EHÖK HÍR
EHÖK Jó tanácsok Grincsek számára

Jó tanácsok Grincsek számára

2019-12-30

Pár éve úgynevezett Grincs-kórban szenvedek, vagyis nem tud lázba hozni a karácsony hangulata, és csak egy felesleges túlzásnak tartom azt a felhajtást, ami körülötte kering. Ennek okát máig sem tudnám pontosan megfogalmazni, de köze lehet ahhoz, hogy a társadalom megteremtett egy olyan ideális forgatókönyvet az ünnepekre, amitől ha eltérünk, kizárjuk annak a lehetőségét, hogy valóban kellemesen teljen az a néhány nap a családdal. Szerencsére ez a hozzáállás változóban van, éppen ezért meg kellett tanulnom újra szeretni a karácsonyt. Próbáltam néhány praktikát megfogalmazni, hogy ne kelljen tojáslikőrbe fojtanom a dühömet. Mindez talán a hozzám hasonló Grincseknek is támogatást nyújthat a „túléléshez”.  

Nem túlzás azt mondani, hogy amint elmúlik a karácsony, már érdemes elkezdeni gondolkodni a jövő évi ajándékokon. Persze ennyire előre tervezni abszurd dolognak tűnhet, de

az idő csak repül, és hirtelen azon fogod kapni magad, hogy ismét ég az első adventi gyertya,

és még neki sem láttál az ajándékvadászatnak. Szóval sok fejtöréstől óvhatod meg magad, ha idejében beszerzed a csomagokat, hiszen többek között számolni kell a bevásárlóközpontokat látogató tömeggel, ami azonnali vérnyomásnövelő hatással van a szervezetre. Másrészt a szállítási időt is figyelembe kell venni, ami nemcsak számunkra idegőrlő, hanem a logisztikusoknak is, akiknek a munkáját hajlamosak vagyunk ilyenkor igen komolyan becsmérelni, pedig ők is csak emberek, és hibázhatnak.

 

Ezek elkerülésére különösen remek megoldást jelenthet a saját készítésű ajándék, ami nemcsak környezet- és pénztárcabarát, de egyedi és sokkal személyesebb is. Számomra mindig is a család férfi tagjainak volt nehéz megtalálni a megfelelő ajándékot, mivel nőként problémásnak bizonyult kitalálni, mi az, ami tényleg hasznos lehet nekik. Néhány éve igyekszem elhagyni a boltban vásárolt holmikat, ezért általában a neten lógva keresem az ideális, otthon is elkészíthető megoldásokat.

Idén például egy használt olajoskannát alakítottam át szerszámtárolóvá, némi segítséggel.

De az sem ritka, hogy tárgyak helyett valamilyen élménnyel lepem meg szeretteimet, legyen az koncertjegy, élménylövészet vagy masszázskupon.

Részemről a karácsonyi menü kiválasztása legalább akkora problémát okoz, mint egy másodfokú egyenlet megoldása. Minden évben lesem a főzőműsorokat ínycsiklandozó új receptekért, de végül mindig maradok a hagyományos ételeknél, ami többórás konyhában ácsorgást jelent az egész család számára. Mindeközben vár a lakás teljes takarítása, fenyőfavásárlás és az ünnepi dekoráció felkutatása, amit rendszeresen olyan helyre teszek el, ahol biztosan meg fogom találni, de sosem sikerül. Jó tanácsom mindenki számára, hogy

teljesen mindegy, mi az ünnepi fogás a szépen terített asztalon, ne kudarcként fogjátok fel az odaégett pulyka helyett rendelt pizzát, mert karácsonykor is ugyanolyan finom, mint egy lazulós péntek estén.

Az aranyszabály pedig ilyenkor is érvényes, ne beszéljünk olyan dolgokról, amik könnyen vitába fulladhatnak, például politikáról vagy a „mikor lesz már gyerek” témáról.

Összességében azt tudom tanácsolni, hogy ne görcsöljünk rá az ajándékválasztásra, mert egy szívből festett kép is ugyanolyan jó, mint egy boltban vásárolt mestermű. A lakásnak nem kell tökéletesen tisztának lennie az utolsó négyzetméterig, mert

senki nem fog becsmérelni, ha a polcon egy kicsivel több por van.

Emellett a konyhában robotolás is csak akkor éri meg, ha az egész család együtt dolgozik. Végül pedig, amikor elönt a méreg, és legszívesebben ordítanál egyet, tedd meg. Add ki minden dühödet egyetlen kiáltásban, vegyél egy mély levegőt és nevesd ki a problémát; meglátod, sokkal kevésbé lesz stresszes a következő karácsony.

Utóirat: a kissé odaégett, repedezett és lapos piskótából egy kis krémsajttal fantasztikus sütigolyókat lehet csinálni, miután felitattad a könnyeidet, és túlvagy a kiabálós részen is. 

 

 

Írta: Keller Viktória