EHÖK HÍR
EHÖK Erasmus+ kisokos pályázóknak

Erasmus+ kisokos pályázóknak

2020-02-09

Február elsejétől lehet  jelentkezni a 2020/2021-es tanév Erasmus+ részképzéseire. A cikkben megtalálsz minden szükséges információt, amire szükséged lesz a pályázathoz.

Az Erasmus+ bizony már jóval a kiutazás előtt kimutatja a foga fehérjét, ritkán látott (papír)munkával honorálva a lelkes jelentkezőket. Az előtted  álló feladat hosszú és szövevényes, de korántsem megoldhatatlan. Érdemes tanulmányozni a kari szabályzatot és a követelményeket, kérdés esetén pedig a koordinátorhoz fordulni személyesen vagy e-mailben. Kiadós kitartással és türelemmel gond nélkül átverekedheted magad a sűrűjén.

Első lépésként választanod kell egy célt. A pályázható intézmények listáját a karod Erasmus+ oldalán, illetve az outgoing.pte.hu oldalon találjátok. Időben kezdj neki, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnod. Ha megvan, hova szeretnél jelentkezni, a következőkre mindenképp szükséged lesz.

 

 

Kreditigazolás

Ezt a Tanulmányi Osztályon tudod kérni. A kreditigazolás többek között tartalmazza az összes eddig teljesített kurzusod adatait, tanulmányi átlagaidat és indexeidet. Elég annyit mondanod, hogy Erasmushoz kell, a többit tudni fogják.

Oktatói ajánlás

Talán ezzel érdemes kezdeni, ugyanis ennek elkészülése könnyen elhúzódhat. Ezt olyan oktatódtól kell kérned, aki az általad tanulni kívánt szakterületen mozog. Ha esetleg tanít(ott) tanszéked/intézeted vezetője, érdemes hozzá fordulni. Az ajánlás elsősorban formalitás, ugyanis feltételezhetjük, hogy tanárod is támogatja a kiutazásodat. Arra viszont mindenképp ügyelj, hogy a szakterületeden kompetens személyt válassz.

Igazolás nyelvismeretről

A legtöbb helyen jellemzően középfokú nyelvtudást várnak el. A konkrét követelményeket megtalálod a karod által kiadott táblázatban (keresd az Erasmus+ fül alatt). A pályázatodhoz kötelező csatolni a nyelvvizsga-bizonyítványod szkennelt változatát (nyelvszakosok esetén ez nem mindenhol szükséges, erről a kari oldalon találsz pontos információt).

 

 

Önéletrajz

Az önéletrajzodat kötelező az Európai Unió „Europass” szerkesztőjével elkészítened. Elsőre talán picit bonyolultnak tűnhet a felület, de nem kell aggódni, rendkívül hasznos és sokrétű eszközről van szó. Az önéletrajzodat azért is érdemes ezzel összeállítanod, mert ha exportálás után bárhol bővítenél vagy javítanál benne, azt a szerkesztő importálás gombjával pillanatok alatt megteheted. Az önéletrajzod minőségére különösen érdemes ügyelned, ezért figyelj a következőkre:

  • Pontos és releváns adatokat adj meg.

  • Törekedj tanulmányaid és szakmai tapasztalatod pontos feltüntetésére (mettől meddig, hol és mikor stb.).

  • Válassz egy „komoly” képet (akár azt, amit az outgoing felületére töltöttél fel).

  • A mezőket – a tételek és a szakaszcímek mellett megjelenő ikonocskák segítségével – úgy rendezd el, hogy mindig a legújabb elemmel kezdődjön (tehát például tanulmányaidnál az aktuális egyetemi szak legyen elöl).

Motivációs levél

A motivációs levelednek magyarul és a tanulmányaid nyelvén kell tartalmaznia mindazon célokat, okokat és reményeket, amelyeket a pályázathoz fűzöl. Itt írhatsz arról, miért épp az adott helyre szeretnél menni (pl. a nyelv miatt, vagy mert tetszik a város/ország), miket szeretnél tanulni (milyen kurzusokat választanál). Nyugodtan írj jövőbeli terveidről, hogy az Erasmus+ miképp fog ehhez hozzájárulni (pl. szakmai tapasztalat, nyelvtanulás, új ismeretségek, világjárás stb.). Arra viszont mindenképp ügyelj, hogy beleférj a maximális karakterlimitbe (ne feledd, hogy ezt egy másik nyelven is meg kell írnod).

 

 

Igazolás szakmai, tudományos és egyéb tevékenységekről (opcionális)

Ebbe tartozik az összes, a pályázatod szempontjából releváns, további pontot érő tevékenység. Ilyen lehet például a szakmai gyakorlat/munkaviszony, a tudományos előmenetel (pl. szakkollégium) és eredmények (pl. publikációk, versenyeredmények), különböző ösztöndíjak, közéleti munkák és tisztségek, vagy épp a kiemelkedő sporteredmények. Ide akár több dokumentumot is csatolhatsz.

Bizony, az Erasmus bürokratikus, ámde életszerű kihívásokat állít elénk, egyetemisták elé. Azonban elhivatottsággal és kitartással leküzdhető minden akadály, hogy aztán elégedetten mondhasd, megérte. Sok szerencsét és felejthetetlen élményeket kívánok!

 

Írta: Molnár Bence