EHÖK HÍR
EHÖK Műanyagmentes Július

Műanyagmentes Július

2021-07-19

A 2011-ben Ausztráliában egy maroknyi résztvevővel elstartoló Műanyagmentes Július felhívás mára már hatalmas népszerűségnek örvend az egész világon. A Plastic Free Fundation kezdeményezése világszerte emberek millióinak kínál lehetőséget arra, hogy megtapasztalhassanak egy műanyaghulladéktól mentes világot, és részeseivé váljanak a műanyagszennyezéssel kapcsolatos globális probléma megoldásának.

A pandémia jelentős változásokat gyakorolt a mindennapi életünkre, ám még a tomboló világjárvány közepette is, amikor rengeteg kihívással áll szemben minden ember, képesek energiát és figyelmet fordítani a műanyaghulladék visszaszorítására. Jól mutatja ezt az is, hogy 2020-ban világszerte megközelítőleg 326 millió résztvevője volt a kihívásnak. A növekvő közösségi támogatás és hatalmas médiavisszhang pedig remek visszajelzést ad arról, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak.

„Képesek vagyunk a két dolgot egyszerre csinálni: vigyázni egészségünkre és csökkenteni a környezetre gyakorolt hatásunkat. Egyszerűen nincs kifogás.” /Mary-Louise McLaws professzor, a WHO tagja/

Miért van ekkora szükség a Műanyagmentes Július kampányra?

„A műanyaggyártás 2050-re majdnem megnégyszereződik – az újrahasznosítással már nem tudjuk megoldani a problémát.”  /Rebecca Prince-Ruiz, Műanyagmentes Július alapító/

 A valaha az egész világon előállított műanyag mindössze 9%-át hasznosították újra ezidáig, ami azt jelenti, hogy a maradék 91% jelenleg hulladéklerakóban vagy a környezetünkben van valahol. Belegondolni is rémisztő, ám ezek sajnos tények. Tudomásul kell vennünk, hogy a hulladékgazdálkodási rendszereink korlátoltak és újrahasznosítási kihívásaink száma és mértéke egyre csak növekszik.

A Műanyagmentes Július felhívás azonban ahelyett, hogy a tragikus számadatok hangsúlyozásával ijesztgetné az embereket, megpróbálja bevonni a résztvevőket a probléma megoldásába. Az eddig elért eredményeik pedig magukért beszélnek.

Az apró változtatások összeadódnak. 2020-ban, a világméretű járvány közepette is képesek voltak a résztvevők 904 millió kg műanyaghulladék felhasználásának elkerülésére. Ugyan a felmérések azt mutatták, hogy a kihívásban részt vevők 66%-ának nehezebb volt változtatni a berögzött szokásain a pandémia miatt, de még így is éves szinten fejenként 21 kg-mal sikerült csökkenteniük a hulladéktermelést.

A végleges megoldás és a probléma kezelése természetesen nem csak a hétköznapi emberek tevékenységein múlik. A joghatóságok folyamatosan hulladékcsökkentési célokat határoznak meg és válságkezelési módokat dolgoznak ki. A fogyasztói társadalom tagjaként talán fel sem tűnik, mennyire abnormális az a rengeteg mennyiségű felesleges műanyag, amikkel a megvásárolni kívánt termékeinket borítják, vagy ha abból állnak össze maguk a termékek is.

Láthatjuk tehát, hogy a megoldás sokrétetű, nem egy dologban összpontosul. A műanyaghulladék-mentes világ létrehozásához elsősorban a kulturális berögződéseinken kell tudatosan dolgoznunk és változtatnunk, amiben nagy szerepe van a Műanyagmentes Július kampány eddig elért és töretlenül pozitív irányba mutató hatásának.

„A viselkedésmódosítás olyan eszmék elterjedéséhez vezet, amelyek megváltoztatják társadalmi normáinkat és az üzleti és kormányzati közös elvárásainkat – a viselkedésváltozás a kulturális és a rendszerváltozás magva.” /Colin Ashton-Graham/

A változásban neked is nagy szereped van, csatlakozz Te is a kihíváshoz!

Ha most vennél először részt a Műanyagmentes Július kihívásban, akkor nem árt, ha van egy kis útikalauz, amely segít eligazodni, mire is kell figyelned. A Greenpeace összegyűjtött 10 hasznos tippet, hogy segítsék az újonnan csatlakozókat:

1. Bevásárlás során használj vászontáskát!

2. A zöldséget és kiflit ne eldobható műanyagba tedd! Használj mosható, strapabíró, kisebb zsákokat a tárolásukra!

3. Mondj nemet a szívószálra!

4. Légy PET-mentes! Válassz magadnak egy menő kulacsot, és vidd magaddal mindenhova!

5. Viszlát, eldobható műanyagpohár!

6. Válaszd a felesleges csomagolóanyagtól mentes termékeket!

7. Kajarendelés? Inkább főzz!

8. Válassz eldobhatócsomagolás-mentes kozmetikumokat!

9. Fogyassz kevesebbet! Gondold át, mit veszel! 

10. Légy te a változás motorja, győzz meg másokat!

Ha valami extrábbat is kipróbálnál, és a környezetvédést összekötnéd egy kis szórakozással vagy konkrét programmal, akkor fusd át a Greenpeace Műanyagmentes Július kihívásait, és válassz magadnak egyet, többet vagy akár az összeset!

Ha pedig gondolkozol rajta, hogy részt vegyél-e a Műanyagmentes Júliusban, de túl ijesztőnek vagy drasztikusnak tartod a kihívást, esetleg úgy érzed, úgysem tudnád teljesíteni, akkor ajánlom a hulladekmentes.hu cikkjét. Mert a pozitív megerősítés mindig jól jön.

 

Írta: Czirják Linda