EHÖK HÍR
EHÖK A mohácsi freestyler nyomában, aki megtanítja, hogyan bánj a labdával

A mohácsi freestyler nyomában, aki megtanítja, hogyan bánj a labdával

2021-02-20

A legtöbb futballszeretőnek a dekázásról és remekbe szabott trükkökről elsőre Ronaldinho, Messi vagy Neymar neve ugorhat be. A freestyle azonban nem labdarúgás, és ebben a sportágban még az említett világsztárok is könnyen elbuknának a legjobbakkal szemben. Nagy Ervinnel beszélgettünk, aki a mohácsi grundról indulva járta be a világot trükkjeivel és fejlesztette tökélyre technikáját. 

Honnan jött a freestyle mint életérzés és sport? 

Ahogyan sokan mások, gyerekkoromban én is sokat fociztam a barátaimmal. Mindig is csodáltam a technikás játékosokat, akik feltűntek a különböző reklámfilmekben, de nem tudtam, hogy ez az egész a hagyományos futballtól egy teljesen különálló műfaj. 

A freestyle labdarúgást tíz évvel ezelőtt kezdtem el, amikor értesültem róla, hogy egy magyar sportoló, Kovács Péter világbajnok lett.

Ezután mélyebben beleástam magam a sportág rejtelmeibe, és nem volt megállás. Rátaláltam a magyar freestyle foci közösségre, ahonnan többen is kiemelkedő nemzetközi eredményeket értek el akkoriban. 

Klasszikus low-air (alsó testtel végzett gyakorlatok – a szerk.) trükkök és Stratosphere trick. Mozdulataid egyedülállóak az egész világon, és számos hazai, illetve nemzetközi eredményt értél el. Melyikre vagy a legbüszkébb?

Versenyzőként nem igazán tudnék kiemelni egy-egy sikert. Boldog vagyok, hogy képviselhettem Magyarországot a legnagyobb tornákon, és büszke vagyok a világcsúcsokra, melyek a nevemhez kötődnek. 

Mindezeknél azonban nagyobb dolognak tartom, hogy elindítottam személyes YouTube-csatornámat, melyen többek között a Freestyle suli című sorozat fut. Az én időmben nem volt hasonló platform, ahol tanulhattunk volna.

Rutinosabb sporttársainkat kellett nyaggatni az MSN-en, vagy külföldi freestylerek videóit elemezgetnünk képkockáról képkockára, hogy ellessük a helyes technikát, ha nehéz trükköt akartunk megtanulni. 

Persze ennek is megvolt a maga varázsa, de szerencsére ez már a múlt. Jelenleg azon dolgozom, hogy a következő generáció számára a lehető legszélesebb tudásanyagot tegyem közzé. Úgy gondolom, a sportnak többről kell szólnia, mint az öncélú rekordhajszolás.

Készülsz jelenleg valamilyen versenyre?

A jelenlegi vírushelyzet sajnos minket is érint, de talán már az előző válaszomból is érezhető volt, hogy nem egy újabb sporteredmény elérésére fókuszálok. Elsősorban már nem versenyzőként tekintek magamra. Természetesen ez nem zárja ki, hogy a jövőben ismét nevezzek, de például már a járvány előtt is én feleltem egyes versenyek élő közvetítéséért.

Ebben a sportágban alig vannak külső támogatók, jóformán mindent a versenyzők szerveznek saját maguknak, szóval én is igyekszem tenni a közösségért a legjobb tudásom szerint.

Melyek a kedvenc trükkjeid?

A low-air stílus szerelmeseként kedvelem az erőnléti és a technikai próbatételeket egyaránt.

Kedvenc trükköt nem tudnék kiemelni, inkább egy olyan palettát, amiből válogatva egy számomra komfortos stílust kapunk.

A szerteágazó, változatos, de felszínes ismeretek helyett igyekeztem már a kezdetektől fogva specializálódni, és kevés dologban nagyon mély, stabil tudásra szert tenni. Ilyen például a reverse wrap  Ezt továbbfejlesztve alkottam meg a saját trükkömet, amit én csak „Stratosphere”-nek hívok.

Mindemellett nagy kedvenceimnek számítanak a revcrossból indított outside no touchok akár önmagukban, akár nyakatekert beckes, lebiodás variációk formájában, de ezekkel az idegen kifejezésekkel nem is untatnálak titeket tovább. Aki furcsa elnevezésű trükköket szeretne gyakorolni, találhat érdekes videókat a csatornámon. 

Ki motivál a legjobban?

Talán az első interjúalany vagyok, aki nem a Touzani-féle (a modern freestyle ,,atyja” – a szerk.) sablonszöveggel válaszol erre a kérdésre. Az első generáció tagjai szinte egytől egyig az ő hatására ragadtak labdát, de én hozzájuk képest jóval később kezdtem.

Petike (Kovács Péter – a szerk.) sikereit látva először a hazai nagyágyúk videóihoz kaptam kedvet. Karászi Roland volt rám a legnagyobb hatással, aztán személyesen is felvettem a kapcsolatot helyi freestyle-erekkel, akik közül Szendi Zsolt máig aktívan űzi ezt a remek sportot, a napokban edzettünk is együtt.

Jelenleg az itthoni mezőnyből Kvárta Mátyás, Szabados Ádám, illetve Hajagos Máté nevét tudnám kiemelni. A legmotiválóbb számomra azonban Csima Pongrác, aki már akkor rutinos versenyzőnek számított, mikor én még a sportág létezéséről sem tudtam. Hihetetlen, hogy 35 éves elmúlt, és még mindig tud újat mutatni, folyamatosan feszegeti a határait, igazi példakép! 

Említhetném még Horváth Tamást, aki a videóin keresztül igyekszik átadni az igazi freestyle-életérzést, valamint Hamza Nabil élő fellépései során végzett közösségépítő tevékenysége is példaértékű.

Nem feledkezhetünk meg a hölgyekről sem, Szász Kitti négy világbajnoki címéhez, azt hiszem, nem kell semmit hozzáfűzni.

Elnézést kérek azoktól, akik kimaradtak, de holnap reggelig sorolhatnám a neveket, tehetségekből szerencsére nincs hiány!

Külföldi vizekre evezve: ha egy konkrét példaképet kéne megneveznem, akkor egyértelműen a lengyel Paweł Skóra nevét tudnám kiemelni. A svéd Rickard Sjölander (Palle) mellett ő volt az, aki a low-air stílus alapjait letette, a ma ismert trükkök jelentős részét a világon ő csinálta meg először. Életre szóló élmény volt vele találkozni, meghatározta az egész karrieremet.

Mit gondolsz, mekkora az átfedés a labdarúgás és a freestyle között? Lehet valaki jó az egyik sportágból, de kevésbé tehetséges a másikból?

Természetesen! Örülök, hogy erre a kérdésre is kitérünk!

Az emberek szeretik keverni a kettőt – önhibájukon kívül –, hiszen a klasszikus labdarúgás több mint száz éve az egyik legnépszerűbb sport, míg a freestyle kevésbé közismert. Ebből kifolyólag nem is nagyon tudják máshoz kötni, amikor meglátják nálunk a focilabdát.
Legtöbbször arra kíváncsiak, hogy vajon hányat tudunk dekázni. Nem tudják, hogy ez egyes versenyszámokban (pl: ironman, challenge, sick three) tiltott mozdulat, amikor kombózunk, hiszen megtöri a trükkök folyamatosságát.

A dekázás számunkra pihenési lehetőség két trükk között, tehát egy felesleges érintés, mely hibának minősül.

Emellett nem ritka, hogy edzés közben odajönnek gratulálni egy látványos kombó után, és megkérdezik, hol focizom. Sokszor nehezen tudják feldolgozni a választ: sehol. 

Egy focistának remek kiegészítő tevékenység tud lenni, ha elsajátítja a freestyle alapjait. Viszonylag rövid idő alatt rengeteget fejlődhet tőle a labdaérzék, de mindkét sportot egyszerre profin művelni már csak a regenerációra fordítható idő szűkössége miatt sem lehetséges. Mindkét tevékenység „teljes embert” kíván, ha nem csak hobbiként, félgőzzel űzzük.

Amikor komolyabban beleástam magam a freestyle világába, rá kellett döbbennem, hogy az általam kedvelt technikás labdarúgók ebben a műfajban amatőrnek számítanának.

Egy freestyle versenyen még a zseniális Ronaldinho is elvérezne a kvalifikáció során.

Fordított helyzetben ugyanezt tudom mondani. Velem csak többen lennénk a pályán. Nem tudom, mivel járulhatnék hozzá a győzelemhez.

Fejelni nem tudok, futni nem szeretek, a modern labdarúgásra jellemző taktikákat is csak a Fifából ismerem, és egy meccset sem láttam évek óta.

Ebből kiindulva Isten óvja azt a focicsapatot, amelyikben egy freestyler játszik!

 

Aki elindulna a freestyle rögös útján, az alábbi videótól kezdve, az alapoktól sajátíthatja el a labdazsonglőrködés alapjait...

… és egy kis ízelítő arról, milyen szintre juthatsz el.

 

Nagy Ervin főbb eredményei:

 

Versenyeredmények:

European Freestyle Football Championship (EB részvétel Battle kategóriában)

Decathlon Freestyle Cup: 3. hely (Challenge kategória) - országos bajnokság

Decathlon Freestyle Cup: 4. hely (Challenge kategória) - országos bajnokság

Ultimate Freestyle Competition: Top 16 (Battle kategória) - Nemzetközi torna az Egyesült Királyságban

Red Bull Street Style HUNGARY: Top 16 (Battle kategória) - VB selejtező

 

Rekordok:

Világrekord: 5 outside Lemmens Abbas ATW

Világrekord: 28 Reverse Wrap 1 perc alatt

Országos csúcs: 27 outside Abbas ATW

 

További kapcsolódó tartalmakért látogass el Ervin közösségi oldalára, illetve nézd meg videóit.

 

Írta: Prezsnyák Péter

Fotó: Kertész Rita