EHÖK HÍR
EHÖK Így kerüld el a kiégést a vizsgaidőszak alatt!

Így kerüld el a kiégést a vizsgaidőszak alatt!

2020-12-29

Előfordult már veled, hogy leültél filmet nézni, és 45 perccel később még mindig csak az előzeteseket nézted? Órákat töltesz macskás videókkal? Úgy érzed, minden rendben van és kontrollálod az életed, majd pár pillanattal később arra kapod fel a fejed, hogy semmi sem működik körülötted? Nem vagy egyedül. 

A vizsgaidőszak alatt olyan, mintha egyedül lennénk, és senki sem látna minket. Megpróbáljuk letudni a feladatokat és teljesíteni a határidőket. Az éjszakai tanulás, a későn fekvés és a korán kelés rutinszerűvé válik.

Különleges alkalomnak legfeljebb az étkezés tekinthető, ami kis időre megszabadít minket a stressztől. Nem kell hétfogásos vacsorát készítenünk, egy-egy kisebb falatozás már segíthet plusz energiákat adni a továbbiakhoz. Nincs átmenet: túl sokat vagy túl keveset eszünk, felborulnak a rutinjaink.

Amennyire lehetséges azonban, próbáljunk meg kialakítani egyfajta rendszert a napjainkban. 

Egy idő után mind szellemileg, mind mentálisan kimerülünk. Habár a kiégés nem diagnosztizálható pszichológiai betegség, nem szabad félvállról vennünk. A stressz, a kialvatlanság egyaránt rossz hatással lehetnek az egészségünkre. 

Amennyiben a kiégés jeleit tapasztalod, állj le egy kicsit. Pihenj, relaxálj, kapcsolj ki.

Tudom, vizsgaidőszakban nem könnyű megtalálni azt az időt, amikor mindezt megtehetjük, de néhány órás nyugalom nagyon jó hatással lehet az elménkre. Beszélgessünk hozzánk közel álló személyekkel, vagy végezzünk olyan kreatív tevékenységet, mely feltölt minket energiával. 

Juss át a nehéz időszakokon, sokszor nehéz lesz, és úgy érzed majd, nem maradt „tartalékod”. Megfelelő kitartással azonban bármit átvészelhetsz. Ne erőltesd túl magad, inkább okosan, mint keményen dolgozz a sikerért. Egyedül te vagy felelős az eredményeidért, a hatékonyság pedig fontosabb, mint a tételek olvasgatásával eltöltött idő.  

(További) sikeres vizsgaidőszakot kívánok! 

 

Írta: Fidel Gatimu

Fordította: Prezsnyák Péter