnunk ezt a tanácsot. Miért is? Mert világszerte percenként több mint 1 millió műanyag palackot adnak el. A palackozott víz előállításához pedig egyrészt 2000-szer annyi energia szükséges, mint a csapvízéhez, másrészt évente 5-13 millió tonna műanyag is eljut miatta az óceánokhoz. A Treehugger fenntarthatósággal foglalkozó oldal egyik legfrissebb cikkéből szintén az derül ki, hogy a palackozott víz 3500-szor károsabb, mint a csapvíz. A kutatás, melyben Barcelona lakosságát vették mintául, arra a következtetésre jutott, hogy ha a spanyol város  minden tagja csak palackozott vizet fogyasztana, akkor 83,9 millió dollárral többe és 1,4 fajjal kevesebbe kerülne évente a vízfogyasztás.

Tisztálkodás

Bambusz fogkefe

Tudtad, hogy az életed során használt összes fogkefe még mindig megtalálható valahol a Földön? A fogkefék többsége ugyanis nem újrahasznosítható, mivel a legtöbb ma készült műanyagot nehéz vagy lehetetlen hatékonyan szétbontani. Szerencsére már erre is van megoldás. A bambusz vagy fanyelű fogkefe nemcsak természetes alapanyagból készül és sokkal kevésbé káros a környezetre, lebomló, de akár még komposztálható is. A funkcióját pedig ugyanúgy betölti, mint egy többféle műanyagból álló, a bolygóról talán soha el nem tűnő társa.

Mosható arctisztító korong

Az eldobható vattakorong pamutból készül, amely azon túl, hogy egyszer használatos eszköz a fürdőszobában, amit műanyag zacskóba csomagolva lehet megvásárolni, más kártékony tulajdonsággal is bír. A pamut mint anyag például annak ellenére, hogy természetes alapanyag, a gyapottermesztés rendkívül nagy vízigénye miatt – pólónként számolva kb. 2650 liter víz – a gyapot termelésének fenntarthatósága megkérdőjelezhető, már nem tartozik a legideálisabb összetevők közé. A gyapot termesztéséhez használt peszticidek mindemellett  rontják a talaj minőségét, majd a talajvízrendszerbe szivárogva hatással vannak a termesztési területeken élő állatokra és emberekre. Továbbá ezek a vegyszerek valószínűleg a bőrünket is elérik arctisztításkor. Azonban egyes vattakorongok nem is pamutból, hanem szintetikus szálból készülnek, tehát valójában egyszer használatos műanyagok. Lehet ezt még fokozni?
A mosható arctisztító korongokban az a csodálatos, hogy ha egyszer megveszed őket, akkor elnyűvésig újrahasználhatóak, csak egy kis víz és szappanos átmosás kell hozzá. Nekem remekül bevált. Nem fogy el, nem kell újat venni, véded a bolygót és bőrödet is. Lehet ezt még fokozni?

Női intimhigiénia, avagy menstruáció

3000 nap, 10.000-12.000 darab, 150 kilogramm. Minek a számai ezek? Egy nő egész életében átmenstruált napjai, az az alatt elhasznált eldobható menstruációs eszközeinek darabszáma és ezek megközelítőleges össztömege. Az eldobható menstruációs eszközök rengeteg műanyagot, némelyik fajtájuk kőolajszármazékot is tartalmaz, előállításuk során pedig klórral fehérítik őket. Lebomlási idejük akár 500 év is lehet. Ez egészen elrettentő, de szerencsére már erre is vannak környezettudatos alternatívák.

Mosható betét

Ez az alternatíva jelenleg a legkedveltebb a nők körében. Használata nem jelent akkora kihívást, mint az intimkehely, és már jóval régebb óta van a köztudatban, mint a menstruációs bugyi, így az emberek jobban megbíznak benne. A mosható betétet körülbelül 5 évig lehet használni, de a megfelelő és rendszeres tisztítására persze gondosan oda kell figyelni. Mosás előtt például érdemes beáztatni és a mosógépbe való bekészítésekor mellőzni az öblítőt, ugyanis attól veszít nedvszívó képességből. Ha erre a kettő dologra képesnek érezzük magunkat, nem lehet baj.

Intimkehely

A menstruációs kehely jobban elriasztja a nőket, mivel kiválasztása és használata több türelmet és odafigyelést igényel, mint az alsóneműbe illeszthető vagy alsóneműként funkcionáló társai. Az orvosi szilikonból készült eszköz mérete és formája sem mindegy, ugyanis nincs két egyforma ember, így minden nőnek teljesen más alakú a megfelelő. A kiválasztása így igencsak fontos. Használata igényel némi energiát (utánaolvasás és türelem) és valamennyi kreativitást is a hétköznapokban. Azonban megéri, mivel akár 10 évig is használható, valamint ez az eszköz a legtartósabb a nap folyamán is, hiszen elég akár 10-12 óránként kiüríteni. Mivel a kehely használata során a vér nem érintkezik a nyálkahártyával, ezért nem is büdösödik, és a toxikus sokk szindrómától sem kell tartani. Tisztítása szappanos vízzel, fertőtlenítése pedig forró vízzel történik.  Ha az ember belejön, már nem is érti, hogy élhetett nélküle (tapasztalat).

Menstruációs bugyi

Ez a fenntartható alternatíva még egészen újnak számít hazánkban. A menstruációs bugyit leginkább enyhe vagy normál vérzésre ajánlják, de már itt-ott fellelhető erősebb nedvszívó képességű változata is. Ez az alsónemű direkt úgy lett kialakítva, hogy megakadályozza a szivárgást, a kellemetlen szagokat, és kényelmesebb legyen, mint bármely másik külsőleg alkalmazott menstruációs eszköz.

Tisztítószerek

Minden felületre külön tisztítószert vásárolni egyáltalán nem környezetbarát, műanyagmentes vagy zero waste. A legtöbb ilyen háztartási eszközt ki lehet váltani ecet és szódabikarbóna kombójával. Ha szkeptikusak vagytok a hatékonysággal kapcsolatban, nézzetek rá Vászonzsákos lány videójára.

Ha tetszik a kezdő zero waste eszközök rövid listája, akkor ajánlom, hogy kukkants rá a Zöldülő Háztartásom oldal szerkesztőjének 30 Kezdő Zero waste lépés listájára is.

Edukáció

Sokan azt tanácsolják, hogy ha komolyan érdekel a zero waste életmód, akkor ne az ehhez szükséges eszközök beszerzésével, hanem az életmód megismerésével kezdd. Erre már rengeteg platformon keresztül és megannyi formában nyílik lehetőséged. Összegyűjtöttem néhányat, hogy könnyebb legyen eligazodnod.

Videók

Vászonzsákoslány; Tóth Andi Hulladék Nélkül; Vegamama

Cikkek, oldalak

Zerohero.hu; Hulladekmentes.hu; Zoldpolc.hu; Greendex.hu; Zöldülő háztartásom; Zero plastic spirit

Facebook-csoportok

Zero waste mindennapok;  Zero waste otthon – tudatos életmód

Könyvek

Bea Johnsson: Zero waste; Tóth Andi: Dobd ki a szemetest; Munkácsi Brigitta:Levendula és ecet; Georgina Wilson-Powell: Tényleg zöld?

Apró figyelmességek

Ahogy egyre több információd lesz, úgy fogsz tudni egyre több dolgot átvinni a gyakorlatba.

A mindennapok során rengeteg olyan apróságnak tűnő, mégis környezettudatosság szempontjából nagy választás elé kerülünk, amire eddig talán nem is figyeltünk oda. Gondolok itt például arra, hogy már a hipermarketek polcainál is eldőlhet, hogy pozitív irányban tudsz-e változtatni az életmódodon, vagy sem. Nem kell ugyanis kimérős boltba (Pécsett már kettő is található!) menni ahhoz, hogy ökotudatos módon vásárolj. Válaszd a környezetbarát csomagolást, vagy ami még jobb, válaszd a csomagolásmentes alternatívát! A gyümölcsök, zöldségek és pékáruk csupasz és beborított fajtái néha csupán egy karnyújtásnyi távolságra vannak egymástól az üzletekben. Ezek tárolásához szükséged lesz egy vászon- vagy textilanyagból készült kis bevásárlózacskókra. Legközelebb, ha vásárolsz, válaszd a csomagolásmenteset!

Újrahasznosítás

Ha a termék, amit mindenképp szeretnél megvásárolni, egyáltalán nem elérhető csomagolásmentesen, akkor a környezetbarát csomagolással is támogathatod a fenntarthatóságot. A papír, fém vagy üveg a legjobb választás, hiszen ezeket a legkönnyebb újrahasznosítani. Azonban akkor sem kell rosszul érezned magadat, ha olykor-olykor becsúszik egy műanyagcsomagolás.

Tudnod kell viszont, hogy nem minden műanyag újrahasznosítható, ám ha nincs alternatíva, csak a plastic csomagolású verziók, akkor már a boltban nézd meg, hogy az adott csomagolás újrahasznosítható-e. Ehhez segítséget nyújthat az alábbi kép.

Írta: Czirják Linda