EHÖK HÍR
EHÖK Több lett, maradhat?

Több lett, maradhat?

2017-05-12

Biztosan emlékeztek még rá, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Mentorprogramja 2017. március 13. és április 7. között adománygyűjtést szervezett, melynek keretein belül tartós élelmiszereket lehetett felajánlani hátrányos helyzetű családoknak.

Kiss Edina, a Mentorprogram vezetője a kezdeményezés elindításakor elmondta, fontosnak tartják, hogy a programban résztvevő mentorok és mentoráltak, illetve a felsőoktatásban tanuló hallgatók ne csak elméletben szerezzenek szociális érzékenyítési tapasztalatokat, hanem az adománygyűjtésen keresztül a felelősségvállalás aktív részeseivé is váljanak. Továbbá az akciónak figyelemfelhívó szerepet is szántak, mivel napjainkban a túlvásárlás is problémákat okoz. Az adománygyűjtés lényegi eleme volt, hogy a szervezők hittek abban, hogy egy jó ügy érdekében összefogással nagy eredményeket lehet elérni, hiszen nemcsak az ünnepek közeledtével van szükség segítségre.

A kezdeményezés majdnem az egész ország területén jelen volt, így Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Dunaújvárosban, Szombathelyen, Egerben, Jászberényben, Sárospatakon, Veszprémben, Komáromban, Sopronban, Székesfehérvárott, Zalaegerszegen, Baján és Gödöllőn. A városokban 18 felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatának 59 gyűjtőpontján várták a tartós élelmiszer felajánlásokat. Nem hiába!

Kiss Edina így összegezte az adománygyűjtést: „Az intézményi hallgatói önkormányzatok rengeteg energiát fordítottak a gyűjtésbe. Hatalmas eredményként értékeljük, hogy összefogással 5 tonnányi, vagyis egy elefánt súlyával megegyező mennyiségű adományt tudtunk összegyűjteni.”

Az esemény koordinátorainak köszönhetően több helyen saját intézményi rendezvényekkel, például jótékonysági süteményvásárral segítettek abban, hogy még sikeresebb legyen az adománygyűjtés. Az akció során leadott tartós élelmiszerek 30 személyautót töltöttek meg, melynek hátrányos helyzetű családokhoz való elszállításában a Karitatív Tanács tagszervezetei vettek részt, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány.