EHÖK HÍR
EHÖK Mit kell tudni a DC filmes univerzumról? Gyorstalpaló az Igazság Ligája előtt

Mit kell tudni a DC filmes univerzumról? Gyorstalpaló az Igazság Ligája előtt

2017-11-15

„Neked is a kedvenc DC szuperhősöd Amerika Kapitány?”

„Megyünk Az Igazság Ligájára? Tudod, olyan film, mint a Bosszúállók.”

 

November 16-án debütál a hazai mozikban Az Igazság Ligája (jó, premier előtti vetítéssel már ma) és sokan nem kíváncsiak rá, mert „nem jók a DC filmek”. Mégis, sokunkat érdekel és megyünk el a moziba, nagy reményeket táplálva a film iránt. Van az a kategória is, aki elmegy, mert a haverok is mennek. Ha te is ebbe a kategóriába tartozol, akkor bizony az a rossz hírem van, hogy a nyitómondataim valamelyike a te szádból is elhangozhatott már. Ha igen, akkor ezzel inkább ne büszkélkedj, helyette olvass tovább. Ne tucat termékként fald a filmeket! Legalábbis egy filmes univerzumot semmiképp, inkább olvasd el a következő gyorstalpalót, hogy képben legyél, mit is kell tudni, mielőtt beleülsz a mozi bársonyos borítású székébe.

 

Kezdjük a legelején. Tuti csomó sorozatot nézel, olyanokat is, amelyek a DC univerzumban játszódnak, de azért ne keverd a sorozat univerzumát (Arrowverse) a mozifilmekével. Szóval, ha nézed a Flasht az szuper, de akivel most fogsz a moziban találkozni, ne lepődj meg, de nem az a színész és úgy egyéként: nem ugyan az a karakter lesz, akivel már több évada találkozhatsz egy meg „csakmégegy” epizód erejéig.

Miután az első és legfontosabb tételt összefoglaltuk, jöhet a következő. Láttad a Nolan-féle Batman trilógiát? Király, én is nagyon bírtam! Emlékszel gyerekkorodból Superman filmekre? Nem vagyok meglepve. Láttad a Halle Barry Macskanő alakítását? Szuper! Imádtad a Watchment? Nem csodálom. Nem láttad a 2011-es Zöld Lámpást? Ne bánkódj, én se bírtam rávenni magam… Elmondhatjuk tehát, hogy temérdek egész estés filmet kínált már nekünk a DC, de most ne ezeken töprengjünk. Jó, ha láttad őket, mert megismerkedtél egy csomó karakterrel az ő világukból, de ezeknek a filmeknek nincs közük a DC jelenleg futó filmes univerzumához.

Mi kell akkor hát, hogy tudatosan nézhessük ezt a filmet? Először is, hogy ne keverjük össze a Marvellel, ahogy a nyitómondatban is már próbáltam ezen élcelődni. A másik, hogy ne keverjük össze a sorozatokat és a képregény-gyártó cég korábbi filmjeit a mostaniakkal.

A most felépülő univerzumba tartozó filmek sorrendben a következők: Az Acélember, Batman vs Superman: Az igazság hajnala, Öngyilkos osztag, Wonder Woman és ezt követő mozi: Az Igazság Ligája. Ajánlom e filmek újra/megnézését, mielőtt az új mozira elmész.

Ha nincs már időd megnézni őket, mert másfél óra múlva indultok a moziba, akkor gyorsan összefoglalom neked a lényeget:

!SPOILER ALERT!

Az egész univerzum azzal kezdődik (filmek sorrendjében haladva, nem kronologikusan), hogy Superman megjelenik a Földön, akit egy földije üldöz, az ő legyőzéséhez azonban hatalmas pusztítás árán vezet az út (csak a szokásos hollywoodi dolog). Finoman fogalmazva ez nem nyeri el Batman tetszését, ezért hadat üzen a földönkívüli jótevőnek. Megvívnak egymással, ám miután kiderül, hogy mindkettőjük anyukáját Mártának hívják (nem vicc), összefognak és van is mi ellen: Superman előző ellenfelét Lex Luthor (hosszú lenne kifejteni, hogy ő ki) föltámasztja egy szörny képében, csatlakozik hozzájuk a Csodanő (egy amazon), de legyőzni ezt a lényt csak Superman önfeláldozásával sikerül, emiatt összegyűjti Batman a saját kis csapatát: a Ligát.

!SPOILER VÉGE!

Talán ezek a legfontosabb információk, jelenleg itt tart az univerzum (persze volt közben egy csapat bűnözőről szóló film, meg az amazon is kapott egy eredettörténetet), ennek a folytatása lesz a frissen debütáló Igazság Ligája. Ha jobban meg akarsz ismerkedni a DC karakterekkel (de nem akarsz képregényeket olvasni), figyelmedbe ajánlom a Justice League egészestés meséket, mert mindamellett, hogy remek kikapcsolódási lehetőség, megismerkedhetsz a karakterekkel, meg pár új történettel, de jelzem: ezek sem a most futó filmes világhoz tartoznak.

Most, hogy egy gyorstalpalón megismerkedtél az univerzummal, irány a mozi és jó szórakozást!

 

Írta: Mohr Szilárd