EHÖK HÍR
EHÖK Irvin D. Yalom A Schopenhauer-terápia című könyvének ajánlója

Irvin D. Yalom A Schopenhauer-terápia című könyvének ajánlója

2021-04-22

Irvin D. Yalom, napjaink egyik legismertebb pszichoanalitikusa könyvét szakértelemmel, sok éves tapasztalattal a háta mögött írta. A filozófiát, pszichoterápiát és fikciót ötvöző tanító regénye világos nyelvezetének, élvezetes stílusának köszönhetően laikusok számára is izgalmas olvasmány. 

A történet két szálon fut, betekintést nyújt a melegszívű, elismert terapeuta, Julius és terápiás csoportjának üléseibe, valamint végigkísér a pesszimista filozófus, Arthur Schopenhauer életén. 

A történet nyitásaként Julius megtudja, hogy halálos melanóma terjed sejtjeiben, egy éve van hátra az életéből. Szembesül az elmúlás kétségbeejtő gondolatával, mely arra ösztönzi, hogy számot vessen életével. Értelmet keres benne, ezzel megalapozva a könyv egyik fő kérdését.

Felkeresi egykori, szexfüggőséggel küzdő páciensét, Philipet, akinek annak idején nem tudott segíteni.

Philip – elsajátítva Schopenhauer rideg filozófiáját – már megszabadult függőségétől, mégis egyezséget köt korábbi pszichológusával, aki beveszi egy általa vezetett csoportterápiába. Az ülések alatt fokozatosan megtudhatjuk, hogy Philipet hogyan segítette ki függőségéből Schopenhauer pesszimista eszmevilága.

Illusztráció: Guzsvány Réka

Így válik fontossá a másik szál, ahol jelenetről jelenetre megismerjük a filozófus viszontagságos sorsát, sötét elmélkedéseit, amit tehát egyfajta életrajzi írásként jellemezhetünk. A filozófus eszméje alapján minden kibontakozó vágy szenvedéshez vezet, így a legbölcsebb, ha magunkat és vágyainkat feladva, érzelemmentesen, teljes lemondásban élünk.  

A történeti szál folytatásában megfigyelhetjük, hogy Philip érzelemmentes karaktere hogyan ütközik Julius és a csoporttagok emberszeretetével.

Szemben áll a szenvedés elkerülhetetlennek gondolása és az élet minden pillanatának élvezete, mely ellentét a történeti szál alapja.

Mindezt Yalom olyan racionálisan, gyakorlatiasan tálalja, hogy az olvasó folytonos bizonytalanságban van, kinek adjon igazat. Philip egy problémáján segített, de vajon az élet minden kérdésére képes választ adni? Ez a feldolgozási módszer nem csupán egy menekülés az olyan, kényelmetlenséggel is járó dolgok megélése elől, mint szerelem, barátság?

A helyzetet tovább élezi, hogy a csoportterápia során Philip magas intelligenciája, műveltsége interakcióba lép a csoporttagok magánéleti nehézségeivel. A jelenség érdekfeszítő eszmecserékhez vezet párkapcsolati nehézségekről és magányról, megfelelési kényszerről és szabadságról.

Időnként gyomorba vágó felismerésben lehet részünk saját életünkkel kapcsolatban is. Azonban a felmerülő kérdésekre Yalom módszeresen megoldásokat nyújt, ezáltal tanulságos karakterfejlődések szemtanúi lehetünk.

Ahogy Philip, Julius és csoportja által újabb és újabb aspektusokat kapunk az élet értelmén és az elmúláson való gondolkozáshoz, úgy ösztönöz a könyv minket is önelemzésre, kapcsolataink értékelésére.     

 

Írta: Kubinyi Aliz