EHÖK HÍR
EHÖK Mi lesz veled, pécsi fürdő?

Mi lesz veled, pécsi fürdő?

2020-01-30

A pécsi lakosok régóta igényt tartanának városi fürdőre, azonban az elmúlt években nem igazán volt előrelépés az ügyben, habár aquapark kiépítéséről több ízben is hallani lehetett. Az egykoron felkapott Balokány strand azonban mára teljesen lepusztult, hiába élveznék a pécsiek egy helyi fürdő illatát. A Balokány-ligeti tó és a Pepita ezzel szemben nagy átalakuláson ment keresztül, ami főként a Balokány-ligetért Egyesület és a Pécsi Zöld Kör civil szervezetnek köszönhető. 

A Balokány városrész Pécs közkedvelt területének számított már az előző évszázadban is. A tó korábban mosásra, fürdésre, lóúsztatásra is alkalmas hely volt, de a közepén álló szigeten táncterem, biliárdszoba is üzemelt. 1853-tól  fürdőintézet és úszóiskola működött itt, majd a 20. században is strandként funkcionált, de az 1980-as években lezárták, ezután lejtmenet indult el a történetében. A terület elhínárosodott, hajléktalanok és csavargók lelőhelyévé vált. Az ÁNTSZ végül megvonta az engedélyt, így 1994-től teljes hanyatlás következett be, azóta a strandfürdőt alig gondozzák.  

A szebb napokat is megélt balokányi fürdő látképe szokatlan: a közvetlen szomszédságában fekvő Kodály Központ, a Tudásközpont és a Zsolnay Negyed mind megújult az elmúlt években, míg a régi strand egyre lepusztultabb. A helyet az ott élő gondnok kutyákkal őrzi. A területet körbejárva észrevehető, hogy sokan bemásznak a romok közé, ahol alkoholos italok elszórt dobozai és üvegei találhatók.

A helyszín manapság hajléktalanok és tiltott szereket fogyasztók kedvenc színtere, ugyanis a belső részeket már kevésbé őrzik.

A strand mellett elhelyezkedő Balokány-Pepita Közösségi Tér is látott már szebb napokat, ahol alkalmanként még mindig rendeznek eseményeket, például a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék is jól sikerült szakestet tartott itt az elmúlt évben. 

Az 1994-es hanyatlás óta volt szó focipályáról is a területen, de még manapság is inkább szálloda létrehozása van terítéken, mint a fürdő újbóli beüzemelése. 

A rossz helyzetben lévő birtokért az elmúlt években civil szervezetek is összefogtak, valamint adományokat gyűjtöttek, és önkéntes munkára ösztökélték az embereket. A jövőben a tó körül gyermekjátszótér épülhet, továbbá az elmúlt években méltatlanul keveset használt színpad újraalakítása is tervben van, myelre olyan teraszt és büfét telepítenének, amelyen például kávézni is lenne lehetőség. Ezzel a hely csalogatóbbá válhatna, és újra beindulhatna az élet a Balokány-tó környékén.

A Balokány-ligetért Egyesület és a Pécsi Zöld Kör elnöke, dr. Pánovics Attila elmondta, hogy a hatáskörükbe tartozó területen 2020 nyaráig jelentős változás várható.

A civil szervezetek helyi lakosokból állnak, akik másodállásban, ingyen végzik tevékenységüket a terület fejlesztése érdekében. Amennyiben az illetékesek eleget tesznek pályázati kötelezettségeiknek, a beavatkozások részeként megújulhat a kültéri területrész burkolata, továbbá megvalósulhat a nézőtér padjainak újrafestése, a közvilágítás korszerűsítése és új ivókutak kihelyezése.

A projekt keretében nőhet a látogatók biztonságérzete, ugyanis a bűnmegelőzésért is további lépések várhatók, például térfigyelő kamerák elhelyezése és fokozottabb őrzési protokoll. A volt fürdő körüli tapasztalatok alapján pedig ez fontos lehet abból a szempontból, hogy a pécsiek szívesebben látogassák a területet és biztonságban érezzék magukat.  

Régebben rossz érzés volt látni, hogy a terület teljesen lepusztult, így a lehetőségekhez mérten azóta is folyamatosan próbáljuk fejleszteni, javítani. Az elmúlt évekre egész jól összeállt a tó körüli helyszín, és a Pepita is felújításon esett át – árulta el az elnök. 

Az érdekesebb kérdés azonban a régi fürdő körüli hercehurca. A civil szervezet és az önkormányzat keze is meg van kötve az ügyben, ugyanis a terület magántulajdont képez.

Az Aquaprofit Kft. vezetése terveiben azonban nem a fürdő felélesztése az első számú prioritás, de ha az önkormányzat is az ügy mellé állna, nagyobb eséllyel sikerülne ebbe az irányba terelni a tulajdonosokat.

A labda pattog, kérdés, kezdenek-e valamit a területtel. A tó körül tehát sok a megválaszolatlan kérdés, amihez több fél összefogása lenne szükséges. Az elmúlt években aquapark építéséről lehetett hallani, ami ezen a területen valósult volna meg, de ezzel komoly vetélytárssá tették volna a környező települések strandfürdőit, melyek hasonló érdekeltségekhez tartoznak. Az egyesület és a Zöld Kör azonban szívesen beállna a projekt mögé, illetve az új városvezetés is másképp állhat az ügyhöz.

A fejlesztések így egyelőre a szomszédos részeken kezdődtek csak el:

Egyszerűen több figyelem fordult a többi környező területre, a mi hatáskörünk a Balokány-tó, míg a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ felújításáért az önkormányzat is többet tudott tenni az elmúlt években

– közölte az elnök., aki a jövőbeni tervekre is kitért:

Szeretnénk kialakítani egy sétálóövezetet, javasoljuk a tömegközlekedés népszerűsítését és P+R parkolók kiépítését is. A fürdőt illetőleg a felújítás mellett szükség lenne egy minimum négycsillagos szálloda létrehozására, ami csábító lenne az emberek számára. A családok és látogatók ugyanis sokkal szívesebben jönnének, ha lenne egy olyan hely, ahol kényelmesen megszállhatnak. Így turisztikai szempontból ez szinte aranybánya lenne a város számára is. 

 

Írta: Prezsnyák Péter