EHÖK HÍR
EHÖK Édes művészet – interjú Kismárton Mátéval

Édes művészet – interjú Kismárton Mátéval

2020-01-09

Kismárton Máté, a Somogy megyei Nagyatádról származó fiatalember öt éve foglalkozik tortadekorálással, jelenleg cukrászként dolgozik külföldön, és igyekszik fejleszteni magát, hogy szebbnél szebb mesterművekkel tudja ámulatba ejteni az embereket. Beszélgetés a tortadesignerek világáról.

Mikor és hogyan ismerkedtél meg a tortaekorálással? Mi vonzott benne és mióta foglalkozol vele?

Körülbelül öt éve kezdtem el sütéssel, tortadekorálással foglalkozni, amihez onnan kaptam inspirációt, hogy szakácsként is tanultam, illetve szerettem a rajzolást és a művészetet. A tortadekorálasban az a vonzó, hogy kézzel cukorból, csokoládéból és egyéb ehető anyagokból bármit el lehet készíteni, ami szülinapon, esküvőn, vagy egyéb összejövetelen az asztalra tehető, ezzel örömet okozva az ünnepeltnek, látványos ehető édességeket lehet kreálni.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást számodra?

Minden torta egy bizonyos fokig kihívás.

Amit többször elkészítek, az már egyszerűbben megy idővel, de évről évre jönnek be új trendek, dizájnok is. Ezen kívül van amit külön  a megrendelő kér, és természetesen a tortát az ízlésének megfelelően kell elkészíteni. De szeretem a kihívásokat, az új dolgokat, azokban van az igazi izgalom, hogy vajon mi is sül ki belőle.

Fel tudnál  sorolni a szakmához kapcsolódó sztereotípiákat?  Kaptál már olyan beszólást, hogy „Áh, ez csajos, inkább focizz!” vagy ehhez hasonlót?

Még soha senkitől nem kaptam olyan megjegyzést, hogy ez „lányos” szakma lenne, és inkább válasszak mást, ellenkezőleg! Mindenki azt mondja, hogy ez nagyon is nekem való, jól csinálom, csak így tovább! Én is úgy érzem, hogy tényleg megtaláltam azt, amit igazán szeretek és szívből csinálok.

Létezik ebben a műfajban olyan egyéni stílus, hogyha valaki ránéz egy kész remekműre, akkor egyből rá tudja vágni, hogy: „Na, ezt XY készítette!”

Létezik egyéni stílus, az az igazi, amikor meg tudjuk mondani egy tortáról, hogy ki a készítője. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, rengeteg idő kell.

Aki benne van ebben a szakmában, az tudja milyen nehéz egyedinek lenni.

Rengeteg múlik az önszorgalmon és a kreativitáson, persze mindenkinek szüksége van arra is, hogy ihletet merítsen az internetről, mások munkáiból, különböző fórumokból.  A legnagyobb példaképem, akit személyesen is jól ismerek, Lengyel József, a győri Torta és Karamell szalon tulajdonosa, az ő munkáit könnyű másokétól megkülönböztetni, mivel nagyon letisztult, egyedi stílusa van. 

Milyen iskolákban sajátítható el a mesterség?

Léteznek iskolák, de a mai modern cukrászatra és tortadekorálásra már nagyon jó tanfolyamokat is találni. Akiket szívből tudok ajánlani Kemény Zsuzsa, a Kézműves Cukrászatért Alapítvány alkotója, illetve Fehér Judit cukrászmester.

Mi adja inkább az ötletet egy-egy torta elkészítéséhez; konkrét kérések vagy saját fantázia, esetleg is-is?

Esküvők esetén jó forrás lehet a menyasszony ruhája, vagy a virágcsokor is, amihez a torta dizájnja hozzáilleszthető. Szülinapi tortát is mind korhoz, mind nemhez lehet igazítani. A megrendelővel megbeszélve, hozott képpel, illetve saját ötlettel a cukrász dolga megvalósítani azt, amivel egy kisgyermeknek örömet lehet szerezni, hogy a kedvenc ízvilágú tortakülönlegességgel legyen teljes az ünnep.

Azt gondolom, nagyjából minden megvalósítható, amit csak el tud képzelni az ember, csupán idő kell hozzá, ugyanis sok különleges, többemeletes torta cukorvirág-díszítésekkel, figurákkal rengeteg időt vesz igénybe.

A legtöbb ember azt gondolná, hogy amit például tortaversenyeken lát, azok akár gyorsan is elkészíthetőek, és a gyerkőc szülinapjára is lehetne egy hasonló remekmű. Azonban az ilyen versenyekre az alkotásokon akár hetekig is dolgozhatnak. Rengeteg az aprólékos motívum, a díszítőelem, a festés.

Idén voltál kint Birminghamben. Kérlek mesélj róla! 

Jó dolgoknak tartom a versenyeket, mert kihozza az ember magából a maximumot, nagyon sokat szoktak szervezni Magyarországon is, de nemzetközi szinten ez aktívabb. A nagyobb országokban még több a tortadíszítő, cukrász, és ezáltal magasabb az indulói létszám is, de itthon is rengeteg ember szokott összejönni egy-egy eseményen. Több versenyen is részt vettem már, sajnos jelenleg a külföldi munka miatt kevesebb idő jut erre, de lehetőségem szerint próbálok minél többre eljutni. Legutóbb 2019 novemberében voltam a Cake International versenyen Birminghamben, ahol kisméretű artisztikában ezüstérmet szereztem.

A versenyre Mr. Beant karikatúra formában alkottam meg, és pontszámos értékelés alapján 100-ból 89 pontot értem el.

Átlagban egy versenyen tíz–húsz kategória van, változó, hogy megadják-e a témát. Ezen a versenyen az én kategóriámban mindössze a méret volt megadva: 25x25x25 cm lehetett maximum, a téma viszont szabad volt. Szeretem Mr. Bean karakteres arcát, ezért esett rá a választásom. Örültem is, mivel sokan megnézték, és meg is mosolyogták a munkámat. Körülbelül négy–öt napra volt szükségem az elkészítéséhez.

Hogyan lehet ilyesmire felkészülni? 

Mindig az első a legnehezebb. Az első versenyemen nagyon izgultam, előtte és közben is, hogy végzek-e időben azzal, amit megálmodtam, vajon sikerül-e aranyat szereznem.

Aztán egyre könnyebb lett, most már teljesen máshogy állok neki egy versenynek, korán elkezdem készíteni a tortákat, hogy időben végezzek.

Az alapanyag és az eszközök sem olcsók, de az idő az, ami szerintem a legdrágább.

Tervezel részt venni újabb megmérettetéseken is?

Nagyon szeretem a versenyeket, mert ilyenkor élőben láthatja az ember mások csodás alkotásait; inspirációt lehet gyűjteni a munkákból, illetve rengeteg kapcsolatra tehetünk szert egy ilyen rendezvénynek köszönhetően. A következő versenyem 2020 áprilisában lesz Londonban, amit izgatottan várok, nem tudom még, mit fogok készíteni, viszont szeretnék most több kategóriában is indulni, legalább két munkát szeretnék vinni.

 

A fotók forrása: https://www.facebook.com/matecakedesigner/

 

Írta: Mammel Diána